Ombudsmanden går ikke ind i sagen om omdiskuteret dab-udbud
Der er stadig mulighed for, at Rigsrevisionen skal se nærmere på sagen. Radio24syv kan også vælge at gå domstolenes vej.
Folketingets Ombudsmand kommer ikke til at granske sagen om Radio- og tv-nævnets afgørelse, der førte til, at Radio Loud vandt retten til at sende på den dab-kanal, som bl.a. Radio24syv havde budt ind på.
»Ombudsmanden har efter en samlet vurdering besluttet ikke på det foreliggende grundlag at gå ind i sagen,« oplyser man i en pressemeddelelse på sin hjemmeside.
Ombudsmanden har modtaget en række henvendelser fra borgere med opfordringer til at gå ind i sagen. Også Radio24syv og flere politikere har ønsket, at ombudsmanden skulle se nærmere på afgørelsen.
»Resultatet af dette udbud, som jeg forstår, at radiokanalen Loud vandt klart, afhænger af en vurdering af en række forhold, som Folketingets Ombudsmand ikke har særlig fagkyndig viden om. Det, der er kommet frem, giver mig derfor ikke grundlag for at indlede en undersøgelse,« siger fungerende ombudsmand Henrik Bloch Andersen i pressemeddelelsen.
Radio24syv har nu mulighed for at gå til domstolene eller at kontakte Klagenævnet for Udbud for at få en vurdering af, om klagenævnet overhovedet kan behandle en sådan klage.
Kammeradvokaten har dog tidligere skrevet i et notat, at klagenævnet ikke har kompetencer til at behandle klager efter udbud i henhold til Radio- og fjernsynslovgivning, og at klager derfor vil skulle indbringes for domstolene.
Ifølge Kammeradvokaten er det nemlig Radio- og tv-nævnet selv, som »vil skulle vurdere, om udbuddet er forbundet med sådanne fejl, at programtilladelsen (til Loud, red.) skal tilbagekaldes«. Og kaskaden af kritiske spørgsmål har ikke fået nævnet selv til at ændre ståsted med hensyn til afgørelsen, som blev truffet den 22. oktober 2019.
Radio- og tv-nævnet har svaret på 86 spørgsmål fra de tre ansøgere og mødtes tirsdag med medieordførerne og den fungerende kulturminister for at svare på endnu flere opklarende spørgsmål om nævnets evaluering og afgørelse. Kulturministeriet har efterfølgende meddelt, at det ikke har juridisk hjemmel til at foretage sig yderligere i relation til udbuddets udfald.
Frank Aaen, statsrevisor for Enhedslisten, mener, at der er en sag for Rigsrevisionen at tage fat i. Om det kommer til at ske, og hvad anmodningen om en undersøgelse i så fald skal handle om, er uvist. To af de seks statsrevisorer skal kræve en undersøgelse, før Rigsrevisionen skal tage sagen op. Det øvrige statsrevisorer er afventende eller uden kommentarer, før udbuddet er blevet drøftet på deres næste møde den 15. november.
Flere politikere har bl.a. undret sig over, at Radio Loud vandt udbuddet om en landsdækkende kanal, når den i ansøgningen søgte dab-blok 1, der dækker godt 82 pct. af landet. Radio24syv søgte dab-blok 2, der dækker 97 pct. af landet.
En anden anke har været, at Radio- og tv-nævnet to steder i sin evaluering af Loud såede tvivl om, hvorvidt kanalen kunne leve op til visse minimumskrav til indholdet og public service-forpligtelserne.
Dertil er der blevet stillet spørgsmålstegn ved matematikken bag nævnets pointgivning og vurdering af ansøgernes økonomi.
Radio- og tv-nævnet har oplyst, at det først den 22. oktober, samme dag som Radio Loud vandt udbuddet, lagde sig fast på et såkaldt forventet minimumsbudget på 250 mio. kr., der kan have haft indflydelse på hældningsgraden og dermed pointgivningen. Dette har bl.a. Venstres medieordfører og statsrevisor, Britt Bager, har problematiseret.