Verdens største fotokonkurrence: Den bedste dansker endte på en tredjeplads

Sony World Photography Awards, der onsdag aften blev uddelt ved en stor prisfest i London havde deltagere fra 195 lande, og der blev indsendt 326.997 bidrag.

Freelancefotografen Thomas Nielsen, der har base i København, sikrede sig en tredjeplads i sports-kategorien med sin fotoserie, der skildrer engelsk fodbold. Foto: Thomas Nielsen.

Blandt de tre danske fotografer, der var nomineret til en pris ved prestigefyldte Sony World Photography Awards, som onsdag aften blev afviklet ved en stor prisfest på Hotel Hilton Park Lane i London, var det freelancefotografen Thomas Nielsen, der klarede sig bedst.

Den 12. udgave af konkurrencen, der regnes for verdens største fotokonkurrence, slog i år alle tidligere rekorder: Fotografer fra i alt 195 lande indsendte tilsammen intet mindre end 326.997 bidrag.

Thomas Nielsen, der arbejder med base i København, blev nummer tre i den professionelle sportskategori med en billedserie, der skildrer fodbold i England på alle planer.

Freelancefotografen Peter M. Madsen deltog med sin billedserie ”Memento Mortem”, men opnåede ingen placering i kategorien Still Life. Foto: Peter M. Madsen.

Freelancefotografen Peter M. Madsen var med sin serie ”Memento Mortem” – inspireret af de hollandske 1700-talsmalere – nomineret i kategorien Still Life, men kom ikke blandt de tre øverste i kategorien.

Tobias Kobborg deltog i kategorien for studerende med en fotoserie, der skildrer to homoseksuelle mænd i Indien, men han opnåede ingen placering. Foto: Tobias Kobborg.

Det lykkedes heller ikke for Tobias Kobborg Kristensen at komme til tops i den særlige kategori for studerende. Han blev udtaget til Sony World Photography Awards på baggrund af en billedserie, der skildrer hverdagen for en ung, ambitiøs løber fra Kenya, og han deltog i selve konkurrencen med en serie, som går tæt på to homoseksuelle inderes hverdag i New Delhi.

Tobias Kobborg, der er 24 år, studerer på andet år fotojournalistik på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) i Aarhus.

Vinderen af den særlige kategori for studerende blev spanske fotografelev Sergi Villaneuva, der deltog med en billedserie, der skildrer appelsinhøsten i Spanien.

I kategorien Students vandt den spanske studerende Sergi Villanueve, der i sin vinderserie skildrer appelsinhøsten i sit hjemland. Foto: Sergi Villanueve.

En af konkurrencens helt store priser – nemlig Photographer of the Year – blev tildelt den 35-årige italienske fotograf Federico Borella, der deltog med en billedserie, der skildrer en sammenhæng mellem klimaforandringer og selvmord blandt mandlige landmænd i Tamil Nadu, der ligger i Sydindien.

Foto: Federico Borella
Den italienske fotograf Federico Borella blev i aftes i London hædret som "Photographer of the Year". Dette for sin serie, der skildrer sammenhængen mellem klimaforandringer og selvmord blandt mandlige landarbejdere i det sydlige Indien. Foto: Federico Borella.

I sin serie skildrer han dels landskaberne, efterladenskaber fra de afdøde farmere, og han er gået tæt på deres efterladte.

Vinderen af kategorien Open Photographer of The Year blev amerikaneren Christy Lee Rogers, der vandt prisen for billedet ”Harmony”, der er optaget under vand, og som i sin kombination af lys og mørke, farver, bevægelse og andre virkemidler skaber en stemning, der leder tanken hen på baroktidens malerkunst.

Den amerikanske fotograf Christy Lee Rogers der bev kåret til årets fotograf i den åbne klasse præsenterede onsdag sin specielle billedserie. på Somerset House. Foto: Uffe Christensen
Amerikaneren Christy Lee Rogers blev hædret som årets fotograf i den åbne kategori. Dette med dette billede, der er taget under vand. Foto: Christy Lee Rogers.

Endelig kan nævnes, at den 18-årige Zelle Westfall fra USA vandt kategorien Youth Photographer of the Year, og det skete med et portræt af veninden Abuat.

18-årige Zelle Westfall fra USA blev årets fotograf i ungdomskategorien, og dette med et portræt af veninden Abuat. Foto: Zell Westfall.

Tidligere er offentliggjort, at Nadav Kander, der har base i London, fik prisen for sit livslange bidrag til fotografiet.

Nadav Kander, der her ses foran et af sine portrætter, blev onsdag aften under en stor prisfest på Hotel Hilton Park Lane London hyldet for sin store og generelle indsats for fotografiet. Foto: Uffe Christensen.

I forbindelse med uddelingen af Sony World Photography Awards uddeles også Zeiss Photography Award, og årets vinder blev den amerikanske fotograf Rory Doyle for sin billedserie om sorte amerikanere, der lever som cowboys.

Vinderen af årets Zeiss-pris blev amerikaneren Rory Doyle, der i sin vinderserie skildrer den amerikanske cowboy i dag. Foto: Rory Doyle.

I forbindelse med Zeiss-prisen var den danske fotograf Ken Hermann i øvrigt shortlistet med blandt andet dette foto:

Den danske fotograf Ken Hermann var nomineret til Zeiss-prisen blandt andet for dette billede. Foto: Kent Hermann

Endelig blev den danske fotojournalist og tidligere skuespiller Inger Rønnenfelt for nogle uger siden i den åbne klasse valgt som årets bedste danske fotograf. Dette med et billede af en ung giraf i Københavns Zoologiske have:

Foto: Inger Rønnenfelt

Du kan læse meget mere om Sony World Photography Awards og vinderne her.

Den 18. april åbnes på Somerset House i London den årlige udstilling af samtlige vinderbilleder, og udstillingen kan ses her frem til den 6. maj. Senere sendes udstillingen på verdensturné.

Frem til den 6. maj kan de mange vinderbilleder og nominerede ses på en udstilling på Somerset House. Her betragter en gæst et af Thomas Nielsens billeder, der gav den danske freelancefotograf en tredjeplads i årets professionelle sportskategori. Foto: Uffe Christensen

Tilmeldingen til Sony World Photography Award 2020 åbner den 1. juni 2019, og billeder kan i alle kategorier uploades på World Photography Organisations webside.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.