En løs forbindelse
Næppe nogen kan påstå sig overraskede over, at kattegatforbindelsen ikke bliver til noget i de første mange år.
En længe ventet rapport fra Vejdirektoratet samt Trafik- og Byggestyrelsen viser, at det vil koste 118 mia. kr. at forbinde Østjylland og Vestsjælland via Samsø.
Da udgangspunktet er, at forbindelsen skal betales tilbage over 40 år, vil staten i anlægsperioden skulle give et tilskud på 50 mia. kr., og det er urealistisk i en situation, hvor forhandlingerne om finansloven for 2016 til sammenligning har været et fedtspilleri om småbeløb.
Fra første færd har kattegatforbindelsen været et omstridt projekt, da det har stået klart, at det ville blive langt dyrere at realisere end f.eks. den faste forbindelse over Storebælt.
For så vidt fejler visionen ikke noget, da det for østjyder aldrig har givet nogen mening først at skulle køre 100 km mod syd til Lillebælt og derefter hele vejen hen over Fyn, når kursen har været sat mod København.
»Orker du heller ikke Fyn?«, hed det i en sjov reklamefilm fra rederiet Mols-Linien, der ikke just vakte begejstring blandt fynboer, men set fra Aarhus er det en realistisk betragtning, hvad enten man tager toget eller bilen til København. Stadig flere tager Mols-Linjen, og så længe billetpriserne holdes på det nuværende niveau, vælger mange hurtigfærgen frem for den ulideligt lange tur over Fyn.
En kattegatforbindelse med højhastighedstog ville kunne reducere rejsetiden mellem Aarhus og København til en time, og det ville være ideelt, men prisskiltet på denne vision er af en anden verden. En drømmeverden.
Opgraderingen og elektrificeringen af hovedjernbanenettet samt indførelse af timedrift mellem landets største byer er budgetteret til 28 mia. kr. i ”Togfonden DK”. Det er bl.a. i dette perspektiv, at kattegatforbindelsen skal ses.
Kritikere har ikke været sene til at pege på, at såvel Vejdirektoratet som Trafik- og Byggestyrelsen fra skiftende transportministre kan være bibragt den opfattelse, at rapporten skulle være ”realistisk”, hvad embedsmændene kan have tolket som at lande på et beløb, der med sikkerhed vil holde. Det er muligt, at en kattegatforbindelse kan etableres billigere, ligesom trafikintensiteten kan vise sig større end forudsat i rapporten. Lad os her nøjes med at konstatere, at det er ganske bekvemt for transportminister Hans Chr. Schmidt og regeringen at kunne lægge al tale om kattegatforbindelsen død i en situation, hvor Femern-forbindelsen ligner en økonomisk ruin.
For Aarhus bør udviklingen give anledning til eftertanke. Aarhusianerne og det aarhusianske erhvervsliv orienterer sig mere mod syd end mod øst.
Europa er langt vigtigere end København, og derfor bør indsatsen koncentreres om at få bygget en ny international lufthavn og udvidet motorvej E45 fra Randers til grænsen og gerne opgraderet jernbanen til Hamborg.
Aarhusianerne tænker internationalt, og det bør byrådet i sine visioner lægge sig på sinde.