Fodbold i en kummefryser

Det nuværende stadion er fra begyndelsen fejlkonstrueret som fodboldstadion, fordi arkitekterne har tænkt mere på det visuelle end det funktionelle.

Artiklens øverste billede
Løbebanen på Aarhus Stadion er med til at ødelægge fodboldoplevelsen, mener skribenten. Arkivfoto: Gregers Tycho

Forhåbentlig vil mange medlemmer af byrådet i Aarhus tage imod invitationen fra AGF til at overvære årets sidste superligakamp på Ceres Park mod det suveræne tophold F.C. København – og meget gerne på plads hos den almindelige supporter på de mest forblæste tribunepladser.

Uanset kampens resultat vil en sådan decembersøndag med julebold på højeste niveau give ”byrødderne” en viden og erfaring, der kan tjene som den nødvendige ballast, når byrådet kort inde i det nye år skal drøfte fremtiden for Ceres Park i relation til AGF’s og hele fodboldfolkets ønske om et rigtigt fodboldstadion i Aarhus.

Som en brugbar forhåndsorientering til ”byrødderne” kan jeg her med tilladelse fra AGF-direktør Jacob Nielsen gengive nogle af de nyttige informationer, som han forleden i forbindelse med en midtvejsevaluering på Comwell i Aarhus lod tilflyde en forsamling af investorer, sponsorer og samarbejdspartnere:

I sammenlignelige byer i Sverige (Malmø og Gøteborg) er der de senere år bygget nye fodboldstadioner uden tidligere tiders atletikbaner. Nye stadionbyggerier (uden atletikbaner) har der også været i Helsingborg, Norrköping og norske Bergen. Alle byer har oplevet en enorm effekt på tilskuertallet. Alene i Skandinavien har der siden år 2000, som var året, da Aarhus Stadion blev renoveret til den nuværende form, været foretaget byggerier eller renovering af 37 stadioner i de 46 klubber, der udgør den bedste række i Danmark, Norge og Sverige. (21 nye stadionbyggerier og 16 totalrenoveringer inklusive fjernelse af løbebanerne i syv tilfælde). Konklusion: Af de 46 klubber i de tre bedste ligaer i Sverige, Norge og Danmark er Aarhus den eneste by, der ikke har et fodboldstadion.

Et fejlkonstrueret stadion

At den slags moderniseringer behager et fodboldpublikum, understreges kraftigt af en Epinion-undersøgelse, der viser, at 75 pct. af de adspurgte svarer, at det er ”sandsynligt” eller ”mere sandsynligt”, at de vil komme oftere på et nyt/renoveret fodboldstadion.

Det nuværende Aarhus Stadion (Ceres Park) er fra starten fejlkonstrueret som fodboldstadion, fordi arkitekterne har tænkt mere på det visuelle end det funktionelle. Pladsen med løbebanerne og den mangelfulde tagkonstruktion gør stadion åben og sårbar for kastevinde og regnen, der plager de nederste tribunepladser.

Resultatet er det totale fravær af intimitet og komfort. Den nuværende konstruktion tilhører et levn fra fortidens amatørstatus, da fodbold blev spillet fra april til oktober/november, mens sæsonen i nutiden hedder februar-december.

Pladsen med løbebanerne og den mangelfulde tagkonstruktion gør stadion åben og sårbar for kastevinde og regnen, der plager de nederste tribunepladser.

Det har man for længst indset ikke blot i Danmark og Skandinavien, men også i resten af Europa, hvor selv olympiske arenaer som eksempelvis München blev erklæret utidssvarende som hjemmebane for Bayern München, der i stedet byggede Allianz Arena uden løbebaner.

”Men I kan jo ikke garantere os, at AGF vil spille bedre fodbold på et nyt og mere intimt stadion,” lyder det traditionelle mantra fra kritikere og modstandere.

Nej, den garanti har ingen værdi. Men faktorernes orden er ikke ligegyldig i et moderne samfund med kulturelle tilbud en masse. Den moderne forbruger – det være sig den almindelige tilskuer eller sponsorer/samarbejdspartnere – kræver både komfort og en høj grad af den oplevelsesværdi, der kommer med intimiteten på et tilskuervenligt stadion.

Når man i løbet af 2017 kan tage et helt nyt stadion i brug i Silkeborg, er det den foreløbige kulmination på stadionbyggerier i store danske provinsbyer som Herning, Esbjerg, Randers, Horsens, Vejle og Viborg.

Et fantastisk publikum

Og så vil den skarpsindige iagttager jo nok indvende, at hvis alle klubber spiller bedre fodbold på et nyt og intimt fodboldstadion – takket være et større og mere engageret hjemmepublikums opbakning og pres på modstanderen — vil det sportslige styrkeforhold forblive status quo!

Den teori kan ikke anfægtes, og netop derfor skal AGF og Aarhus også med på vognen. AGF er nemlig i den fordelagtige position i forhold til de fleste af konkurrenterne at have et fantastisk stort og engageret publikum – senest bevist for et halvt år siden, da 20.000 AGF-tilhængere var med til at fylde Parken i pokalfinalen mod F.C. København.

Så mange kommer der ikke til vinterfodbold i kummefryseren på Ceres Park søndag. Men mindre kan også gøre det, hvis sådan en kamp kan medvirke til at skabe forståelse for det indiskutable behov for et regulært fodboldstadion i provinsens største by.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.