Flere demente i fremtiden

90.000 mennesker lever med demens, og tælles pårørende med, er der omkring 400.000, der har sygdommen inde på livet hver dag. Sundhedsminister Nick Hækkerup har afsat 120 mio. kr. til demensområdet.

Artiklens øverste billede
Nye metoder i omsorgen for demente er på vej på plejehjemmene. Arkivfoto: Gregers Tycho

Lidt historie – Før i tiden fandtes de såkaldte H-plejehjem, hvor demente mennesker blev holdt bag lås og slå. De boede på sovesale, og det eneste personlige var natbordet ved siden af sengen. Disse plejehjem hørte under det psykiatriske sygehusvæsen.

I 1987 – det er kun 28 år siden – blev disse plejehjem overført til amternes socialvæsen. Hermed forsvandt muligheden for at låse beboerne inde. Det førte til en helt anden dagligdag. Samtidig blev plejehjem underlagt embedslægens tilsyn. Jeg kan huske, at på et af disse H-plejehjem blev fire ældre kvinder flyttet i en tom medarbejderbolig, og her kom en medarbejder hver morgen og lavede kaffe til dem. Det varede ikke længe, så stod morgenkaffen klar, når medarbejderen kom.

Om sygdommen demens – Demens er en psykisk lidelse. Der findes mange forskellige former for demens, men Alzheimer er langt den hyppigste.

Antallet af demente stiger kraftigt i fremtiden.

Birgitte Vølund, formand for Alzheimerforeningen

Hvad er demens? Diagnosen skal stilles af en gerontopsykiater, som ved en speciel undersøgelse kan stille diagnosen.

Hvorfor får man demens? Mange sygdomme kan give anledning til demens – langt den hyppigste er Alzheimers sygdom, hvor proteinet amyloid ødelægger hjernecellerne. Man kan også blive dement, hvis man f.eks. får blodpropper i hjernen.

Kan man helbrede Alzheimers sygdom? Nej, ikke endnu, men der foregår en del forskning i muligheder for behandling.

Lovgivning – Som det fremgår af grundloven, er den personlige frihed ukrænkelig. Kun når det er bestemt ved lov, kan et menneske fratages denne ret.

Selv om det demente menneskes intellektuelle hukommelse svækkes, er den følelsesmæssige evne til sansning og opfattelse af andre menneskers adfærd, følelser og holdninger til gengæld ofte velbevaret. Erfaringen viser, at gode kontakter og ægte bekendtskaber lagres, huskes og afspejles i den dementes adfærd. I omsorgen og plejen når man langt med indfølingsevne og respekt.

Magtanvendelse – Servicelovens kapitel om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten beskæftiger sig med disse undtagelser fra hovedreglen. Formålet med bestemmelserne er at begrænse magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten til det absolut nødvendige. Disse indgreb må aldrig erstatte omsorg, pleje og socialpædagogisk bistand.

Alarmsystemer – Kommunalbestyrelsen kan træffe afgørelse om at anvende personlige alarm- eller pejlesystemer for en person i en afgrænset periode, når der er risiko for, at personen ved at forlade bo- eller dagtilbuddet udsætter sig selv eller andre for at lide personskade, og forholdene i det enkelte tilfælde gør det påkrævet for at afværge denne risiko. For personer, hvor den nedsatte funktionsevne er en konsekvens af en erhvervet mental svækkelse, der er fremadskridende, kan anvendelse af personlige alarm- og pejlesystemer iværksættes, medmindre den pågældende modsætter sig dette. Hvis personen modsætter sig dette, kan kommunalbestyrelsen træffe afgørelse om anvendelse heraf.

Fastholdelse – Anvendelse af stofseler.

Kommunalbestyrelsen kan træffe afgørelse om at anvende fastspænding med stofseler til kørestol eller andet hjælpemiddel, seng, stol eller toilet for at hindre fald, når der er nærliggende risiko for, at en person udsætter sig selv for at lide væsentlig personskade, og forholdene i det enkelte tilfælde gør det absolut påkrævet.

Opmærksomhed skal rettes mod –

at anvendelse af magt aldrig må erstatte omsorg og god pleje.

at anvendelse af magt altid forudsætter, at der er dokumentation for den nedsatte funktionsevne.

at man altid først har forsøgt, hvad der er muligt, for at få personen til at medvirke frivilligt.

at anvendelse af magt skal udøves så skånsomt og kortvarigt som muligt.

at magt ikke må anvendes, medmindre lovens bestemmelser er opfyldt, og der er truffet afgørelse om det.

Et eksempel – En dement kvinde på et plejehjem blev vasket af tre medarbejdere; to holdt hende og den tredje vaskede. Det tog 10 minutter. En dag kom den ene før de to andre. Medarbejderen satte sig ned ved siden af den demente kvinde og talte stille til hende. Den ældre kvinde så venligt på medarbejderen. Havde hun mon fået en ven? Medarbejderen begyndte forsigtigt at vaske kvinden. Det gik stille og roligt, og efter 30 minutter var arbejdet gjort. Og sådan blev det gjort herefter. En verden til forskel for den skrøbelige ældre kvinde.

Hvem skal sikre ordentlige rammer/plejeboliger for mennesker med demens? Det formelle ansvar har byrådet. Ved begyndende demens kan personen passes hjemme med bistand fra hjemmeplejen i samarbejde med gerontopsykiatrien. Personer, der ikke kan klare sig i eget hjem, skal have mulighed for optagelse i en plejebolig.

Plejehjemslederen og personalet – Lederen har ansvaret for den daglige drift og for udøvelsen af en kvalificeret fysisk og psykisk pleje.

I Aarhus Kommune sker der løbende nye tiltag i plejen af mennesker med demens, mange nye indretninger, som gør dagligdagen bedre. Jeg er ganske tryg ved den.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.