Aarhus Havn bør udvides – både for Aarhus' og Danmarks skyld

Uden udvidelse af Aarhus Havn risikerer både Aarhus og hele Danmark at miste arbejdspladser, vækst og velfærd. Det er afgørende, at Aarhus Havn har tilstrækkelig med havnekapacitet, herunder areal til aktiviteterne, for Aarhus Havn har stor erhvervsmæssig betydning.

I Aarhus betyder havnen først og fremmest arbejdspladser. Der er mange tusind personer ansat i virksomhederne på og i tilknytning til havnen. Og mindst lige så mange er ansat i afledte erhverv. Og mange erhverv i Aarhus og Østjylland, herunder bl.a. byggeriet og industrien, er afhængige af Aarhus Havn.

Aarhus Havn er Danmarks største containerhavn. Det betyder, at erhvervslivet i Østjylland har lettere adgang til de globale markeder end i resten af landet, og det giver os en klar konkurrencefordel. Men det betyder også, at Aarhus Havns betydning for resten af Danmark er stor. DI anslår, at op imod 10 pct. af værdien af dansk udenrigshandel – svarende til ca. 150 mia. kr. om året – går via Aarhus Havn. Aarhus er et knudepunkt på grund af havnen. Og det skal vi værne om og udvikle.

DI forventer, at efterspørgslen på havneareal vil vokse i samme takt som hidtil, og dermed bliver der behov for havneudvidelsen i sin helhed. Uden udvidelsen er der risiko for, at virksomheder placerer fremtidige investeringer andre steder, eksempelvis i udlandet. Derved risikerer Aarhus Havn både, at man ikke kan tiltrække nye virksomheder, og at de eksisterende virksomheder ikke kan udvide. Det vil betyde færre arbejdspladser og mindre aktivitet. Vi taber alle sammen, hvis havnen stagnerer. Udvidelsen bidrager endvidere til den grønne omstilling, f.eks. med mere miljøvenlige søtransporter.

Nogle mener, man bare kan flytte Aarhus Havn eller bygge en stor havneudvidelse et andet sted. Dem må vi desværre skuffe. Det lader sig ikke gøre. Udvidelsen af den nuværende havn er den eneste mulighed for at skabe fortsat vækst.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.