Ligestilling – fordi det er dumt at lade være

Det skaber ikke ligestilling alle steder at indføre det på ledelsesgangene. Men det er et vigtigt skridt.

Artiklens øverste billede
Rasmus 1011. Ligestilling. Kvinder i bestyrelser. tegning: Rasmus Sand Høyer

Ifølge den årlige ligestillingsrapport fra World Economic Forum ligger Danmark på en 14.-plads og dermed dårligst i Norden. Vi skal med andre ord stramme os an i Danmark.

I Aarhus er vi stolte af at have verdens eneste kvindemuseum. Men vi vil også være stolte af, hvis vi kunne få ligestilling på de øverste lederniveauer i Aarhus Kommune. I dag er der 17 mænd og 12 kvinder på det øverste lederniveau, som tæller direktørerne og forvaltningscheferne, og der er kun en kvindelig direktør. Det er ikke godt nok.

Vi siger tit, at vi vil ansætte den bedste – men forskningen og undersøgelser viser, at det gør vi ikke. Vi ved også, at kvinder skal præstere bedre end mænd for at blive ansat i en chefstilling. Der er også flere mænd end kvinder, der søger chefstillingerne, selv om kvinderne er lige så kvalificeret.

Vi siger tit, at vi vil ansætte den bedste – men forskningen og undersøgelser viser, at det gør vi ikke.

Det er altså en dansk skrøne og en misforståelse, at kvinder og mænd har de samme muligheder. Engang gik vi forrest. Derfor har Boston Consulting Group for nylig lavet en rapport, der hedder ”Wake up Denmark”, fordi vi ikke ser de ligestillingsproblemer, vi har, og hvad det betyder for samfundsøkonomien.

Også Lars Sandahl, adm. direktør i Dansk Industri, var i sidste uge ude at sige, at Dansk Industri vil have øremærket barsel til mænd – fordi de vil have flere kvinder på direktionsgangene.

De fleste af os ved det altså godt – og mange af os forsøger at gøre noget ved det – men desværre bliver det ofte ved intentionerne og de gode hensigter.

Derfor er det rigtigt godt, at Aarhus Byråd har besluttet at gå forrest med ligestilling. Byrådet har netop vedtaget et beslutningsoplæg, der er konkret og ikke handler om intentioner og visioner, men om bestemte tiltag, der skal igangsættes. Tiltag, der skal skubbe til vores opfattelse af chefer og køn, og tiltag, som ændrer på vores ansøgningsprocesser, stiller krav til rekrutteringsbureauer og igangsætter leder-mentorforløb.

Vi ved godt, at vi ikke skaber ligestilling i hele samfundet ved at få ligestilling på ledergangene, men det er et af de mange vigtige skridt på vejen.

For os handler det ikke om, at det er synd for kvinderne. For os handler det om, at vi i et så rigt og veluddannet samfund skal stille alle lige og give alle de samme muligheder – for hvis vi ikke gør det, så taber vi som arbejdsplads, som kommune og som samfund.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.