Europaplads er støjende, men støjen er nu blevet til kunst
Åbn ørerne, og lyt til byen. Det er kunst, siger lydkunstneren Andres Bosshard.
Der er dem, der opfatter lyden af den aarhusianske midtby som en temmelig støjende affære.
Men der er også dem, der mener, at det er den skønneste lyd af levet liv.
Den 62-årige schweiziske kunstner Andres Bosshard hører til den sidste kategori. Han kan finde på at stå med en orangestribet trafikkegle for ørerne for på den måde at indfange byens lyde.
Han opfordrer på det kraftigste aarhusianerne til at prøve denne form for omvendt megafon.
Trafikkeglen er blevet hans visuelle ikon, fortæller Heine Nielsen, lydekspert fra Sound of Innovation, der har hjulpet Andres Bosshard med arbejdet i Aarhus.
Heine Nielsen har selv prøvet at lytte gennem en kegle og er helt enig med kunstneren:
»Når man lytter gennem den i mange minutter, vænner øret sig til det, så man får en anden opfattelse af lyden. Du lytter til byen på en anden måde,« siger han og kalder keglen for såvel et visuelt blikfang som et auditivt redskab.
Tre vindsøjler
Det er imidlertid ikke kegler, det handler om lige nu, men om tre såkaldte vindsøjler med farvede højttalere, som Andres Bosshard har etableret på Europaplads som en af mange lydinstallationer i sit SonicArk-projekt. Han har vundet en konkurrence, som 2017-fonden udskrev, som skal indfange lyden af Aarhus og præsentere den som et værk.
Vindsøjlerne blev åbnet fredag, og de næste to måneder er det meningen, at folk skal lege med det interaktive kunstværk. Man sætter det i gang ved at klappe i hænderne.
»De står på Europaplads, fordi den bygning står helt alene og markerer overgangen mellem den gamle bydel og den nye bydel,« forklarer Andres Bosshard, der føler sig enormt heldig over at arbejde med lydbilledet i Aarhus, fordi det er helt unikt i hans øren.
Det er hans hovedbudskab: at gøre støj til kunst.
»Det er eksemplarisk, at man har frilagt åen. Det kunne ikke være bedre, og du kan jo se resultatet af det: Byen har fået en anden identitet, et andet image. Desuden er der den akustiske forandring. Åen giver dig en mulighed for at gå ned langs den og høre lyden af mennesker og lyden af deres mumlen. Det oplever du ikke mange andre steder.«