Stjernearkitekt vinder over hotelmilliardær

Byrådet har valgt Bjarke Ingels bud på et hotel- og konferencecenter i Aarhus Ø.

Artiklens øverste billede
Illustration: BIG og Sleth Arkitekter

Toppen var taget af spændingen, da teknikrådmand Kristian Würtz (S) torsdag formiddag på Kalkværksvej præsenterede, hvem der skal bygge byens kommende hotel- og konferencecenter.

Til stede i lokalet, som kommunen bruger til at præsentere projekter i Aarhus Ø, var nemlig byudvikler Rune Kilden og repræsentanter for Bestseller-milliardær Anders Holch Povlsen og stjernearkitekten Bjarke Ingels, BIG.

Sammen med arkitektfirmaet Sleth og hoteloperatøren stjer udgør de vinderteamet Anpartsselskabet Bassin 7.

»Det at have Big og Sleth på den ene side og så have Anders Holch på den anden - jeg ved ikke helt, hvordan jeg skal række ud efter det hele, men jeg ved, at det her kommer til at bliver fantastisk,« lød det fra Rune Kilden, der var ordstyrer for vinderholdets præsentation.

På illustrationer kunne de tilstedeværende se, hvordan byggeprojektet er udformet som en spiral, der snor sig om sig selv. På toppen ligger hotellets offentlige tilgængelig gårdhave, hvor alle får adgang til en udsigt over havnen og Aarhus midtby.

»Vores projekt løser en utrolig stor offentlig funktion, og vi har valgt at løfte konferencecentret til 1. sal for at invitere bylivet ind i stueetagen, hvor der bl.a. bliver etableret en restaurant. Langs husets spiral kan alle gå en lille bjergvandring til bygningens peak, hvor der langs ruten vil være en gårdhave med en fantastisk udsigt ud over havet,« sagde Andreas Klok Pedersen, partner og designchef i BIG.

Rune Kilden supplerede med, at ideen om at folk skal kunne komme op på ejendommen er skabt for at lave en destination, der giver noget tilbage til byen.

»Da vi ramte den, synes vi, at nu giver det mening, ikke bare at det her konferencecenter skal ligge i Aarhus, ikke bare at det skal ligge på Aarhus Ø, at det skal lige præcis ved Bassin 7, hvor det kommer til at spille sammen med de restauranter vi laver og med havnebadet,« fortalte han.

Illustration: BIG

Anpartsselskabet Bassin 7 har vundet udbuddet om fire byggefelter på Ø4 i Aarhus Ø. Byudvikler Rune Kilden har tidligere over for JP Aarhus beskrevet ambitionsniveauet i vinderprojektet. Et aarhusiansk vartegn på niveau med Arne Jacobsens legendariske SAS Royal Hotel i Købehavn tegnet af stjernearkitekten bag det nye World Trade Center 2 i New York og Googles kommende hovedsæde i Californien.

Det kommende hotel får knap 500 værelser, og konferencesalen får plads til mere end 2.000 gæster til bl.a. konferencer, koncerter og events. Scandic, som i forvejen har 230 hoteller med næsten 44.000 værelser i syv lande, skal drive både hotellet og konferencecentret, og ifølge Jens Mathiesen, direktør for Scandic Hotels A/S, bliver det hotellet det største i Danmark uden for Købehavn.

»Vi er stolte og glade. Ønsket om at bygge og drive et kongrescenter i Aarhus Ø har ligget i top længe. Det her projekt er helt unikt og går lige i hjertet. Jeg kan godt love, at kongrescentret bliver det suverænt fedeste i Danmark,« sagde hoteldirektøren.

Illustration: BIG

Anpartsselskabet Bassin 7 køber ligeledes byggefelterne ved siden af det kommende hotel- og konferencecenter. Her skal opføres to boligkarréer og et boligtårn tegnet af arkitekter fra Sleth og BIG. Der vil blive etableret 300-450 boliger, og de er ikke kun private. 80 boliger, svarende til 7000 af de 26.000 etagekvadratmeter er reserveret til almene boliger, som Anpartsselskabet Bassin 7 skal realisere i samarbejde med Aarhus Kommune og en endnu unavngiven boligforening.

Ifølge Andreas Klok Pedersen er bylivet i området blevet tænkt igennem og udformet, inden byggerierne blev placeret.

»Vi begyndte at udarbejde en masterplan for et par år siden, hvor vi først designede bylivet på Bassin 7, og derefter tilpassede bygningerne. Det har betydet, at bygningerne har fået sjove og overraskende former. Da vi så skulle tegne hotel- og konferencecentret, videreførte vi idéen om at lægge vægt på bylivet,« sagde han.

Illustration: Sleth Arkitekter

Hele projektet forventes af stå færdig om tre til fire år og vil koste omkring 1,5 mia. kr. - én mia. til hotel- og konferencecentret og en halv mia. til bolig- og erhvervsbyggeriet. På grund af udbudsregler er det ifølge Aarhus Kommune ikke muligt at få oplyst, hvad grundende er solgt for.

I lokalet på Kalkværksvej er der skabt en omkring 10 meter lang model af byggerierne i Aarhus Ø. Bente Lykke, chef for Bolig og Projektudvikling i Aarhus Kommune, stod torsdag bøjet ind over modellen og forklarede, at det kommende hotel- og konferencecenter samt tilhørende boligbyggerier afslutter projekterne på Pier 4 i Aarhus Ø.

»Det er fantastisk. I de 10 år, hvor vi har udviklet Pier 4, er der er sket et paradigmeskift i fht., hvordan man tænker by og byliv. Hvor det at lave byliv og fællesskaber, urbane haver, havbaner og aktiviteter er fuldstændig ændret, så vi bruger byen på en helt anden måde. Det er jo derfor, at politikerne vælger projekter som det her,« sagde hun.

Processen med at sælge byggefelterne på Ø4 blev igangsat i juni sidste år, da byrådet bemyndigede Teknik og Miljø til at sende en byggefelterne i Aarhus Ø i udbud.

Teknikrådmand, Kristian Würtz (S) er begejstret for vinderteamets byggeprojekt.

»Aarhus Byråd har ønsket et godt hotel- og konferencecenter, men også en destination, som tiltrækker turister og byens borgere. Det nye hotel giver noget tilbage til byen i form af sin unikke arkitektur, der inviterer offentligheden indenfor. Det inspirerende gadeforløb er med til at gøre kajområdet attraktivt og skaber byliv for både aarhusianere, gæster og turister,« sagde Kristian Würtz (S), rådmand for Teknik og Miljø, torsdag.

.

Illustration: Sleth Arkitekter

Som tidligere beskrevet i JP Aarhus havde Nordic Choice Hotels, arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen og entreprenøren A. Enggaard tænkt sig at opføre et hotel med 400 værelser og suiter samt konference- og udstillingsfaciliteter til 2.500 i Aarhus Ø.

Det påtænkte Clarion Hotel Seafront ville med sin hotelklassifikation på 4+ stjerner være det bedste af de store aarhusianske hoteller.

Derudover var planen, at projektet skulle byde på wellness, spa og skøjtebane.

I forbindelse med et pressemøde i november fortalte den norske milliardær Petter A. Stordalen, ejer af Nordic Choice Hotels, der med 190 hoteller - fire i Storkøbenhavn - og 13.000 medarbejdere i Skandinavien og Baltikum er en af Nordens største hotelkoncerner, at hvis hans hold vandt, ville han opføre flere hoteller i Aarhus.

I 2014 blev det første felt på Ø4 solgt til Kilden og Mortensen ApS, som i foråret 2016 går i gang med at bygge projektet Aarhus, som Bjarke Ingels har tegnet, med 251 lejligheder og 3.000 kvm bylivsaktiviteter bestående af bl.a. teater, badehuse og restauranter.

Illustration: BIG

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.