Århundredets Festival: Værdier i evig forandring

Årene fra 1950 til 2000 var en periode med store skift i etik og værdier, fortæller filosof og professor.

Artiklens øverste billede
I dag er der bred enighed om, at vi har et personligt ansvar for vores egen sundhed. Overlæge Flemming Kissmeyer ryger en cigaret, mens han ser til, at en bloddonor skænker sig en øl. Året er 1963. Foto: Børge Venge/Den Gamle Bys billedarkiv

De seneste 70 år har samfundet udviklet sig med lynets hast, og i den forbindelse er de etiske og værdimæssige problemstillinger, vi står over for, blevet mere komplekse end nogensinde før.

Fra at have den uhyggelige verdensrekord i flest udførte hvide snit scanner vi nu fostre med henblik på på forhånd at vurdere levevilkår og livskvalitet. Med teknologiens udvikling bliver vores muligheder og de etiske dilemmaer kun flere, og det sætter Folkeuniversitetet i fokus med en række begivenheder om netop etik og værdier.

Bl.a. ”Fortællinger i Domkirken – værdier i forandring”, ” Medlidenhedsdrab og medicinske dilemmaer” og ” Opdagelsen af DNA og den moderne fosterdiagnostik

Men det er ikke blot i forbindelse med videnskaben, at værdierne i vores samfund har ændret karakter. Sådan lyder det fra Uffe Juul Jensen, filosof og professor ved Aarhus Universitet.

Velfærdsstat kontra frihed

Årene fra 1950 til 2000 er nemlig en periode med store skift i etik og værdier. Værdier, som stadig gennemsyrer vores måde at tænke og agere på – både som individuelle mennesker og som samfund.

”Efter Anden Verdenskrigs ødelæggelser og rædsler skulle borgerne samles i et nationalt fællesskab, så i 1950’erne og 60’erne blev retfærdighed og solidaritet et centralt forbillede,” fortæller Uffe Juul Jensen og tilføjer, at velfærdsstaten, som for alvor udviklede sig i disse år, er bygget op om det forbillede. At sikre alle lige og fri adgang til behandling ved sygdom.

Men op gennem 1970’erne blev velfærdsstatens solidaritetstænkning udsat for kritik fra en række forskellige sider, og autonomi og individuel frihed kom i stedet i centrum.

”Nogle mente, at velfærdsstatens forsøg på at skabe retfærdighed gennem solidaritet havde ført til, at professionelle fik alt for stor magt. I stedet ville kritikerne have mere frihed gennem decentralisering og lokal indflydelse, siger Uffe Juul Jensen og uddyber, at dette bl.a. blev støttet af det anti-autoritære oprør på det pædagogiske område og på uddannelsesområdet, samt dele af kvindebevægelsen og andre græsrodsbevægelser.

Sundhed er din egen opgave

Men særligt én etisk overbevisning kunne alle politiske fløje blive enige om. Nemlig det personlige ansvar, mennesker har for deres liv. Og det er noget, der i høj grad eksisterer i dag.

”Vi ser det bl.a. på sundhedsområdet, hvor sygdom og forebyggelse af samme i form af at føre en livsstil med sund kost og motion er blevet en etisk norm,” siger Uffe Juul Jensen og henviser dermed til, hvad vi i de kommende år skal være opmærksomme på.

For idealet om den personlige ansvarlighed tilgodeser oftest kun de mest privilegerede i samfundet, mens der bliver mindre fokus på de svage.

”Den sociale ulighed øges i disse år, og ligheden har mistet sin styrke som central etisk værdi. Så hvordan kan man som samfund fastholde idealet om lighed?”

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.