Ualmindelig billig skumfigur har sendt lille webshop ud i et stormvejr
En simpel tastefejl gav først masser af ordrer og efterfølgende mange sure kunder.
Mandag aften kom en webshop i Trige ved Aarhus i klemme på de sociale medier. Webshoppen TrendyLiving.dk, der sælger forskelligt tilbehør til hjemmet, havde sat en vare, der normalt koster 799 kr., til salg for 199 kr. En meget lav pris for den populære skumgummifigur, Bobles. Da den lave pris blev opdaget, blev den rettet og de forkerte ordrer blevet annulleret. Herefter kom der straks henvendelser fra vrede og utilfredse kunder. Nogle kaldte virksomheden et ”fupfirma”, andre anklagede dem for at have sat det i gang for at få kunder til butikken.
»Det var en menneskelig fejl. Vi opdagede det efter en time, og rettede det hurtigst muligt. Men da havde vi allerede fået 450 ordrer,« fortæller ejer og direktør Jacob Friis-Christensen.
På en normal mandag aften får webshoppen 1-2 ordrer, vurderer Jacob Friis-Christensen, og det var derfor en markant stigning i ordrer. Linket til varen blevet delt på facebookgrupper, for forældre og Bobles-entusiaster, der kunne være interesserede i tilbuddet.
TrendyLiving har modtaget flere anklager fra vrede facebookbrugere for brud på købeloven. I købeloven står der skrevet, at oplyste priser er bindende, også selvom de er forkerte. Dog med undtagelser: ”Kunden kan ikke forlange at få varen til den forkerte, lave pris, hvis det er åbenlyst, at der er tale om en fejl.”
»Vores indkøbspris af Bobles er det dobbelte af, hvad den fejlagtigt var blevet tastet ind som. Det ville jo være et vanvittigt tilbud, når den normalt bliver solgt i butikker til 799 kroner. Vi har slet ikke gjort det med vilje, men jeg kan da godt forstå, hvis man som kunde føler sig ærgerlig over at gå glip af et godt tilbud,« siger Jacob Friis-Christensen.
Dog tager dette tilfælde udgangspunkt i aftaleloven, vurderer René Franz Henschel, der er juraprofessor ved Aarhus Universitet.
»Udgangspunktet er, at forbrugeren har ret til den aftale pris, medmindre forbrugeren indså eller burde indse, at der var tale om en fejlindtastning ifølge aftaleloven. Man skal altså vurdere, om forbrugeren ud fra varens normalpris har handlet i "ond tro", når den sælges til 199 kr. Det kan man ikke sige, for vi ved for eksempel ikke, om forbrugeren før har købt produktet og vidst, at prisen normalt er 799 kr.,« fortæller han.
Ifølge René Franz Henschel kommer det desuden også an på forskellige andre faktorer, som for eksempel om der tidligere har været stort tilbud inde på hjemmesiden.
Efter prisen blev rettet inde på webshoppen, har vrede brugere kommenteret på opslag, ringet ind og sendt vrede mails.
»Jeg har nok modtaget omkring 40 henvendelser i alt. Så er der også dem, der skriver inde på de sociale medier, som Facebook og Trustpilot.«
Jacob Friis-Christensen er bekymret for, at episoden vil skade hans virksomhed på sigt.
»Fejlen vil kunne mærkes på sigt. Mulige kunder går jo ind og kigger på Trustpilot og ser et lavere antal point, end før fejlen, eller på Facebook og læser de vrede opslag og kommentarer, folk har skrevet, om at vi er et fupfirma.«