Svømmekvinder: Vi er ikke undertrykte

Kvindesvømningens Venner håber, at en undersøgelse blandt brugerne af Gellerupbadets lukkede kvindesvømning kan få byrådet til at ændre sin beslutning.

Artiklens øverste billede
Brugerne af Gellerupbadets lukkede kvindesvømning kæmper videre for at beholde tilbuddet. Arkivfoto: Aarhus Kommune

Kvinder, som deltager i Gellerupbadets kvindesvømning, er ikke undertrykte, men blot blufærdige. De er ikke blevet tilskyndet til at deltage, men har selv taget beslutningen om at gå til svømning på lukkede kvindehold og for nedrullede gardiner. Deltagerne er ressourcestærke, og deres kræfter kunne bruges til at styrke bydelen.

Det konkluderer en undersøgelse, som Kvindesvømningens Venner har lavet efter byrådsmødet den 26. oktober, hvor et stort flertal i Aarhus Byråd sendte Venstres forslag om at stoppe kønsopdelt svømning til viderebehandling i magistraten.

65 har deltaget

Ifølge Kvindesvømningens Venner har 65 af de omkring 100 kvinder, som ifølge KV svømmer om lørdagen kl. 15-18, deltaget i undersøgelsen. Den er nu sendt til byrådet med en appel om:

»At byrådet opfatter rapporten som en opfordring til at basere beslutninger, der griber ind i borgeres private fritidsforhold, på et validt grundlag. Det er ikke sket i denne sag,« fremgår det af rapporten.

»Og vi mener, at vores rapport fint kan fungere som bidrag til en endnu mere fyldestgørende og forskningsbaseret undersøgelse, der kan sætte byrådet i stand til at træffe beslutninger på baggrund af reelle oplysninger – og ikke på fordomme.«

En af medunderskriverne, Helle Hansen, der er formand for Gellerup Fællesråd, håber, at byrådet besinder sig.

Byråd oppe i træ

»Vi kunne håbe, at byrådet med de her tal vurderede, at det lige måtte undersøge det lidt mere,« siger hun.

»Vi kan nu se, at det i højere grad handler om blufærdighed og i mindre grad om religion, men jeg tror desværre, at byrådet er kravlet så langt op i træet, at det ikke kan komme ned igen. Så må vi afvente, at Institut for Menneskerettigheder går ind i sagen,« siger Helle Hansen.

Undersøgelsens resultat kommer ikke bag på Venstres politiske ordfører, Gert Bjerregaard.

Forventet konklusion

»Det var den konklusion, jeg forventede,« fortæller han og erklærer sig helt på det rene med, at kvinder skal have mulighed for at komme ud og få motion – og gerne også på et svømmehold for andre kvinder.

»Og det skal de da endelig fortsætte med. Det, vi ændrer, er, at vi ruller gardinerne op, så det er et åbent og frit område at være i. Jeg har ingen forestilling om, at der kommer en hel masse mennesker og er tilskuere til de her kvinders svømning,« siger Gert Bjerregaard, som specielt ikke bryder sig om lukketheden ved tilbuddet.

»Et er, hvad man siger for rullende kameraer, noget andet er, hvad der sker i det skjulte. Det lærte vi af dokumentaren ”Moskéerne bag sløret”, og vi er stadig bekymrede for, at vi i 2016 skal have kommunale tilbud, hvor der lukkes af for den øvrige del af Aarhus. Det, mener vi ikke, er med til at skabe integration,« siger han.

Misforstået sag

Socialdemokratiets Peder Udengaard mener, at Kvindesvømningens Venner har misforstået, hvad sagen drejer sig om.

»Undersøgelsen falder helt uden for diskussionen. Den handler om, hvad der skal foregå i foreningsregi, og hvad der er en del af den offentlig service.«

»For os at se skal der ikke være denne type kønsopdelte svømning i den offentlige åbningstid. Derimod er der en lang tradition inden for foreningslivet for at lave særtilbud – f.eks. drengespejdere og pigespejdere – og så må det høre hjemme i den ramme,« siger Peder Udengaard.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen