Aarhus er bedst til at få flygtninge i arbejde

Ca. halvdelen af byens flygtninge er i job, uddannelse eller selvforsørgede efter det treårige integrationsprogram.

Dania, Jemal og andre populære navne i de lande, som Danmark modtager flygtninge fra, kan i højere grad findes på de aarhusianske arbejdspladser eller studier end i andre dele af landet.

Ifølge en ny opgørelse, som Aarhus Kommune har lavet for JP Aarhus, ligger Aarhus nemlig over landsgennemsnittet, når det handler om at få flygtninge i job, uddannelse eller selvforsørgelse efter deres treårige integrationsperiode.

Således var ca. halvdelen af de 184 flygtninge, der afsluttede det treårige forløb i perioden fra 2. kvartal 2014 og et år frem, i beskæftigelse. Denne andel er 11-18 procentpoint højere end landsgennemsnittet, alt efter om status gøres op en, tre, seks eller 12 måneder efter afslutningen af integrationsprogrammet. Også det efterfølgende år, frem til 1. kvartal 2016, holder tendensen – omend forskellen til landsgennemsnittet kun er 9 procentpoint en måned efter perioden.

Social- og beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF) glæder sig over tallene:

»Tendensen kender vi, og den er jeg selvfølgelig glad for og tilfreds med.«

Hans forklaring på forskellen er, at der i Aarhus bliver satset målrettet på, at flygtninge straks skal ud at arbejde frem for at vente, til de har lært dansk. Desuden har det også lettet opgaven, at der bliver skabt mange job i Aarhus, konstaterer han.

Rådmanden er dog ikke tilfreds med tallene.

»Selv om vi ligger så meget bedre, er det ikke, fordi vi er helt fantastiske i Aarhus. Det er, fordi vi som land ikke er ret gode. Der er plads til forbedringer.«

De fleste af de flygtninge, som ikke er i beskæftigelse, er på kontanthjælp.

Klædt på til at begå sig

Hos Integrationsnet, som indtil sommerferien blev hyret af kommunen til at stå for integrationsprogrammet for de fleste af byens flygtninge, er afdelingsleder Frederik Bøcher ikke overrasket over, at Aarhus skiller sig ud – dog, at det er så markant. Han mener, at årsagen ligger i, at flygtninge i Aarhus er blevet klædt på til at skulle begå sig i et nyt samfund:

»Vores kombination med kulturuddannelse og en målrettet indsats i forhold til deres jobmuligheder gør, at de står bedre, når de skal have et arbejde.«

Frederik Bøcher ærgrer sig dog over, at kommunen pga. nye regler er nødt til at lukke et introforløb på 13 uger med undervisning i bl.a. demokratiforståelse og borgernære ting, som han mener har været unikt i landet.

Bilka og Ikea har flygtninge i praktik under integrationsperioden og har ansat enkelte af disse efterfølgende. Begge virksomheder roser kommunen for et godt samarbejde om indsatsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.