Aarhushistoriens dyreste anlægsprojekt bliver pakket ind i stilladser i otte måneder
Udskiftningen af skandalepladerne på prestigeprojektet, Dokk1, og udbedringen af de omfattende følgeskader er netop gået i gang og skal være færdig den 1. maj 2017. Regningen lyder på mindst 24 mio. kr
Kranbiler fyldt med materialer til stilladser satte torsdag og fredag kurs mod Dokk1. Da indledte facadeentreprenøren Kai Andersen A/S fem ugers arbejde med at plastre prestigeprojektet ind i stilladser for at kunne udskifte de problematiske MgO-plader.
Arbejdet er således gået i gang, umiddelbart efter at Aarhus Kommune i onsdags underskrev en aftale med entreprenøren, der har frem til den 1. maj 2017 til at udskifte samtlige 6.400 kvm vindspærreplader i Dokk1 og udbedre de omfattende skader, MgO-pladerne allerede har medført på aarhushistoriens dyreste anlægsprojekt.
Som tidligere afdækket i JP Aarhus er disse plader – der er brugt i den 1,9 mia. kr. dyre Dokk1 og i en række andre byggerier landet over for bl.a. at holde vinden ude – uegnede til det danske klima, fremgår det af en rapport fra 2015 lavet for Byggeskadefonden. Pladerne har vist sig at suge fugt med risiko for at danne rust og råd.
Med den netop indgåede kontrakt mellem kommunen og Kai Andersen A/S på ca. 24 mio. kr. er der udsigt til, at Dokk1 bliver flankeret af stilladser i otte måneder – fire måneder ind i 2017, hvor Aarhus er europæisk kulturhovedstad.
»Det kan ikke lade sig gøre at gøre det hurtigere. Og det skal siges, at det er noget hurtigere, end de tilbud vi fik,« siger stadsdirektør Niels Højberg, Borgmesterens Afdeling, som bygningen refererer til.
Bedt om at forcere
Han henviser således til, at kommunen i sommer bad to firmaer give bud på udskiftningen af pladerne og udbedringen af skaderne. Efterfølgende blev disse to firmaer – det ene er Kai Andersen A/S – bedt om at forcere tidsplanen, for at undgå at Dokk1 beskadiges yderligere og at prestigebyggeriet skæmmes af stilladser i kulturbyåret.
»I forhold til kulturhovedstaden så har vi fundet en praktisk løsning for at få det gjort, så det generer åbningshøjtideligheden mindst muligt, men det er selvfølgelig ærgerligt, at der skal stå et stillads ved den ikonbygning, som byen er stolt af. Det er en forbandet træls sag, men vi skal have løst den så godt som muligt for ikke at skade bygningen yderligere, og det her er det kompromis, vi kan blive enige om,« konstaterer stadsdirektøren.
For at tilgodese kulturhovedstadssekretariatets planer for Dokk1 i forbindelse med den officielle åbning af kulturbyåret den 21. januar 2017 er renoveringen blevet delt op i to faser, fortæller Niels Højberg.
Først færdiggøres facaderne ved indgangspartiet mod vest og mod syd ved vejbroen. De skal stå klar den 21. januar. Da vil arbejdet på den østlige facade ikke være påbegyndt, mens der vil være stillads på den nordlige facade ud mod de endnu ikke færdige pladser, Hack Kampmanns Plads og Havnepladsen. Efter åbningen tages fat på de nordlige og østlige facader samt logistikområdet, der skal stå klart den 1. maj.
JP Aarhus ville gerne spørge Rebecca Matthews, direktør i Fonden Aarhus 2017, om, hvad hun siger til udsigten til stilladser omkring Dokk1 helt frem til den 1. maj 2017, og hvad det betyder for Aarhus 2017’s planer. Men via sin pressechef, Peter Vestergaard, siger direktøren, at hun ikke har yderligere kommentarer, i forhold til hvad hun sagde for to uger siden, da JP Aarhus beskrev, at det tydede på, at udskiftningen af pladerne ville resultere i, at stilladser og kraner ville omgive Dokk1, når Aarhus tager hul på kulturbyåret.
Dengang understregede Rebecca Matthews, at Dokk1 er en ekstraordinær bygning og et kæmpe mødested, hvor Aarhus 2017 vil afvikle mange arrangementer i kulturbyåret, og hun sagde desuden:
»Dokk1 får mange øjne på sig, regionalt, nationalt og internationalt, så det er virkelig vigtigt, at den er i den bedst mulige stand. Vi vil have den til at se så godt ud som muligt, så den ikke ligner en byggeplads. Alt nyt, om at den måske ikke kan blive i tiptop tilstand, er virkelig ikke, hvad vi ønsker at høre.«
Fonden Aarhus 2017 ønsker ikke at oplyse sine planer for Dokk1 ved åbningen den 21. januar.
Byrådet orienteret
Udover kontraktsummen på ca. 24 mio. kr. kommer rådgivning og uforudsete udgifter, fremgår det af en orientering, som byrådet fik i onsdags om forløbet. Stadsdirektøren uddyber:
»Vi er jo ikke helt klar over, hvor store skaderne er over hele huset, og så er der en mulighed for at kunne snakke om det,« siger Niels Højberg, der forventer, at kommunens forsikring dækker regningen.
Det kan ikke lade sig gøre at gøre det hurtigere.
Han afviser, at kommunens bestræbelser på at få speedet op for renoveringen har kostet ekstra. Netop tidsplanen udråber Allan Helledie, afdelingsdirektør i Aarhus for Kai Andersen A/S som firmaets største hurdle ved projektet:
»Vi har lovet at være færdige med de to sider til kulturseancen den 21. januar, og der skal stilladserne været taget ned. Det er nok den største udfordring.«
Dokk1 er ikke ukendt land for Kai Andersen A/S, som var underentreprenør til NCC og stod for at sætte MgO-pladerne op under opførelsen af bygningen, der blev indviet den 20. juni 2015.
Han fortæller, at der over de næste fem ugers tid bliver opstillet ca. 2.000 kvm stillads med et net, der lukker det af.
»Så er vi mere uafhængige af vind og vejr,« konstaterer Allan Helledie.
Når stilladset står klart, bliver Dokk1’s facadebeklædning – strækmetal- og aluminiumspladerne – pillet ned for at kunne komme ind til MgO-pladerne, fortæller afdelingsdirektøren, der forventer at have 25-30 mand på projektet i efteråret.