Ny scanner sikrer patienter hurtigere og mere præcis diagnose
Aarhus Universitetshospital tager i denne uge en ny scanner i brug.
Patienter på Aarhus Universitetshospital (AUH) kan fremover få en hurtigere og mere præcis diagnose på eks. en kræftsygdom.
I denne uge tager AUH, Nørrebrogade, en ny CT-scanner i brug. Scanneren, som er det tredje eksemplar på verdensplan, giver hospitalet nye behandlings- og forskningsmuligheder. Scanneren vejer over et ton, og den skal bl.a. bruges til at finde og diagnosticere kræft og til at forske i kræft og lungesygdomme. En af fordelene ved den nye maskine er, at den giver læger og forskere en højere grad af præcision ved de målinger, som eks. laves i planlægningen af en strålebehandling.
»Når vi eksempelvis skal brænde en kræftknude væk i en lunge eller lever, så er det afgørende, at vi kun rammer det syge væv. Det hjælper målinger fra den nye CT-scanner med. Det betyder, at vi kan ramme tumoren mere præcist og dermed kun ødelægge tumorvævet og ikke det omkringliggende raske væv,« fortæller ledende overlæge Thomas Christiansen, AUH.
Scanneren skal efter planen også give lægerne viden om, om den behandling, der gives, virker. Dermed vil man hurtigere kunne skifte spor i et behandlingsforløb, som ikke har den effekt, som man håbede på, fremgår det.
Maskinen vil rotere om patienterne med en centrifugalkraft på 30 G. Ifølge producenten Philips er en anden fordel ved, at scanneren er mere præcis, at patienterne ikke nødvendigvis skal gennem nye røntgenundersøgelser.
»Scanneren laver et spiralformet scan med en dobbelt detektor. Det betyder, at lægerne får data i både to- eller tredimensionelle billeder, og når man krydser disse teknologier, så kan det sige noget om atomerne i vævet. Det vil efterfølgende give mulighed for en bedre behandling af patienterne,« siger Nille Klæbel, adm. direktør i Philips Danmark.
Scanneren kan hjælpe med at skelne mellem forskellige atomnumre i kroppen ved at give dem forskellige farver. Prisen på scanneren er ikke oplyst.