Aarhusiansk milliardprojekt ramt af byggeskandale

6.400 kvm vindspærreplader i prestigeprojektet Dokk1 skal formentlig skiftes. Prisen for at udbedre skaden og ansvaret for fejlen er endnu uvist.

Artiklens øverste billede
Fin ser den ud Dokk1 sådan en tirsdag formiddag, men nu står bygningen sandsynligvis allerede over for en større renovering. Foto: Joachim Ladefoged

Allerede inden sin etårs fødselsdag står Dokk1 – Aarhus-historiens største anlægsprojekt – givetvis over for en større udskiftning af sine såkaldte vindspærreplader.

Kulturhuset Dokk1 rummer bl.a. Aarhus Hovedbibliotek og Borgerservice og har et dagligt besøgstal på omkring 3.600 besøgende.

Ligesom i en række andre byggerier landet over er der brugt MgO-plader i det ca. 1,9 mia. kr. dyre projekt for bl.a. at holde vinden ude.

Men disse MgO-plader er ifølge konklusionerne i en rapport fra 2015 lavet for Byggeskadefonden uegnede til anvendelse som vindspærre i det danske klima. Pladerne har vist sig at suge fugt med risiko for at danne rust og råd.

Denne skæbne tyder det også på, at de 6.400 kvm MgO-plader, som er sat op bag aluminiumspladerne på Dokk1, kommer til at lide, lyder det fra stadsdirektør Niels Højberg, Borgmesterens Afdeling, som bygningen refererer til:

»De skal formentlig alle sammen skiftes. Der er blevet foretaget en undersøgelse, og det tyder på, at problemet er meget omfattende.«

Efter at det er kommet frem, at en række byggerier landet over – bl.a. Kolding Sygehus – har haft store problemer med MgO-plader, har kommunen fået Teknologisk Institut til at undersøge Dokk1. Konklusionen er, at »samtlige MgO-plader skal udskiftes som følge af fugtskader og potentiel svampevækst,« fremgår det af et notat, som byrådet fik tirsdag. Heri oplyses det desuden, at der er påbegyndt skader på øvrige bygningsdele.

Kommunen har rejst krav over for totalrådgiver Schmidt Hammer Lassen Architects og entreprenøren NCC. Ifølge Niels Højberg kan der endnu ikke placeres skyld eller sættes beløb på, hvad det koster at få skaden udbedret.

Danmarks førende ekspert på området, Tommy Bunch-Nielsen, direktør og rådgiver i Bunch Bygningsfysik A/S, der har lavet rapporten for Byggeskadefonden, siger, at det typisk koster omkring 2.000 kr. pr. kvm at udskifte vindspærreplader.

Han vurderer, at det vil ende med en totaludskiftning af pladerne på Dokk1. Dermed vil regningen for udskiftningen af alle MgO-pladerne på Dokk1 lyde på knap 13 mio. kr.

»Alle pladerne kan de lige så godt skifte, da de bliver nedbrudte efterhånden,« siger eksperten, der kalder de mange MgO-sager for en af danmarkhistoriens største byggeskandaler.

Venstres leder Bünyamin Simsek vil afvente en udredning af forløbet og have ansvaret placeret.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) ønsker ikke at kommentere sagen, men henviser til stadsdirektøren.

Fik du læst den store feature om Aarhus?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.