3D-billeder fra ny radar skal forhindre oversvømmelser

Aarhus Vand har investeret i en avanceret vejrradar, der præcist kan måle nedbør i og omkring Aarhus. Den skal være med til at sikre, at vandmasserne ved skybrud kan ledes væk fra f.eks. boliger.

Artiklens øverste billede
Aarhus Vands avancerede vejrradar, der skal være med til at sikre, at vandmasserne ved skybrud ikke forårsager oversvømmelse.

Med sommerens snarlige komme er det også sæson for skybrud og dermed risiko for oversvømmelser i Aarhus. Men i fremtiden er aarhusianerne klædt lidt bedre på til at undgå ødelæggende vandmasser i bl.a. boligkvarterer og vigtige bygninger, der skal beskyttes, som for eksempel sygehuse.

Aarhus Vand har investeret lidt over 1 mio. kr. i en avanceret radar, der kan lave 3D-skanninger af, hvor meget nedbør der falder, og om det er regn, sne, hagl eller slud.

»Udbygningen af vores afløbssystem er en samfundsøkonomisk øvelse. Med intervaller kommer der så meget regn, at vi ikke kan håndtere det. Vi kan teknisk lave kæmpe rør som kan håndtere alle slags skybrud, også de helt store, der kommer hvert 100. eller 200. år. Men det er ikke effektivt. Der kan vores nye radar være med til at optimere kapaciteten i det afløbssystem, vi allerede har,« siger Malte Ahm, der ud over at være hydrauliker hos Aarhus Vand kalder sig selv radarnørd.

Vand ledes udenom

Radarens observationer kan bruges til at lave forudsigelser en halv time ud i fremtiden af, hvor meget nedbør der kommer, hvor det kommer, og af, hvilken type nedbør det er. I første omgang skal dataene bruges til at forudsige regnvandets afstrømning i afløbssystemet, så Aarhus Vand f.eks. kan driftsoptimere sine renseanlæg ved at omstille anlæggene til at håndtere store mængder regnvand, inden masserne når anlæggene.

På sigt kan radaren udnyttes til at lave en mere intelligent styring af regnvandet. Hvis 3D-skanningerne f.eks. viser, at der er et kraftigt skybrud på vej i det højtliggende Risskov, kan Aarhus Vand ved hjælp af et avanceret it-system lede vandet uden om overbelastede kloakrør og renseanlæg i midtbyen og direkte ud i havet, hvor det ikke gør skade i boligområder eller på vigtige bygninger.

Etisk dilemmaer

»Men i det øjeblik man går fra et system, hvor man agerer passivt, til et, hvor man styrer vandmasserne, skaber man etiske dilemmaer, som man skal tage stilling til. Skal man f.eks. undgå oversvømmelse ved at lukke regnvand blandet med spildevand direkte ud i Aarhus Bugt? Og måske kan man ende med at skulle bestemme, hvor der skal ske en oversvømmelse,« siger Malte Ahm.

På endnu længere sigt kan radaren få en lang række afledte effekter. Malte Ahm forestiller sig, at beredskabet i Aarhus kan nå ud til oversvømmelser, inden der kommer indberetninger om vandmasser over jorden, eller at et vejrprogram til telefonen meget præcist kan fortælle, hvornår man skal cykle fra arbejde eller tage grillen ind under halvtaget for at undgå lokale regnskyl.

»Det er forholdsvis lave frugter at plukke, fordi dataene er der. Det handler bare om, at nogle vil bruge dem på nye og sjove måder,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.