Skole: Nu gik det lige så godt

Skolebestyrelsen ved Samsøgades Skole er forfærdet over, at Midtbyklubben skal flytte fra Nørre Allé og ind på skolen – hvor der i forvejen er et pladsproblem.

Artiklens øverste billede
Skolebestyrelse, forældre og elever på Samsøgades Skole protesterer mod, at Midtbyklubben skal flytte ind på skolen. Her sidder skolebestyrelsesformand Janus Boye sammen med nogle af børnene fra klubben og spiller playstation i spillestuen. Foto: Casper Holmenlund Christensen

Samsøgades Skole er en gammel og nedslidt skole i hård konkurrence med flere privatskoler. Men trods svaghederne har skolen fået vendt en uheldig udvikling med faldende elevtal og formår at optage over 50 pct. af distriktets børn. Derfor kom det som et chok for skolebestyrelsen, at byrådet vil flytte Midtbyklubben i Nørre Allé ind på skolen.

»Vi er i gang med at bygge om for RULL-midler (rum til leg og læring, red.), som skolen også har fået glæde af, og som kommer fritidshjem og SFO til gavn. Og her i anden bølge fik vi så materialet og et fint tocifret mio. beløb til at lave diverse forbedringer. Men så stod der nederst på side 11 af bilag 1, at Midtbyklubben i Nørre Allé fraflyttes. Det kom som en kæmpe overraskelse, og vi troede, det var en fejl,« fortæller skolebestyrelsesformand Janus Boye.

Men det var det ikke. Tildelingen af RULL-midler var forbundet med en sammenlægning af skole og klub.

»Vi havde egentlig tænkt os at holde lav profil. Vi havde brug for de penge, og havde derfor ingen indsigelse til det. Men det viste sig, at det havde vi i allerhøjeste grad, når prisen er, at vores fritidstilbud skal flyttes ind på skolen,« siger bestyrelsesformanden.

Hurtig reaktion

På kort tid blev en underskriftsindsamling sat i gang. Elevråd og klubbens brugerråd blev aktiveret, og i fredags – ved høringsfristens udløb – blev en indsigelse og over 100 forældreunderskrifter afleveret til kommunen.

Midtbyklubben bor i fantastiske, skæve og udfordrende lokaler, som med stor fordel ikke ligger på skolen. Her har børnene deres eget rum. De elsker det. Det vil ikke være helt det samme, hvis klubben bare ligger nede for enden af gangen.

Janus Boye, Skolebestyrelsesformand Samsøegades Skole

»Vi har i forvejen ikke for god plads, og vi er i den heldige situation, at der kommer flere elever. Så vi ser for os, at skolen er ved at blive tre-sporet igen efter at have haft faldende elevtal i rigtig mange år,« siger han.

Pladsproblemet overskygges dog ifølge Janus Boye af tabet af nogle meget attraktive klublokaler.

Mister tiltrækningskraft

»Midtbyklubben bor i fantastiske, skæve og udfordrende lokaler, som med stor fordel ikke ligger på skolen. Her har børnene deres eget rum. De elsker det. Det vil ikke være helt det samme, hvis klubben bare ligger nede for enden af gangen,« siger Janus Boye.

Han forudser også, at klubben vil miste sin tiltrækningskraft på andre skolers elever.

»Det bliver nok ikke det samme, hvis klubben flytter ind på skolen. Her kan børnene også mødes på tværs af skoler ligesom på Børnenes Jord. Der er tilmeldt børn fra privatskolerne, og det er svært at forestille sig, at de vil rende op på Samsøegades Skole,« siger Janus Boye.

I det fælles høringssvar gør skolebestyrelsen, elevrådet og SFO-rådet på Samsøgades Skole samt brugerrådet i Midtbyklubben også opmærksom på, at klubbens flytning ikke er den eneste forringelse. Skolens SFO har også mistet Thunøgården, og området har mistet Børnenes Hus, som blev brugt som udflugtssted for skolen. Derudover er bemandingen til fritidsklubben blevet beskåret, understreges det i indsigelsen:

»For os som familier i midtbyen er det helt afgørende, at der findes trygge og relevante rammer for børn og unge, hvis de skal vælge den kommunale folkeskole. Hvis vi ønsker at gøre midtbyen til et sted, hvor familier har lyst til at blive boende, når børnene vokser op, så er en lukning af Midtbyklubben på Nørre Allé en uacceptabel forringelse.«

Det er kompliceret

Børne- og ungerådmand Bünyamin Simsek (V) erkender, at der ikke har været en særskilt indstilling omkring flytning af klubben i Nørre Allé.

»Men det har været en del af hele aftalen omkring budget 2016 og dele af FU-planen (planen for fritids- og ungdomsskoleområdet, red.). Det har tidligere flere gange været nævnt som en mulighed for besparelser. Men jeg erkender, at det er kompliceret,« siger rådmanden, der også erkender, at sammenlægningen ikke tidligere har været kædet sammen med RULL-processen.

»Da det skete, blev der afsat 12,7 mio. kr. til modernisering af hovedbygningen – herunder at flytte klubben ind på skolen. Der er absolut økonomi forbundet med det, for driften og rammerne på Nørre Allé er væsentlig dyrere, men det giver også et løft til Samsøegades Skole,« understreger Bünyamin Simsek.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.