»Unge har behov for at tale om det kvindesyn, der blev vist«

Islam: Kritisk tv-dokumentar om Fredens Moské har affødt flere spørgsmål fra unge muslimer og en stigende interesse for moskéen, mener en antropolog.

Artiklens øverste billede
Studerende på religionsvidenskab, Aarhus Universitet, på besøg i Fredens Moské i begyndelsen af april. Foto: Privat

Oplæg om islam, debatmøder og hyggeaftener.

Fredens Moské ved Bazar Vest oplever en større opbakning fra især unge muslimer til en række af sine aktiviteter i moskéen.

Ifølge Ahmed Halimah, medlem af medieudvalget i moskéen, er deltagerantallet til arrangementerne steget med omkring en tredjedel.

»Vi oplever en strømning til moskéen fra både muslimer og ikkemuslimer. Vi gør ikke status, men man kan godt mærke, om man stiller 50 eller 200 stole op til et arrangement – der er langt flere til stede, end der plejer,« siger han.

Interessen for aktiviteterne er steget efter TV 2’s dokumentar ”Moskéerne bag sløret”, der løb over skærmen i marts.

Offentlighedens kritiske lys blev herefter rettet mod moskéen, fordi imam Radwan Mansour viste sig at være en del af et nu nedlagte shariaråd. Samtidig rådgav han TV 2’s kvindelige muldvarp om, at hun bl.a. ikke burde sige nej til samleje med sin ægtemand.

Kvindesyn og socialt bedrag

Christian Suhr, adjunkt og ph.d. i antropologi ved Aarhus Universitet, er ikke overrasket over, at flere unge muslimer søger mod Fredens Moské. Han har ikke indgående kendskab til miljøet omkring Fredens Moské, men har forsket i miljøet omkring Grimhøj-moskéen og mener, at det grundlæggende er positivt, at flere unge deltager i aktiviteterne i Fredens Moské.

»Selvom rigtig mange muslimer har følt sig misrepræsenteret i TV 2’s dokumentarer, tror jeg, at især mange unge har behov for at tale om det kvindesyn, der blev vist, og f.eks. også socialt bedrag. De vil finde ud af, hvordan imamerne og islam forholder sig til emnerne,« siger han.

En anden årsag til den øgede interesse er ifølge Christian Suhr et behov for sammenhold, når ens religion og kultur er under pres. Han forklarer, at imamer bl.a. giver muslimer svar på eksistentielle spørgsmål og hjælper med at løse hverdagsproblemer.

»Derfor er det for mange muslimer mærkeligt at se en dokumentar, hvor imamer tilsyneladende kun kommer med vanvittige råd og bliver beskyldt for at være årsagen til integrationsproblemer. Mange oplever det som en mediehetz, hvilket skaber et behov for at holde sammen,« siger Christian Suhr og tilføjer, at den hårde debat i offentligheden risikerer at bremse dialogen mellem muslimske miljøer og det danske samfund.

»Der er en masse intern kritik i miljøerne. Men hvis man presser folk ud i at skulle vælge side, vil kritikken forblive intern. Hvis folk kun oplever fjendtlighed, vil de jo ikke udstille sig i offentligheden.«

Samtidig med en større interesse for aktiviteter i Fredens Moské har der været en markant stigning i antallet af besøgende fra f.eks. studerende på universiteter, politifolk m.m., der får en rundvisning og mulighed for at stille spørgsmål. I april i fjor var 238 således på besøg i moskéen, mens der i indeværende måned har været ca. 900 besøgende.

Alternativt fællesskab

Besøgskoordinator i Fredens Moské Essa Taha kan ikke vurdere, om der er sket en stigning i antallet af daglige moskégængere, men han er glad for, at flere unge muslimer deltager i moskéens arrangementer.

Vi prøver at skabe et fællesskab for de unge, både igennem foreningen bag Fredens Moské og i moskéen. Det er bedre, at de finder et fællesskab her end gennem kriminalitet.

Essa Taha, koordinator i Fredens Moské

»Vi prøver at skabe et fællesskab for de unge, både igennem foreningen bag Fredens Moské og i moskéen. Det er bedre, at de finder et fællesskab her end gennem kriminalitet,« siger han.

Som følge af TV 2’s dokumentar har Aarhus Byråd bl.a. droppet at sælge en grund til en fælles stormoské. Samtidig arbejder byrådet på en samlet plan for at gøre op med parallelsamfund i Aarhus. Venstres politiske leder, Bünyamin Simsek, understreger, at der ikke er noget problem i, at flere mennesker besøger Fredens Moské eller andre moskéer.

Møde om danske værdier

»Det, jeg har noget imod, er, hvad der foregår inde i Fredens Moské. Det strider mod det, vi har kæmpet for i 100 år, når imamerne rådgiver kvinder om ikke at nægte samleje og at blive hos voldelige ægtemænd. Hvis Venstre får sit forslag igennem for at modarbejde parallelsamfund, vil foreningen i Fredens Moské blive inviteret til et møde om de danske værdier, og hvordan vi forventer, de er repræsenteret i moskéen,« siger han.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) finder det naturligt, at folk er interesserede i, hvad der sker i byens moskéer – ikke mindst efter dokumentaren. Og det er positivt, at Fredens Moské åbner sine døre, mener borgmesteren, der betoner, at den stigende interesse for moskéen og dialogen omkring den harmonerer godt med de politiske planer om at forebygge parallelsamfund:

»Det er hinandens forudsætninger. Man kan vedtage nok så meget lovgivning, og vi kan lave nok så mange regler i byrådet i Aarhus, men hvis ikke vi ændrer de mønstre og strukturer i hovederne på folk, så har det ikke nogen effekt, og derfor er dialogen det værktøj, der bl.a. skal til for at løse det.«

JP Aarhus har haft kontakt med Grimhøj-moskéen, der ikke ønskede at svare på, om moskéen også har oplevet større besøgstal efter tv-dokumentaren.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.