Byrådskamp for at nedbryde parallelsamfund
Venstre vil ikke deltage i borgmesterens 10-punktsplan for at forhindre parallelsamfund i Aarhus og har derfor præsenteret sit eget udspil.
Siden borgmester Jacob Bundsgaard (S) i marts præsenterede sin 10-punktsplan for at komme parallelsamfund i Aarhus til livs, har byrådspolitikerne lagt hovederne i blød for at komme på, hvilke konkrete indsatser der skal til for at nå målet.
Mandag eftermiddag var kommunens magistratsmedlemmer samlet for at diskutere partiernes foreløbige idéer. Men et par timer forinden præsenterede Venstre på et pressemøde sit eget udspil ”Mindre parallelsamfund – mere Aarhus”.
»Borgmesteren har kortsluttet processen ved at fremlægge sin egen plan, som er udarbejdet over en nat. Vi ønsker en samlet indsats på tværs af partierne. Derudover er borgmesterens plan ikke konkret nok. 6 af 10 punkter peger fingre mod Christiansborg, som skal give os nødvendige lovmæssige handlemuligheder. Vores forslag er operationelle og konkrete og kan sættes i gang med det samme,« siger Venstres politiske leder og børne- og ungerådmand Bünyamin Simsek.
Partiets udspil består af fire dele, som bl.a. indebærer skærpede tilsyn med foreninger, undervisning i danske værdier i folkeskolen, øget støtte til foreninger, som arbejder for ligestilling mellem kønnene og skærpede sanktioner for borgere på langvarig kontanthjælp.
Mudderkastning
»Det er vigtigt at sige, at vi ikke kommer med en plan, men et udspil, fordi det er en løbende proces at tage fat i de problemer, vi har med parallelsamfund og integration,« siger Bünyamin Simsek.
Socialdemokraternes politiske ordfører, Peder Udengaard, forstår ikke Venstres kritik.
»Vi har fremlagt vores bud på, hvordan vi imødegår udfordringerne. Det er ærgerligt, at Simsek bruger energien på politisk mudderkastning i stedet for at tage fat i sine partikollegaer i regeringen og opfordre dem til at give os de nødvendige værktøjer,« siger han.
I weekenden præsenterede SF sine forslag. Partiet foreslår bl.a. en fokuseret beskæftigelsesindsats for borgere med ikkevestlig baggrund, øget støtte til foreninger, der styrker sammenhængskraften i Aarhus, og udarbejdelse af et exitprogram for borgere, som flygter fra tvangsægteskab, vold eller genopdragelsesrejser.