»Det handler om at sluge sin stolthed og tænke rationelt«

Som kronisk syg var den enlige, nybagte mor Lisbeth Engelbrechtsen nødt til at passe på sit eget helbred.

Artiklens øverste billede
Lisbeth Engelbrechtsen er taknemmelig over den hjælp, hun har fået fra organisationen Home-Start. Hjælpen har givet hende mere overskud i hverdagen til gavn for datteren, Emily. Fotos: Tobias Nicolai

Kroniske sygdomme kombineret med rollen som enlig mor kan være udfordrende.

Også for den 39-årige Lisbeth Engelbrechtsen, der måtte erkende, at hun havde brug for hjælp for at kunne passe på sit helbred for sin egen og sin datters skyld.

Lisbeth Engelbrechtsen havde to år forinden besluttet sig for at få et barn ved hjælp af en donor.

»Hvis jeg skulle have børn, skulle det være nu eller aldrig,« siger Lisbeth Engelbrechtsen, som selv er en del af en søskendeflok på fem.

Siden 2003 har Lisbeth Engelbrechtsen haft den uhelbredelige, kroniske tarmbetændelse Morbus Crohn. I 2011 fik hun desuden konstateret muskelsygdommen fibromyalgi, der giver kroniske smerter.

Med to uafhængige, kroniske sygdomme er Lisbeth Engelbrechtsen derfor nødsaget til at træne og gå til fysioterapi for at kunne få hverdagen til at fungere.

Det var sundhedsplejersken, der under graviditeten anbefalede, at Lisbeth Engelbrechtsen skulle kontakte Home-Starts lokalafdeling i Aarhus.

»Jeg tænkte, at jeg godt selv kunne klare det, men måtte efter fødslen erkende, at jeg havde brug for hjælp,« husker Lisbeth Engelbrechtsen.

Grethe Jørgensen har knyttet et tæt bånd til Emily.

Tog kontakt til Home-Start

To måneder efter at Lisbeth Engelbrechtsen i slutningen af juli havde født sin datter, Emily, tog hun kontakt til Kirsten Mortensen, koordinator ved Home-Start Aarhus.

»Alternativet var, at jeg kørte mit eget helbred helt i bund og dermed ikke kunne tage mig ordentlig af Emily,« siger Lisbeth Engelbrechtsen og tilføjer:

»Jeg kunne ikke overskue, hvis det skulle komme helt derud. Det handler om at sluge sin stolthed og tænke rationelt.«

Udover Lisbeth Engelbrechtsens egne kroniske sygdomme døjede hendes nyfødte datter med tilbageløb af maveindhold til spiserøret, der gjorde, at hun efter fødslen tabte sig, gylpede meget og skulle have medicin.

»Jeg havde ikke noget frirum, hvor jeg kunne lægge hende ned, tage en lur eller klare de huslige ting,« husker Lisbeth Engelbrechtsen.

Ukompliceret forhold

Der gik blot få dage, efter at Lisbeth Engelbrechtsen havde taget kontakt til Home-Start, før den helt rigtige frivillige var fundet.

»Det var fantastisk, at det gik så hurtigt,« siger Lisbeth Engelbrechtsen.

De efterfølgende seks måneder kom den 62-årige Grethe Jørgensen fast hver torsdag og passede Emily et par timer, så Lisbeth Engelbrechtsen bl.a. kunne passe sin træning.

»Det er ikke mindre end fantastisk, at Grethe og andre frivillige har overskud, tid og lyst til at hjælpe,« siger Lisbeth Engelbrechtsen og tilføjer:

»Det er en stor befrielse, at jeg ikke skylder noget hverken økonomisk eller på samvittighedskontoen. Det giver et ukompliceret forhold.«

I dag er Emily, der nu er otte måneder, så småt ved at være indkørt i vuggestue, og Lisbeth Engelbrechtsen er startet i fleksjob som butiksassistent ni timer ugentligt.

Lisbeth Engelbrechtsen og Emily har stadig kontakt til Grethe Jørgensen, der går under navnet bonus-bedsten.

»Grethe er blevet en del af vores lille familie. Hun er meget mere end en frivillig hånd,« siger Lisbeth Engelbrechtsen.

Grethe Jørgensen har været frivillig ved Home-Start Aarhus de seneste to år ved siden af sin tilværelse som pensionist.

»Jeg gør det, fordi jeg har lyst,« siger Grethe Jørgensen og fastslår, at det for hende er umuligt ikke at blive knyttet til den familie, hun er frivillig hos.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.