Børn af forældre med misbrug får gratis behandling til 36 mio. kr.

Aarhus Kommune vil sammen med 10 andre kommuner tilbyde gratis behandling til børn og unge i familier med misbrug. Det er »virkelig big business«, siger afdelingsleder.

Artiklens øverste billede
I Aarhus Kommune foregår behandlingen af personer med alkohol- og stofmisbrug på to separate centre. Men det nye behandlingstilbud gælder børn og unge, som vokser op i familier med alle slags misbrugsproblemer.

Omtrent 8.000 børn og unge i Aarhus lever med forældre, der indtager så meget alkohol, hash eller hårde stoffer, at det påvirker de unges dagligdag, skolegang eller sociale liv.

Tidligere kunne de unge kun få hjælp, hvis forældrene var i behandling, men fremover vil Aarhus sammen med 10 andre østjyske kommuner tilbyde gratis behandling til de unge. Til formålet har kommunerne fået 36 mio. kr. fra satspuljen.

»Det er virkelig big business og et kæmpe løft til området. Vi kommer til at arbejde tæt med skoler og daginstitutioner for at få kontakt til de unge. Vi vil lave kampagner og forventer at opbygge en stærk digital platform, hvorfra vi skal ud på de sociale medier,« siger Jesper Dengsø, afdelingsleder i Center for Alkoholbehandling i Aarhus Kommune.

600 til 700 unge om året

Satspuljemidlerne finansierer de næste fire år 16 fuldtidsansatte i de 11 kommuner. Alene i Aarhus skal der ansættes fem medarbejdere, som ventes at behandle mellem 600 og 700 børn og unge om året fra 2017.

Behandlingen skal give børnene redskaber til at håndtere de udfordringer, som misbrug i familien kan give. Børnene risikerer bl.a. at miste forældrenes opmærksomhed, rutinerne i en familie kan smuldre, og børnene kan være nødt til at tage ansvar for søskende, indkøb og rengøring.

Et forsøgsprojekt

»Det er svært at nå alle de unge, fordi misbrug er så tabubelagt. Nogle børn og unge reagerer ved at trække sig i sociale sammenhænge. Andre bliver udadreagerende. Men der er også en gruppe, som tilpasser sig omgivelserne i en periode og først reagerer på problemerne på et senere tidspunkt. De er svære at opdage, derfor er det vigtigt, at vi samarbejder med lærere og pædagoger, samt at vi kommer ind i de chatrum, hvor de unge er,« siger Jesper Dengsø.

I Aarhus Kommune foregår behandlingen af personer med alkohol- og stofmisbrug på to separate centre. Men det nye behandlingstilbud gælder børn og unge, som vokser op i familier med alle slags misbrugsproblemer. Behandlingen vil bestå af individuelle samtaler og samtalegrupper for børn og unge. Hvis det er nødvendigt, kan forældrene blive trukket med ind i behandlingen til familiesamtaler.

Socialrådmand Thomas Medom (SF) ser projektet som et forsøg:

»Børn i misbrugsfamilier er et af de helt store samfundsproblemer. Med denne satspuljetildeling kan vi prøve en metode af, og er resultaterne så gode, som vi håber, skal vi finde kommunale midler til en permanent drift af tilbuddet,« siger rådmanden uden præcist at kunne pege på, hvad succeskriteriet er.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.