Et byrådsflertal vil gøre sprøjtegifte fortid omkring Stautrup
Et flertal i Aarhus Byråd vil beskytte sårbare jordområder omkring Stautrup mod spøjtegifte. Men der er uenighed om kompensationen til landmænd og lodsejere.
Grundvandet omkring Stautrup vest for Aarhus skal beskyttet.
Så langt rækkede enigheden hos et flertal i Aarhus Byråd, da en indsatsplan for at beskytte grundvandet i Stautrup-Åbo var til diskussion i byrådet onsdag.
Venstres politiske ordfører, Gert Bjerregaard, havde flere forbehold mod planen.
»Det her er første skridt i den samme glidebane, som vi har set i området syd for Aarhus omkring Beder. Venstre ønsker rent drikkevand i kommunen, og det skal byrådet naturligvis være med til at sikre. Men problemstillingen for Venstre er, hvem der skal betale. Er det vandforbrugerne eller få landmænd, der skal betale for dette meget vidtgående indgreb. Indsatsplanen er for vidtgående, de driftmæssige konsekvenser for landmænd er for vidtgående, og kompensationen er utilstrækkelig. Lad os ikke lave samme fejl som ved indsatsplanen for Beder, så vi om tre år ikke igen skal diskutere sprøjteforbud i et nyt område,« sagde han.
Indsatsplanen for området omkring Beder blev vedtaget for tre år siden. Siden har private og kommunale vandværker forsøgt at indgå frivillige aftaler med jordejere om at stoppe brugen af sprøjtemidler mod en kompensation på omkring 50.000 kr. pr. hektar.
En række landmænd har afvist en frivillig aftale, og Aarhus Kommune overvejer nu at udstede påbud mod brugen af sprøjtemidler. Det har fået landbrugsorganisationer til at true med en retssag mod Aarhus Kommune.
Peter Hegner Bonfils (EL) håber, at lodsejerne og landmændene i Stautrup-området er villige til at indgå frivillige aftaler. Er de ikke det, skal byrådet være parate til at udstede påbud, mener han.
»Det er helt okay for at sikre en så basal ting for Aarhus som rent drikkevand. Jeg synes, man skal skele til Aalborg Kommune, hvor der ifølge aviser er sket påbud uden det store virak. Jeg forstår sådan set ikke virakken her. Det er klart, at vi skal følge Danmarks love og regler om en behørig kompensation. Men hvad er nok for Venstre, det vil vi gerne have at vide, fordi det kunne afkorte den politisk diskussion,« sagde han.
Indstillingen om en indsatsplan for Stautrup-Åbo blev sendt til behandling i teknisk udvalg. Her vil Dansk Folkepartis Knud N. Mathiesen gerne have belyst en række usikkerheder.
»Vi skal have eksperter til at fortælle os om, hvad der er skadelige pesticider for grundvandet. Vi skal have de juridiske aspekter i forhold til den private ejendomsret belyst, når vi nu er ude og udstede påbud. Selvfølgelig skal vi beskytte grundvandet, men det betyder ikke, at man skal sabotere grundlaget for et helt erhverv som landbruget,« sagde han.
Indsatsplanen drejer sig mere konkret om at sikre drikkevandet i et område på ca. 90 kvadratkilometer mellem Stautrup, Brabrand, Tranbjerg og Harlev. Jorden i området er vurderet til at være særlig sårbart og kan derfor ikke optage pesticider lige så godt som andre jordtyper.
Derfor er der ifølge Aarhus Kommune risiko for, at sprøjtemidlerne når grundvandet.
Aarhus Kommune har budgetteret med 60 til 80 mio. kr. til at forhindre sprøjtegifte i området. De fleste penge vil ifølge kommunen blive brugt på kompensationen til de berørte jordejere, og midlerne finansieres over vandværkernes takster.
»Det, der står tilbage må være, at vi skal passe på vores grundvand. Vi ved, at godkendte sprøjtegifte lander i grundvandet, og at store dele af kommunens jord er sårbar. Det skal vi beskytte. Det er der heldigvis mulighed for inden for lovgivningen. Det koster penge, fordi landmændene skal kompenseres fuldt ud. Det vil koste en gennemsnitlig vandforbruger 50 kr. om året. Så er den ikke rigtig længere. Det virker som om, at Venstre er på vej væk fra idéen om at kunne give påbud, det vil jeg stærkt advare imod,« sagde teknikrådmand Kristian Würtz (S).