Læs mindfulness på Aarhus Universitet
Nu kan man studere meditation og yoga på universitetet.
Folk har rynket på næsen ad mindfulness længe nok. Derfor er Aarhus Universitet nu begyndt at udbyde uddannelser i mindfulnessbaseret stressreduktion (MBSR). De første 30 instruktører er netop blevet færdige med den to år lange uddannelse.
»Mindfulness er stadig et ord, der gør folk skeptiske. Det er lidt blevet et buzzword, og enhver kan efterhånden kalde sig mindfulnessinstruktør uden at have taget en uddannelse,« siger Tua Preuss, der er psykolog på Aarhus Universitetshospital.
Sådan har hun også selv haft det med mindfulness, yoga og meditation – men efter selv at have prøvet det af har hun taget uddannelsen på Aarhus Universitet.
Bruger det i sin praksis
»Det her er et fastlagt otte-ugers program, som er evidensbaseret og meget manualiseret, så når man er uddannet inden for det, kører det på en meget bestemt måde. Jeg bruger det allerede rigtig meget i min praksis som psykolog,« fortæller Tua Preuss.
Forskning viser, at meditation kan nedsætte angst, depression og smerter.
Programmet, instruktørerne undervises i at formidle, består af yoga, meditation, undervisning i kommunikation og stress og mindfulnesstræning – en slags hjernetræning i at være »nærværende i nuet«, forklarer overlæge Lone Overby Fjorbak, der også har en ph.d. i mindfulness.
Forskning: Det virker
Og al forskning viser, at behandlingsformen virker.
»De her programmer bliver offentliggjort i de fineste videnskabelige tidsskrifter, så man kan ikke længere komme uden om dem. Det betyder, at læger også er nødt til at forholde sig til det. Der er forskning, der viser, at meditation kan nedsætte angst, depression og smerter, og at det kan forebygge depressioner lige så godt, som medicin kan,« siger Lone Overby Fjorbak.
Ansat i Aarhus Kommune
Det er Lone Overby Fjorbak, der har stået i spidsen for uddannelsen af de 30 nye lærere sammen med psykolog og ph.d. i mindfulness Jacob Piet. Trygfonden har doneret 2,4 mio. kr. til realisering af uddannelsen, og det koster omkring 100.000 kr. pr. elev at tilmelde sig, fortæller Lone Overby Fjorbak.
Både Lone Overby Fjorbak og Tua Preuss mener, at flere og flere fagfolk begynder at interessere sig for mindfulness og benytter sig af det i behandlingen af f.eks. stress og angst. F.eks. peger Lone Overby Fjorbak på, at Aarhus Kommune har ansat psykologer til mindfulnessbehandling af sygemeldte borgere.
»Det er godt at have nogle alternativer til medicinering, men jeg vil også argumentere for, at man ansætter nogle med en uddannelse, der er videnskabeligt funderet. Ligesom vores,« siger hun.