Lægereserven hentes i udlandet

Når Aarhus Universitetshospital (AUH) mangler specialister, hentes de ofte i udlandet. Andre steder i regionen søger man udenlands pga. mangel på danske læger.

Artiklens øverste billede
Blandt de ansatte i Region Midtjylland er 6,4 pct. indvandrere eller efterkommere af indvandrere. For reservelægerne er tallet 18,19 pct. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

Hurtigst muligt.

Sådan står der på jobopslag efter udenlandske læger på den hjemmeside, som Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har oprettet for at hjælpe danske virksomheder – private som offentlige – med at finde højtuddannet arbejdskraft i udlandet. På jobportalen, workindenmark.dk, søger Region Midtjylland i øjeblikket bl.a. en radiolog til Regionshospitalet Randers, en radiolog til Hospitalsenhed Midt og – endnu en – radiolog til Hospitalsenheden Horsens.

Det er ifølge HR-afdelingen i Region Midtjylland, som driver regionens hospitaler, især hospitalerne uden for Aarhus, som har størst lægemangel. Det er derfor også på disse hospitaler, at hovedparten af regionens 739 reserve- og overlæger med udenlandsk baggrund arbejder. Aarhus Universitetshospital (AUH) mærker ikke i samme grad presset på at skaffe det nødvendige antal læger, fortæller Claus Thomsen, lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital (AUH).

»Det hænger formentlig sammen med, at vi er et universitetshospital. Vi har relativt let ved at rekruttere, når der opstår huller. Vi har ingen præferencer inden for etnicitet, hvis folk er dygtige til deres arbejde. Vi henter specialister i udlandet, når vi har brug for det. Eksempelvis har vi to udenlandske specialister inden for børnehjertekirurgi ansat. De er fra hhv. Sverige og Ukraine, og hvis vi ikke kunne rekruttere den type kapaciteter, så ville vi i perioder stå uden at kunne operere alle patienterne på området,« siger Claus Thomsen.

Flest fra EU-lande

Den seneste personaleredegørelse fra Region Midtjylland viser, at der på AUH i 2014 var i alt 802 medarbejdere med indvandrerbaggrund. Derudover var 88 ansatte registreret som efterkommere af indvandrere. AUH har i alt knap 12.000 ansatte.

Opgørelsen viser også, at der samlet i Region Midtjylland er 201 reservelæger fra EU-lande ansat. Dernæst følger 179 reservelæger fra lande i Asien og 109 fra det øvrige Europa. I forhold til overlæger er der af i alt 1.692 overlæger i Region Midtjylland 103, som oprindeligt kommer fra et andet EU-Land. 54 overlæger kommer fra andre EU-lande og 53 overlæger er fra lande i Asien.

Sproget skal læres

»Generelt skal lægerne fra udlandet selvfølgelig kunne fungere i det miljø, som de skal arbejde i. Det er lettere for nogen at kommunikere på dansk, end det er for andre. Så indtil sproget er lært, så sørger vi for, at al omgang med familie, patienter og andet personale foregår, så der ikke opstår kommunikationsproblemer,« siger Claus Thomsen, lægefaglig direktør på AUH.

Ser man på regionens samlede befolkning, udgør indvandrere og efterkommere af samme 7,7 pct. Ved Region Midtjylland udgør samme gruppe 6,4 pct. af de ansatte. Der er med 18,19 pct. flest ansatte med en ikke dansk kulturel baggrund blandt reservelægerne, derefter kommer gruppen af rengøringsassistenter og radiografer med hhv. 16,87 og 14,92 pct.

Ifølge opgørelsen fra Region Midtjylland er indvandrere medarbejdere, som er født i udlandet, og hvor ingen af forældrene er både danske statsborgere og født i Danmark. Efterkommere er ifølge statistikken medarbejdere, som er født i Danmark, men hvor ingen af forældrene er både danske statsborgere og født i Danmark.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.