Endelig er der nogen hjemme på øverste etage

Indvielse: Prestigebyggeriet Dokk1 åbner lørdag med byens nye hovedbibliotek, borgerservice og tre tons klokkeværk. Flere aktører forventes at flytte ind sidst på efteråret.

Artiklens øverste billede
Havnens nye perle er klar til sin indvielsesceremoni med åbningsarrangementer, som varer fra lørdag og resten af uge 26. Dronning Margrethe klipper snoren over. Foto: JP

Første og anden sal i det 28.000 kvm store ikonbyggeri er afsat til borgerne, som fremover kan finde byens hovedbibliotek og borgerservice i huset. Derudover finder man en multisal beregnet til foredrag, koncerter og teater med 300 siddepladser, rolige læseområder samt en café, hvorfra man kan nyde udsigten over vand og by.

»Selve huset er en klasse for sig. Det er international standard på topniveau og ligger fantastisk ud til vandet. Og når Letbanen kommer i 2017, bliver det virkelig infrastrukturens centrum,« siger kommunens projektleder, Finn Bruun Ravnsbæk.

Med en ny og attraktiv placering af hovedbiblioteket håber kommunen at trække flere gæster til. Det gamle hovedbibliotek ved Mølleparken har de seneste år lidt under faldende besøgstal, men med flytningen har biblioteket fået plads til nogle af de ønsker, brugerne havde til det gamle bibliotek. Bl.a. vil der være lukkede arbejdsrum og en lydisoleret læsesal.

I alt forventer man 3.500 daglige gæster i Dokk1. Derfor byder bygningen på 1.000 parkeringspladser i sit højteknologiske parkeringshus – det største af sin slags i Europa. Når bilen køres ind i en af de 20 parkeringskabiner, vil en elevator fragte bilen ned gennem et hul i jorden og parkere den på en hylde, til man kommer tilbage. Vælger man at ankomme på to hjul, tilbyder Dokk1 desuden 500 cykelparkeringspladser.

Ding-dong baby-gong

På den indvendige trappe, der forbinder første og andet niveau, hænger det bemærkelsesværdige kunstværk ”Gong”. En tre tons tung bronzeklokke, som skal fungere som babyalarm for hele byen. Hver gang, der fødes et barn i Aarhus, vil en slå-arm ramme den 7,5 m lange klokke og spille for livet. Med 4.500 fødsler om året på Aarhus Universitetshospital kan klokken komme til at lyde op til 13 gange i døgnet if. chefjordemoder Joan Dürr.

Det aflange klokkerør kommer til at kunne høres i området omkring trappen, der har fået navnet ”medierampen”. Det hænger, så en voksen kan nå det med strakte arme. Værket er udtænkt af kunstneren Kirstine Roepstorff, som er blevet inspireret af søjlerne inde i bygningen. Det er pyntet med et solmotiv og har kostet 1,9 mio. kr. Tredje sal er disponible arealer, som i en årrække er tiltænkt private erhvervslejere. Etagen skal samtidig rumme byens stadsarkiv og en række kommunale funktioner, som forventes at flytte ind sidst på efteråret. Det er endnu ikke afgjort, i hvilket omfang kommunens lejemål er permanente, fortæller projektleder Finn Bruun Ravnsbæk. I de fire år, bygningsarbejdet har stået på, har kommunen dog haft svært ved at afsætte de 10.500 ledige kvm på tredje niveau til private. I maj kunne Jyllands-Posten fortælle, at der endnu ikke var skrevet under på nogen lejemål på bygningens tredjesal. Lejeindtægterne skulle ellers være med til at finansiere byggeriet.

Forhandlinger skrider frem

Men nu er historien en anden, fortæller Finn Bruun Ravnsbæk, som overtog projektet den 1. april.

»Som lejer kan man først forholde sig til et hus, når det er der. Nu står det og er præcis så flot, som vi havde håbet på, og derfor er det helt naturligt, at interessen også kommer nu. Der er p.t. rigtig gode forhandlinger i gang med private aktører, og det er min fornemmelse, at vi også snart har den næste aftale på plads,« siger han.

Kommunen håber inden åbningsceremonien lørdag på at lukke en aftale med en privat aktør, som vil leje sig ind på 2.000 kvm. Derudover er der stor interesse for de øvrige arealer. Derfor er både projektlederen og kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) optimistiske.

»Det er positivt, at vi er nået så langt med forhandlingerne, når huset ikke engang er åbnet endnu. Når man ser rundt omkring på markedet, har mange erhvervslejemål jo stået tomme. Nu hvor huset står færdigt, og der lader til at være et økonomisk opsving, er jeg endnu mere optimistisk omkring forhandlingerne,« siger Rabih Azad-Ahmad.

Den årlige kvadratmeterpris er sat til 1.350 kr., men Finn Bruun Ravnsbæk kan ikke løfte sløret for, om økonomien i forhandlingerne lever op til kommunens forventninger.

»Jeg kan kun sige, at huslejen ifølge vores ejendomsmægler er på markedsniveau. Forhandlingerne skrider efter min mening rigtig stærkt fremad,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.