To nye letbane-etaper på vej i første høring
To nye letbane-etaper til Hinnerup og Brabrand sendes i høring i løbet af vinteren.
Første etape er ved at blive anlagt – og to nye etaper er på vej i høring.
Det er status på Aarhus’ planer om et net af letbanelinjer.
Første etape er som omtalt i JP Aarhus i går på vej ind i byggefasen, hvor arbejdet går i gang på Nørrebrogade og Randersvej om få uger, og sideløbende har teknikere analyseret på yderligere to etaper, som skal gå fra Lisbjerg til Hinnerup og fra Banegårdspladsen til Brabrand.
Den første af de to skal forlænge letbanens første etape med en strækning til Hinnerup, og projektet køres derfor i samarbejde med Favrskov Kommune, som Hinnerup ligger i.
Den anden nye etape vil – hvis den bliver bygget – forløbe i selve hjertet af Aarhus (se tegning).
Den udspringer i en tilkobling til første etape-banen ved Spanien og går videre forbi Banegårdspladsen, forbi Rådhuset, ad Vester Allé og Thorvaldsensgade og derfra ad Viborgvej til Hasle Torv.
Her drejer linjen til venstre ad Rymarken, forbi Bispehaven og over Ringvejen ad Edwin Rahrs Vej og derfra ned igennem en ny hovedgade i Gellerup, som er ved at blive omdannet, med afslutning ved City Vest.
Indstilling på vej
Begge etaper er teknisk forundersøgt, og næste opgave er at lave såkaldte VVM-undersøgelser af de to etaper og finde penge til anlæg af etaperne.
VVM-undersøgelserne bliver der efter planen taget hul på efter nytår:
»Planen er, at vi i løbet af vinteren kan sætte gang i et forstadie af VVM-undersøgelserne på de to næste etaper, for vores ønske er, at vi som med metro-byggeriet i København kan være klar til næste etape, når første etape er færdig i 2017. Det vil både være billigt og effektivt i forhold til entreprenører, og desuden vil antallet af kunder på letbanen stige i takt med antallet af linjer,« siger Kristian Würtz (S), teknisk rådmand i Aarhus Kommune.
Luft til næste etape
Den store ubekendte i letbane-planen er imidlertid, om der kan skaffes statslig medfinansiering, som det er lykkedes på første etape.
Etapen til Hinnerup vil koste små 600 mio. kr., og etapen til Brabrand vil koste ca. 720 mio. kr. at anlægge.
Teknisk rådmand Kristian Würtz (S) forventer også statspenge til de næste etaper:
»Jeg fornemmer en stor interesse for letbaner blandt politikerne på Christiansborg, hvor også Odense og København får letbaner. Vi har en løbende dialog med politikerne om vores letbane-planer og kan desuden glæde os over, at staten medvirkede til at løse problemet med underfinansiering af første etape af letbanen,« siger Kristian Würtz.
Politisk er der både til højre og venstre i byrådet opbakning til at gå videre:
»Vi holder i kø ind til Aarhus hver morgen, så det er på høje tid, vi tager luft ind til næste afsæt i letbaneprojektet, hvor etapen til Hinnerup bør være første prioritet, da Aarhus Letbane i høj grad også er et regionalt projekt,« siger Gert Bjerregaard, politisk ordfører for Venstre.
Overvej at gå selv
Hos SF’s gruppeformand, Jan Ravn Christensen, er der også et ønske om at holde momentum:
»Det er vigtigt, at vi holder gryden i kog og får VVM-undersøgelserne i gang. Vi skal fortsat arbejde på statslig medfinansiering, men hvis det viser sig helt umuligt, må vi overveje, om vi kan bygge selv med billige statslån,« siger han.
Udover de nævnte etaper indgår der en mulig fjerde etape i letbane-planerne fra Aarhus H. til Hasselager/Kolt, men den afventer bl.a. en statslig togplan.