Akkari: Magtfuld kreds dømmer efter sharialov

Et råd af islamister har skabt et parallelt retssystem i Gellerup, siger Ahmed Akkari.

Artiklens øverste billede
Ahmed Akkari fortæller, at der i Aarhus findes et parallelt sharia-retssystem.

Det parallelle retssystem i Gellerup griber om sig og bliver mere og mere veletableret. Sådan forklarer den tidligere islamistiske prædikant og talsmand for Islamisk Trossamfund Ahmed Akkari om det lille råd af islamister, som ifølge ham dømmer i stridssager mellem nogle af byens muslimer.

Ahmed Akkari var i 2005 en del af den delegation, som drog til Mellemøsten efter offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne, men han har nu vendt sig mod sine tidligere åndsfæller. Mod det system – og de selvbestaltede muslimske domstole – som håndhæver sharialoven.

»Jeg var selv en af dem, dengang jeg var i miljøet. Folk kom til mig med deres stridigheder. Nu er der dannet et eksklusivt råd, hvor medlemmerne selv vælger, hvem der er med. På den måde er det blevet et magtinstrument,« siger Ahmed Akkari om situationen i Gellerup.

»Folk bliver overbevist om, at man ikke skal gå til de danske domstole, fordi domstolsstyret er vantro. De bliver overbevist om, at det er den islamiske domstol, der skal gælde, hvis man er en religiøs muslim, hvis man ikke vil gå imod gud. Folk bliver låst fast i den position.«

Aldrig neutralt

Ifølge Ahmed Akkari har håndhævelsen af sharialoven udviklet sig fra at være noget, som enkeltpersoner rådgav om, til at »det sker på tværs af flere af de foreninger, som er i Gellerup«. Han ønsker imidlertid ikke at navngive de personer eller foreninger, som er involveret.

»Det er en form for ekspertjury, der samtidig er dommer. Folk går til den, fordi de mener, at den er kyndig,« siger Ahmed Akkari og understreger, at objektivitet er en sjældenhed i den muslimske domstol.

»Jeg husker en gang, jeg var i Danmark, hvor en ung muslim fortalte mig, at han havde en strid om værgeretten over et barn, han havde fået med en pige, som han var blevet skilt fra. Hendes onkel sidder tilfældigvis i det råd. Den unge mand var meget fortørnet bagefter, fordi han oplevede, at de simpelthen dømte imod ham. Det er ikke neutralt. Det bliver det aldrig.«

Det er ikke kun i Aarhus, de selvbestaltede domstole huserer. Ifølge Ahmed Akkari er det en landsdækkende – hvis ikke tilmed en generel europæisk – tendens, at muslimske domstole vinder hævd.

»I kraft af, at folk bliver mere religiøse, bliver de straks indforstået med disse tanker. Langt de fleste af dem, som deltager i en fredagsbøn, føler sig nødsaget til at gøre tingene på denne måde.«

»I mine øjne er det forkert på to punkter. For det første har vi et meget velfungerende retssystem i Danmark. For det andet kommer folk i hænderne på en magtelite, som kan styre andre.«

Kan ikke straffe folk

Ifølge Ahmed Akkari håndterer shariadomstolen i Gellerup mange slags sager. Det kan f.eks. omhandle blodpenge, hustruvold eller strid mellem familier. Men man er endnu ikke nået et niveau, hvor de selvbestaltede dommere ligefrem kan straffe folk.

»De har ikke midlerne til at straffe folk. Men de ville ikke tøve med at gøre det, hvis de kunne,« siger han.

Østjyllands Politi oplyser til DR, at man har kendskab til, at shariadomstolen i Gellerup er et problem, men man kender ikke dets omfang.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.