Få det bedste ud af livet

Interview: »Man kan tude over det og grave sig ned i et hul, men det kommer man ikke langt med.« Rådmand Dorthe Laustsen er tilbage efter en trafikulykke, der har lammet hende fra brystet og ned.

Artiklens øverste billede
Trafikulykken lammede Dorthe Laustsen fra brystet og ned. I dag bor hun og hendes mand i en handicapbolig, mens deres nye hus bliver renoveret. Hun kom aldrig tilbage til parrets Åbyhøjvilla i tre etager.

Det er frygteligt at vågne op efter en måned i koma og få at vide, at man er lam fra brystkassen og ned og ikke kommer til at gå igen.

Men for rådmand Dorthe Laustsen var det næsten værre, da det langsomt gik op for hende, hvordan familie og omgangskreds havde haft det i den mellemliggende periode:

Deres angst for, at hun skulle dø, og da det heldigvis ikke gik så galt, så bekymringen for, om hun ville vågne op som en grøntsag.

Jeg kunne selvfølgelig godt kaste håndklædet i ringen. Men det føles underligt at have forladt både sit hus og sin arbejdsplads på den måde og så aldrig komme tilbage igen.

Dorthe Laustsen, rådmand

Tilværelsen for SF-rådmanden ændrede sig brat, da hun den 2. juli sidste år af årsager, som hun ikke selv kan forklare, kørte over i den modsatte kørebane og kolliderede med en modkørende skraldebil.

Tirsdag efter påske, præcis ni måneder efter ulykken, vender hun tilbage til Aarhus Rådhus for at genoptage sit arbejde som den øverste ansvarlige for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. For som den 67-årige politiker siger, »så er der nogle ting, som jeg gerne vil gøre færdig«.

Derfor dette interview om ulykken, tiden i koma, efter opvågningen, de politiske visioner, SF’s aktuelle krise og hendes tilbagevenden til arbejdet.

Ulykken

Dorthe Laustsens mor var lige blevet begravet om lørdagen, da rådmanden og hendes mand, Anders Kold, mandag den 2. juli var på vej fra Aarhus til Hundslund. De havde tømt moderens plejebolig i Ceres Huset, og på traileren havde de et gammelt chatol, som Dorthe Laustsen havde arvet, og som skulle til Hundslund for at blive restaureret.

Hun sad selv ved rattet. Måske skyldtes det et øjebliks uopmærksomhed, eller at hun var væk et øjeblik – i hvert fald kørte hun over i modsatte kørebane og kolliderede med en skraldebil.

»De, der kørte bagved, har senere fortalt, at vores bil langsomt kørte over i venstre side. Chaufføren i skraldebilen havde nået at køre ind til siden og næsten bremse helt op, så selv om sammenstøddet ikke skete med stor hast, kan det være voldsomt selv med 50 km/t.,« fortæller Dorthe Laustsen.

»Jeg var vågen i de 40 minutter, jeg sad klemt fast, indtil ambulancen kom. Heldigvis var der en sygeplejerske i bilen bagved, og hun sad hos mig og holdt min nakke. Hun snakkede med mig hele tiden. Fik spurgt ind til alverdens ting. Ellers tror jeg, at jeg var besvimet.«

Det sidste, hun husker, inden hun vågnede af den kunstige koma en måned senere, var, at hun blev skåret fri og hejst op.

Ambulancen kørte hende til traumecentret på Aarhus Universitetshospital, Nørrebrogade, mens hendes mand blev kørt til Regionshospital Horsens med brud og en knust knogle i armen.

Tiden i koma

Dorthe Laustsen har en voksen søn og datter. Sønnen var dagen før rejst til London på kursus, og da politiet ringede på hos svigerdatteren, troede hun først, at der var sket noget med manden eller med et af deres tre børn. Først troede hun ikke på, at det kunne være hendes svigerforældre, der var sket noget med, for hun havde lige været sammen med dem og hjulpet med at læsse chatollet på traileren.

Hun fik besked på at skynde sig og blev kørt til traumecentret med udrykning.

»Vores datter er pædagog i en vuggestue, men ingen kunne huske, hvad den hed, så der gik noget tid, inden de fik fat i hende. På sygehuset fik de to piger at vide, at det ikke var sikkert, at jeg ville overleve. Det var en barsk omgang for de to at stå med. Men det gik først langsomt op for mig, efter at jeg kom ud af koma,« fortæller Dorthe Laustsen.

Situationen på førstedagen blev ikke bedre af, at hun pludselig fik vejrtrækningsproblemer. Det viste sig, at luftrøret var revet i stykker, og hun måtte i al hast overføres til Skejby for at få det lappet sammen.

Efter opvågningen

Men alt det gik først langsomt op for hende efter opvågningen en måned senere, og det har de brugt en del tid på at tale om siden da. Det var vigtigt for Dorthe Laustsen at finde ud af, hvordan det havde påvirket familien.

F.eks. turde et af børnebørnene ikke at besøge hende, af frygt for hvordan hun så ud. Først da faderen have taget et foto og vist det til drengen, blev han beroliget.

Rådmanden ligner da også sig selv i dag, bortset fra at hun sidder i kørestol. Hovedet har ikke taget skade, og selv om hun heller ikke kunne løfte armene, da hun vågnede, skyldtes det den manglende aktivitet, mens hun lå i koma. Siden har hun »købt noget isenkram« til at træne musklerne i arme og hænder med.

»Jeg føler mig rimeligt afklaret. Jeg fandt hurtigt ud af, at mine ben ikke bliver til det, de har været, så jeg må tage den derfra. Man kan tude over det og grave sig ned i et hul, men det kommer man ikke langt med. Det er vigtigt at prøve at få det bedste ud af tilværelsen.«

Dorthe Laustsen blev i slutningen af februar udskrevet fra Center for Rygmarvsskade i Viborg efter et langt genoptræningsforløb. Hun kom aldrig tilbage til deres 1930-villa i tre etager i Åbyhøj. Den er solgt, og der er købt et andet hus i Viby tæt på sønnen og hans familie.

Politiske visioner

Huset er ved at blive renoveret, og i mellemtiden bor de i en handicapbolig ved Lokalcenter Fuglebakken.

Men hvorfor tage besværet med at skulle på arbejde hver dag i kørestol, når man har passeret pensionsalderen, og andre er klar til at tage over?

»Jeg kunne selvfølgelig godt kaste håndklædet i ringen. Men det føles underligt at have forladt både sit hus og sin arbejdsplads på den måde og så aldrig komme tilbage igen. Inden ulykken havde jeg besluttet at stoppe ved næste valg, men der er nogle ting, som jeg gerne vil gøre færdig. Jeg er blevet nogle erfaringer rigere, som jeg tror, kan være vigtige for den afdeling, jeg er i. Som rådmand har jeg lyttet til borgerne uden altid at synes, at de har ret. Tidligere som daginstitutionsleder sagde jeg tit til pædagogerne: ”Hop lige over i forældrenes stol og se tingene derfra.” Men her har jeg oplevet tingene på min egen krop, selv om jeg ikke lige havde regnet med, at det skulle ske på den måde.«

Indførelsen af velfærdsteknologi er et område, som Dorthe Laustsen gerne vil arbejde mere med. Diskussionen om robotstøvsugerne var kun begyndelsen. Der er mange flere ting på vej.

»Findes der hjælpemidler, som kan spare nogle kræfter på sigt? De er måske dyrere i starten, men vi skal se mere nuanceret på, om de giver bedre livskvalitet. Vi skal blive bedre til at inddrage både borgerne og medarbejderne.«

Et andet vigtigt emne for hende er overgangen mellem det nære og det regionale sundhedsvæsen – mellem sygehusene og den kommunale pleje.

»Nogle af de ældre, der kommer ind på hospitalerne, burde slet ikke være der. Vi skal gøre mere brug af erfaringerne fra sundheds- og omsorgshotellet Vikærgården.«

SF’s krise

SF er i krise på landsplan, og det er sandsynligt, at det i et eller andet omfang smitter af lokalt ved byrådsvalget den 19. november.

SF har fem medlemmer i byrådet i dag.

Dorthe Laustsen var tilhænger af, at partiet gik med i regering.

»Der er områder, hvor vores aftryk ikke er så tydelige. Men det handler også om, hvordan valget faldt ud, og med hvor stor vægt vi kan få indflydelse. Vi skal ikke rende af pladsen, bare fordi der er nogle ting, der ikke står SF på.«

På arbejde

På tirsdag er Dorthe Laustsen tilbage på Aarhus Rådhus, hvor hun har været afløst som rådmand af SF’s nye spidskandidat, Thomas Medom.

Om hun bliver valgperioden ud – altså indtil nytår – må tiden vise.

»Umiddelbart tænker jeg, at hvorfor skulle jeg ikke kunne det? Nu skal det prøves af. Så må vi se, hvad jeg kan holde til. Jeg skylder dem, som jeg er der for, at det ikke kun bliver af navn, men også af gavn. Men jeg skylder også familien, at jeg ikke kører mig selv i sænk,« siger rådmanden.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.