- For abonnenter
25 års Aarhus-historie(r)
JP Aarhus har fulgt og dækket livet i landets næststørste by, siden den første avis udkom i 1998. Tag med på en tur gennem 25 års nedslag i Aarhus’ historie – og JP Aarhus’ historier.
25 års Aarhus-historie(r)
1998
JP Østjylland bliver til JP Aarhus, der fra den 16. marts udkommer dagligt. Borgmester Flemming Knudsen (S) byder med en tekst på side fire den nye avis velkommen. Der er ved indgangen til 1998 282.137 indbyggere i Aarhus.
Sidste etape af fritlægningen af Aarhus Å går i gang. Først 17 år senere - i 2015 - er åen fritlagt fra Mølleparken til udløbet i havnen.
Aarhus Byråd beslutter med 17 stemmer for og 14 imod at fylde havnebassin 1 op for at skabe en plads til Scandlines-færgerne.
Murene i Aarhus Domkirke restaureres, og kunst fra fortiden får nyt liv.
Århus Stiftstidende overgår fra at være en eftermiddagsavis til at udkomme som en morgenavis.
Aarhus Flydedok har underskud og fyrer 193 ansatte.
Fritlægningen af Aarhus Å Foto: Thomas Emil Sørensen 1999
Mols Linien overtager ruten Aarhus-Kalundborg.
IT-byen Katrinebjerg oprettes. Den udvikler sig hurtigt til en succes og over 100 firmaer er tilknyttet et dynamisk it-miljø, som også tiltrækker tusindvis af studerende.
Aarhus udskriver en idékonkurrence om De Bynære Havnearealer. Vinderforslaget bliver tegnet af arkitekterne Knud Fladeland Nielsen og Peer Teglgaard Jeppesen. Hovedidéen er, at Aarhus igen skal være en by ved kysten.
Molslinjen. Foto: Ole Lind 2000
JP Aarhus’ læsere kårer embedslæge Kate Runge, der er kendt for at kæmpe for gode forhold til svage ældre på byens plejehjem, til årets aarhusianer.
Den tidligere fødselsanstalt bliver sundhedsvidenskabeligt bibliotek og uddannelsescenter.
En bilbombe eksploderer ved Hotel Atlantic. Panserruderne på politigården vibrerer ved eksplosionen, og en 38-årig mand bliver kvæstet. En 42-årig mand bliver året efter dømt for at stå bag attentatforsøget.
Den populære iskiosk på Moesgaard Strand bliver sprængt i luften nytårsaften.
Kate Runge. Foto Klaus Gottfredsen 2001
Aarhus Idrætspark ombygges, og en ny stor hal, Arenaen, med plads til 5.000 tilskuere, opføres. Samlet pris: 240 mio. kr.
Aarhus Kommune udarbejder en kommuneplan 2001, der tillader højhuse i byrummet, men højhuse over seks etager vil kun undtagelsesvist blive godkendt.
Der lyder protester fra Den Gamle By i anledning af opførelsen af højhuset Prismet over for museet. Den 63 m høje glasbygning er synlig mange steder i museet.
På Aarhus Universitet tager man en ny bygning med fem auditorier i brug.
Natten til den 29. december åbner Aarhus Politi ild i et møde med seks biltyve i Tilst. To mænd bliver dræbt. Politifolkene forklarer, at de handlede i nødværge. Statsadvokaten vælger ikke at rejse tiltale mod betjentene - en afgørelse, der siden blev stadfæstet i både landsretten og i Højesteret.
2002
Louise Gade (V) bliver ny borgmester og den første borgerlige borgmester i Danmarks næststørste by.
Teater Katapult satser på dramatik fra samtiden, og teatret hører nu hjemme på Godsbanen.
Dansk Folkepartis enlige medlem af Aarhus Byråd går sammen med Socialdemokratiet og den øvrige venstrefløj i et usædvanligt budgetforlig, der sætter den nyvalgte borgmester Louise Gade og de øvrige borgerlige partier uden for indflydelse.
Louise Gade. Foto: Rasmus Baaner 2003
Flydedokken, en af byens berømte arbejdspladser, lukker.
Bruun’s Galleri, der ejes af Steen & Strøm, åbner med 105 lejemål i to plan, indendørs parkering og biografer med plads til 2.000 mennesker.
Årslev Engsø bliver genskabt.
Elisabeth Toubros skulptur Torvenes Brøndsløjfe - siden kendt som vanddragen - afsløres på Store Torv.
Vanddragen. Foto: Rasmus Baaner 2004
Forskerpark Skejby åbner. Her er etableret Danmarks første biomedicinske forskerpark i tilknytning til Skejby Sygehus.
Jørn Tækker erhverver Toldboden for 55,1 mio. kr., og den ene halvdel indrettes til erhvervsformål, mens Studenterhus Aarhus overtager den anden.
Joachim B. Olsen, der stiller op for Aarhus 1900, vinder sølv i kuglestød ved De Olympiske Lege i Athen. Han slutter på tredjepladsen i konkurrencen, men vinderen Jurij Belonog fra Ukraine bliver siden diskvalificeret for brug af doping. I en årrække tilhører Joachim B. Olsen verdenseliten i kuglestød.
Det nygifte kronprinspar kører i karet gennem Aarhus, hvor det royale bryllup bliver fejret gennem en hel dag.
Kunstmuseet ARoS bliver indviet. ARS er det latinske ord for kunst. Aros det gamle navn for Aarhus. Den kubiske bygning, der måler 52 gange 52 meter og 50 meter i højden er tegnet af arkitektfirmaet Schmidt, Hammer og Lassen.
Der er ballade, da KPMG-huset - i dag kendt som EY-huset - står færdigt. Det er to etager højere end aftalt, og det rager derfor op, hvor man ikke skulle se det. Huset er 68,5 m højt.
Kareten med Kronprinsen og Mary. Foto: Thomas Priskorn 2005
Bymuseet får en ny udstillingsbygning, der er tegnet af Exners Tegnestue. Her er det planen at vise en permanent udstilling om Aarhus.
Århus Amt og Aarhus Kommune lancerer ”Vision om letbaner i Århus-området”.
Kulturrådmand Flemming Knudsen (S) opretter en afdeling for borgerservice i magistraten, der i dag hedder Kultur og Borgerservice. Målet er at sikre en bedre dialog med aarhusianerne, og det skal bl.a. ske via kommunens hjemmeside, som ifølge Knudsen trænger til at blive »peppet op«.
2006
Nicolai Wammen bliver ny borgmester i Aarhus, da Socialdemokraterne generobrer den gyldne kæde.
IT-Huset Katrinebjerg åbner. De 10.000 kvadratmeter bliver hurtigt fyldt med nye virksomheder. En del kommer fra udviklingsparken i Viby.
Åby Bibliotek skal alligevel ikke lukkes, selv om politikerne havde vedtaget det. En spareplan er ændret efter lokale protester.
Egå Engsø bliver etableret.
Herman Salling dør kort inden, stormagasinet Salling fejrer 100 års-jubilæum.
Nicolai Wammen. Foto: Nikolaj Svennevig 2007
Århus Amt lukker, og Aarhus Kommune bliver en del af Region Midtjylland.
En opgørelse viser, at der er 89.811 personbiler i Aarhus. 10 år senere - i 2017 - var tallet steget til 108.000.
IT-Huset, Forskerpark Aarhus og Forskerpark Skejby fusioner til INCUBA Science Park.
Aarhus Havn er vært for Tall Ships Race, og hundredetusinder af mennesker besøger havnen og ser skibene.
USA’s tidligere præsident Bill Clinton og FNs forhenværende generalsekretær Kofi Annan taler ved et møde i Aarhus om blandt andet klimaet.
Aarhus Byråd vedtager en cykelhandlingsplan, der skal gøre Aarhus til en cykelby.
En beruset og narkopåvirket bilist kører med høj fart over for rødt i krydset mellem Ringvejen og Silkeborgvej og rammer en knallertskole. Den 15-årige Mark Hansen bliver dræbt på stedet. Føreren af bilen, en 25-årig mand, stikker af fra ulykken. Han bliver senere idømt fire år og tre måneders fængsel.
Aarhus Byråd vedtager et tillæg til lokalplanen og gør dermed en udvidelse af Skejby Sygehus mulig.
Den fysiske helhedsplan, der skal omdanne Gellerup og Toveshøj fra et socialt udsat boligområde til en attraktiv bydel på linje med resten af Aarhus bliver vedtaget.
Efter fusioner med Handels- og Ingeniørhøjskolen i Herning, Handelshøjskolen i Århus, Danmarks Jordbrugs Forskning, Danmarks Miljøundersøgelser og Danmarks Pædagogiske Universitet og i 2012 Ingeniørhøjskolen i Aarhus omfatter Aarhus Universitet omkring 40.000 studerende og 10.000 medarbejdere.
Tall Ship Racing. Foto: Jan Dagø 2008
Ceres-bryggeriet i Aarhus indstiller produktionen.
Djurslandsmotorvejen tages i brug.
Jazzbar ”Bent J.” i Nørre Allé lukker efter 35 år.
Husets værksteder lukker under stort postyr. De får dog ny adresse på Vesterbro Torv.
Ceres Bryggeriet: Foto: Carsten Ingemann 2009
Møntmestergården i Den Gamle By indvies.
Dansk Plakatmuseum, der er skabt af kunstneren Peder Stougaard, får egen bygning i Den Gamle By.
Første udgave af udstillingen Sculpture by the Sea vises langs den 3 km lange kyststrækning mellem Tangkrogen og Ballehage. Arrangementet, der er inspireret af en tilsvarende udstilling i Australien og foreslået af kronprinseparret, gentages i 2011, 2013 og 2015.
Møntmestergården. Foto: Uffe Frandsen 2010
Statue af Bernhardt Jensen afsløres på hjørnet af Frederiksgade og Åboulevarden i Aarhus på den gamle borgmesters 100 års-dag.
Første Northside festival afvikles i Aarhus. Der var underskud, men det blev vendt allerede det andet år, og festivalen bliver afholdt endnu - i år fra den 1.-3. juni i Eskelunden.
Classic Race Aarhus køres for første gang i området omkring Mindeparken.
Første etape af Den Gamle Bys 1974-kvarter åbner.
Langenæs-bageriet åbner ny forretning på Langenæs Allé og etablerer drive-in.
Studenterhus Aarhus får atter adresse på universitetet.
Århus bliver til Aarhus, da Aarhus Kommune går fra Å til Aa.
En bro over jernbanen tages i brug på Grenåvej i Aarhus og letter dermed trafikken på en af byens mest trafikerede veje.
North Side Festival. Foto: Michael Hansen 2011
Sangeren Flemming Bamse Jørgensen dør nytårsdag i sit hjem i Egå, 63 år. Han var aktiv i 35 år og solgte flere end 3,5 mio. album.
Aarhus Kommunes Stadsarkiv rykker ind i Erhvervsarkivet i Vester Allé.
Olafur Eliassons kunstværk Your Rainbow Panorama indvies på taget af ARoS.
Jacob Bunsdgaard (S) bliver ny borgmester i Aarhus. Han overtager posten fra Nicolai Wammen, der stiller op til folketingsvalget. Wammen bliver valgt ind i Folketinget og bliver Europaminister i Helle Thorning Schmidts S-R-SF-regering.
Flemming "Bamse" Jørgensen. Foto: Carsten Lauridsen 2012
Da Aarhus Kommune i forbindelse med besparelser vedtager at nedlægge arbejdskrævende bede i Botanisk Have, er der frivillige, som overtager arbejdet og bevarer bedene.
Grenåbanen og Odderbanen lægges sammen til nærbanen, der kører fra Odder til Grenå.
I Den Gamle By åbnes en erindringslejlighed, der vækker international opmærksomhed.
Per Bank afløser Erling Jensen som administrerende direktør for Dansk Supermarked.
Det besluttes, at Aarhus bliver Europæisk Kulturhovedstad i 2017.
Kulturproduktionscentret Godsbanen indvies. Her er scener, værksteder, centre, teatre, restauranter, studier og meget mere. 200 mennesker arbejder på centret.
Husets værksteder rykker til Godsbanens Åbne Værksteder.
En udstilling med værker af den norske maler Edvard Munch sætter publikumsrekord på kunstmuseet ARoS. 279.251 besøger udstillingen.
Godsbanen. Foto: Jan Dagø 2013
Færgeruten Aarhus-Kalundborg lukkes endeligt.
Erlend Høyersten bliver valgt som ny direktør for ARoS. Nordmanden skal afløse Jens Erik Sørensen.
Østjyllands Politi og Aarhus Kommune indleder arbejdet med en særlig indsats, som skal forebygge - eller afhjælpe - unges traumer efter udrejse til borgerkrigen i Syrien. En række unge, som rejser ud fra Aarhus, har ifølge politiet haft deres gang i Grimhøjmoskéen.
Aarhus er vært for Tall Ships Race.
Erlend Høyersten. Foto: Michael Hansen 2014
Salling Gruppen køber store aktieposter i Dansk Supermarked og F. Salling af A.P. Møller og ejer 81 procent af begge selskaber. Den samlede værdi af Dansk Supermarked Gruppen er opgjort til 41 mia. kr.
Moesgård Museum får til huse i en ny museumsbygning, der er skabt af Henning Larsens tegnestue.
Incuba åbner en 10.000 kvadratmeter stor forskerpark i Navitas-bygningen på havnen.
Et nyt og renoveret væksthuskompleks indvies i Botanisk Have.
Aarhus City Tower tages i brug. Det er den næsthøjeste bygning i Aarhus med 94 m. Kun domkirkens spir rager højere op med sine 97 meter. Aarhus City Tower indeholder hotel og kontorer på 25.000 kvadratmeter fordelt over 25 etager.
Nedrivningen af de første boligblokke i Gellerup begynder. Omdannelsen af området er i gang endnu, flere nedrivninger venter. 2015: Bestseller etablerer et 22.000 kvadratmeter stort kontorhus på havnen i Aarhus. Det er en arbejdsplads for hundredevis af medarbejdere tegnet af C.F. Møllers Tegnestue, der bl.a. også har tegnet Aarhus Universitet.
Moesgaard Museum. Foto: Stine Schjøtler 2015
Det nye hovedbibliotek Dokk1 indvies.
Restauranterne Frederikshøj, Gastromé og Substans opnår som de første i Aarhus hver en Michelin-stjerne.
Henrik Wigh-Poulsen bliver ny biskop i Aarhus. Han overtager embedet fra Kjeld Holm.
Jazzbar ”Bent J.” genåbner i Den Gamle By.
Læsesalen i Erhvervsarkivet lukker.
Jazzbar ”Bent J.”. Foto: Brian Karmark 2016
Erhvervsarkivet rykker fra Aarhus til Viborg, hvor det bliver en del af Rigsarkivet Viborg. Retten i Aarhus overtager Erhvervsarkivets tidligere bygning, og dermed samles retten i Aarhus i to nabobygninger.
Sara Slott fra Aarhus 1900 opnår flotte resultater i 400 m hækkeløb. Ved Europamesterskaberne vinder hun som første danske kvinde et mesterskab, og ved De Olympiske Lege i Rio bliver det til sølv på distancen. Det er også første olympiske løbemedalje til en dansk kvinde.
Region Midtjylland sælger det tidligere Aarhus Kommunehospital til Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S for 807,5 mio. kr. Sammen med Aarhus Universitet vil den nye ejer, der er et datterselskab under universitets forskningsfond, udvikle et campusområde på 110.000 kvm.
Jan Skamby Madsen stopper som direktør for Moesgård Museum og erstattes af Mads Kähler Holst.
Sara Slott. Foto: Gregers Tycho 2017
Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad. Rebecca Matthews er direktør.
Med udstillingen Aarhus Fortæller laver Den Gamle By den første samlede museumsfortæling om Aarhus historie fra vikingetid til nutid.
Aarhus får sin nye letbane. Første etape fra Odder til Grenå tages i brug. Den planlagte indvielse i september bliver aflyst dagen før. Kilovis af kransekage er bestilt. Letbanen kan omsider åbne i december.
Salling Rooftop åbner.
Direktør i Teknik og Miljø Erik Jespersen bliver fyret. Det sker efter en række afsløringer af kritisable forhold i magistratsafdelingen, herunder chikanesager og en anden chefs fusk med sponsorater.
Letbanen. Foto: Joachim Ladefoged 2018
Aarhus er vært for VM i sejlsport. Begivenheden transmitteres til 59 internationale tv-stationer.
Aarhus Universitet kan markere sin 90-års fødselsdag.
Royal Run afvikles for første gang i anledning af kronprins Frederiks 50-års fødselsdag. Fødselaren løber selv i Aarhus.
Byrådet giver grønt lys til udvikling af byen Nye ved Lisbjerg, der bliver et af Danmarks største byudviklingsprojekter. Byen skal stå færdig 60 år efter.
Paustian rykker ind i ”Det Meulengrachtske Palæ” på Lille Torv, som Illums Bolighus ellers har fyldt.
VM i sejlsport. Foto: Tobias Nicolai 2019
Aarhus er vært for Tall Ship Races, hvor et stort pariserhjul på havnen er med til at markere begivenheden.
Henrik Lind Invest og Salling Fondene donerer hver 250 mio. kr., der skal realisere Vision Kongelunden og dermed et nyt stadion til AGF.
Med et indskud på 30 mio. kr. køber den aarhusianske erhvervsmand Jens Stausholm 20 pct. af aktierne i Aarhus Airport.
De sidste afdelinger flytter sammen til Aarhus Universitetshospital, AUH, og ind i et omstridt nybyggeri, hvor varme, ventilation, farver og døråbninger kritiseres.
Aarhus Lufthavn. Foto: Ernst van Norde 2020
Covid-19 rammer også Aarhus, og året præges af nedlukninger, lav aktivitet og aflysninger.
Sidste etape af Lighthouse – selve tårnet – begynder at komme i højden med en etage om ugen.
Efter 17 års heftig debat bliver Vanddragen fjernet fra Store Torv.
AGF vinder bronze i superligaen. Det er første gang i 23 år, at klubben får medaljer.
Direktøren i Østjysk Bolig, Allan Søstrøm, bliver fyret og politianmeldt med mistanke om underslæb.
Aarhus Central Food Market på Skt. Knuds Torv lukker.
Molslinjens terminal flyttes til Østhavnen.
Efter en omfattende og årelang restaurering kan der igen spilles på hovedorgelet i Aarhus Domkirke. Orglet er Danmarks største.
AGF vinder bronze. Foto: Ernst van Norde 2021
Østjysk Bolig bliver sat under administration efter afsløringer om mulig mandatsvig, underslæb og ulovlig returkommission.
Aros-direktør Erlend Høyersten fratræder efter afsløringer af et betændt arbejdsmiljø samt omfattende ledelsesmæssige problemer. Han bliver siden erstattet af Rebecca Matthews.
Venstres politiske leder i byrådet, Bünyamin Simsek, bliver vraget som spidskandidat og erstattes af Christian Budde.
Byrådet vedtager et omstridt højhusprojekt på Mindet 6. Olav De Linde står bag huset, som skal være 139 meter højt og rumme over 2.000 arbejdspladser.
Jacob Bundsgaard kan fejre 10 års jubilæum som borgmester.
Classic Race går konkurs.
Skolelederen på Søndervangskolen i Viby, Rani Hørlyck, fratræder sin stilling efter 13 år på posten efter mistanke om eksamenssnyd på skolen.
I december forsvinder ireren Peter Burnes en nat ved havnen. Tvillingesøsteren Katie Burnes og masser af aarhusianere leder forgæves efter ham i de efterfølgende uger.
Rani Hørlyck. Foto: Søren Vendelbo 2022
Peter Burns bliver fundet død i havnebassinet tæt ved Bestseller-bygningen. Ulykken skaber stort fokus på sikkerhed ved havnen, og der bliver efterfølgende etableret yderligere sikkerhedsforanstaltninger på havnefronten.
De første flygtninge fra krigen i Ukraine kommer til Aarhus.
På mærkedagen for Danmarks befrielse er tusindvis af aarhusianere samlet på Bispetorv i Aarhus. Jyllands-Posten står bag arrangementet, hvor Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj taler direkte til danskerne.
Salling Rooftop bliver udvidet med Salling Roofgarden.
Thomas Helmig spiller stadionkoncert på Ceres Park.
Restaurant Frederikshøj opnår sin anden michelinstjerne.
Thorkild Simonsen dør.
De første beboere flytter ind i Lighthouse-tårnet.
Aarhus’ nye stadion bliver præsenteret. Vinderprojektet er tegnet af Zaha Hadid Architects.
Thorkild Simonsen. Illustration: Rasmus Sand Høyer 2023
2023: Byrådet vedtager en omstridt udvidelse af Aarhus Havn.
Slots- og Kulturstyrelsen beslutter at frede dele af Aarhus Universitet.
Der er pr. 1. januar 361.544 borgere i Aarhus Kommune.
Aarhus Universitet. Foto: Kim Frost