Borgmester hæver igen penge for at sidde i bestyrelsen for Aarhus Havn

I knap fire år har borgmester Jacob Bundsgaard (S) frasagt sig honoraret for at være formand for Aarhus Kommunes kommercielle havnevirksomhed, Aarhus Havn. Det gør han ikke længere.

Artiklens øverste billede
Honoraret på 150.000 kr. ligger under gennemsnittet for sammenlignelige havne, mener borgmester Jacob Bundsgaard. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

Det er slut med at droppe honoraret for at være formand for Aarhus Kommunes egen havn, Aarhus Havn.

Fra 1. januar 2022 modtager borgmester Jacob Bundsgaard (S) igen vederlag – som nu er på 150.000 kr. om året – for sin post som formand for bestyrelsen i Aarhus Havn, og det er der én særlig årsag til.

»Mit principielle synspunkt er, at man skal have en hyre for det arbejde, man laver – herunder også bestyrelsesarbejde,« siger Jacob Bundsgaard (S), som påpeger, at årsagen til, at han siden foråret 2018 har frasagt sig formandshonoraret, var, at han efter sin egen mening samlet fik for meget i løn.

»Min løn er jo sammensat af dels borgmesterløn og dels honorar som formand for KL (Kommunernes Landsforening red.). Jeg synes ikke, at vi i Aarhus Kommune skal være lønførende. Derfor frasagde jeg mig honoraret. Nu er situationen en lidt anden,« siger Jacob Bundsgaard, som i 2021 tjente 1.234.372 kr. som borgmester i Danmarks næststørste by samt 584.780 kr. som formand for KL.

KL afholder kommunalpolitisk topmøde 17/18. marts, hvor der bl.a. skal vælges ny bestyrelse. Efter Socialdemokratiets tilbagegang ved kommunalvalget i 2021 ventes Kalundborgs borgmester, Martin Damm (V), igen at blive kommuneformand, og han erstatter dermed Jacob Bundsgaard. Med næstformandsposten i KL følger i 2022 et årligt honorar på 291.664 kr.

Ifølge Jacob Bundsgaard står et enigt byråd bag beslutningen om igen at give formanden for Aarhus Havns bestyrelseshonorar. Siden januar 2020 er borgmesteren i Aarhus Kommune ikke længere født formand for bestyrelsen for den kommunalt ejede Aarhus Havn.

Under gennemsnittet

»Vedtægterne for Aarhus Havn er lavet om efter en præcisering af havneloven. Derfor kan man ikke længere være født formand, og i princippet kan det dermed være en anden, som sidder på posten. Den omstændighed gør også, at man som formand for bestyrelsen i Aarhus Havn skal have et vederlag, der flugter med honoreringen i andre bestyrelser. Honoraret på 150.000 kr. ligger under gennemsnittet for sammenlignelige havne,« siger Jacob Bundsgaard.

Bestyrelsen i Aarhus Havn er valgt for en fireårig periode, jf. havnelovens bestemmelser. Ifølge havnedirektør Thomas Haber Borch er bestyrelsens honorar fastsat af byrådet og inden for rammerne i ”Bekendtgørelse for vederlag m.m. til medlemmer af kommunale selvstyrehavnes bestyrelser”.

Honorar til formanden kan højest udgøre 25 pct. af borgmesterens løn og for de menige medlemmer højest 52.450 kr., oplyser han.

Aarhus Havns bestyrelse har ni medlemmer. De er per 1. januar 2022 borgmester Jacob Bundsgaard (S), byrådsmedlem Bünyamin Simsek (V), byrådsmedlem Jan Ravn Christensen (SF), CEO Agneta Björkman, rådgiver Michael Svane, logistikdirektør Ole Thomsen, advokat og partner Line Markert, bestyrelsesformand Lars Fournais og lods Tom Linneberg (medarbejdervalgt).

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.