Paramedicinere skal aflaste ambulancer og hospitaler

Særligt uddannede ambulancebehandlere skal køre alene ud til en række af de patienter, der har ringet efter en ambulance.

Artiklens øverste billede
Ambulancerne kører ifølge Region Midtjylland flere og flere patienter på hospitalerne, hvilket belaster både ambulancedriften og de akutte modtagelser. Arkivfoto: Ernst van Norde

Paramedicinere i en personbil fyldt med udstyr, blå blink og sirener bliver nu en del af det akutte beredskab i Region Midtjylland.

Årsagen er, at ambulancerne kører flere og flere patienter på hospitalerne, hvilket belaster både ambulancedriften og de akutte modtagelser. Derfor vil Præhospitalet i Region Midtjylland i et pilotprojekt afprøve en ny model, den præhospitale visitationsenhed. Enheden består af en paramediciner i en personbil uden plads til patienter. Paramedicineren tager ud til de patienter, som har ringet efter en ambulance – men som ikke nødvendigvis har brug for den.

»Alle, der har akut brug for en ambulance, sender vi naturligvis fortsat straks en ambulance til. Men vi ved, at mange af dem, der ringer efter en ambulance, har ikke brug for akut hjælp – og måske har de slet ikke brug for en ambulance eller en indlæggelse. Det skal paramedicineren hjælpe med at afklare, så vi i højere grad sikrer de rigtige løsninger til patienterne,« siger lægefaglig direktør i Præhospitalet, Palle Juelsgaard, Region Midtjylland, i en pressemeddelelse,

Palle Juelsgaard forventer, at der vil være tilfælde, hvor patienterne slet ikke har behov for at komme på hospitalet. I andre tilfælde vil paramedicineren vurdere, at patienten bør komme på hospitalet, men det kan være, det ikke nødvendigvis skal ske med ambulance.

»Vi skal bruge vores ressourcer rigtigt, og vi skal ikke sende folk med ambulance på hospitalerne, hvis det reelt ikke er det, de har brug for. Det gavner ikke patienten, til gengæld belaster det både ambulancedriften og hospitalerne unødigt,« siger Palle Juelsgaard.

I første omgang skal seks paramedicinere kører primært ud i Aarhusområdet i alle ugens dage fra kl. 7-19 i en prøveperiode på et halvt år. Projektet vil løbende blive evalueret.

»Vi skal naturligvis se, om det løser nogle af vores udfordringer. Har det en positiv effekt for både patienter, ambulancekørslerne og hospitalerne, skal vi vurdere, om og hvor vi ellers kan se muligheder for enheden. Når vi har det overblik, vil vi fremlægge det for regionsrådet,« siger Palle Juelsgaard.

Projektet begyndte d. 1. marts 2022.

maria

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.