I 2017 blev de udnævnt som »Aarhusbugtens beskyttere«. Er politikerne dermed imod havneudvidelsen?

Syv siddende byrådsmedlemmer præsenteres med foto og mærkatet »Jeg beskytter Aarhusbugten« på Facebook-protestsiden Beskyt Aarhusbugten Nu. Men betyder det, at de syv politikere vil stemme nej til de nye planer om udvidelse af Aarhus Havn?

Det var fire dage før kommunalvalget i 2017.

Den dag – den 17. november 2017 – udstillede beboergruppen Beskyt Aarhusbugten Nu, hvilke byrådskandidater som dengang fastslog, at de ville arbejde for at bevare kyststrækningen langs Strandvejen ved at stemme mod den da verserende helhedsplan for Tangkrogen.

Alle politikere, der støttede sagen i protestforeningens favør, fik sit billede og et dertilhørende mærkat med teksten »Jeg beskytter Aarhusbugten« med på siden www.facebook.com/BeskytAarhusbugtenNu.

Nu kæmper Beskyt Aarhusbugten Nu mod de aktuelle planer om at indlemme en del af søterritoriet i Aarhusbugten, hvorved området skal benyttes til erhvervshavn. Udvidelsen på ca. 100 hektar kaldes for Yderhavnen, og ifølge den tilhørende lokalplan, som er i høring frem til fredag den 4. marts i år, vil de nye planer give mulighed for at placere et nyt rensningsanlægget inderst på arealet til havneudvidelsen, hvis den igangværende planlægning for Tangkrogen resulterer i dette.

Flertal i 2018

Et flertal i Aarhus Byråd stemte i september 2018 for, at de første undersøgelser af mulighederne for en kæmpe udvidelse af Aarhus Havn kunne iværksættes. Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative bakkede op om at undersøge mulighederne for en udvidelse af havnen, der er Danmarks største containerhavn. Alternativet og Liberal Alliance, som ikke kom i byrådet ved det seneste valg i 2021, støttede ikke havneudvidelsen. Også Enhedslisten og Venstre stemte imod forslaget.

Men de mange politikerbilleder og tilhørende mærkater fra 2017 – heraf af syv nuværende byrådsmedlemmer – optræder stadig på beboergruppens protestside. Men hvordan skal man tolke det? Er de syv politikere dermed imod havneudvidelsen?

JP Aarhus har kontaktet politikerne – det er dog kun lykkedes at træffe seks – med to spørgsmål: Du står som beskytter af Aarhusbugten på Beskyt Aarhusbugtens hjemmeside” – hvordan skal det tolkes, og hvordan ser du på udvidelsen nu?

1

Peter Sporleder (K):


»Konteksten var en lidt anden dengang, men jeg holder fast i støtten. Det vigtigste er stadig at beskytte Aarhusbugten. Vi skal ikke have en havneudvidelse alene for en havneudvidelses skyld. Vi skal huske vores historie, og vi skal tænke os rigtig godt om, for vi kan ikke lave det om, hvis vi først har lavet udvidelsen. Det handler også om udsigten over bugten. Omvendt skal vi heller ikke bevare for enhver pris, men jeg holder fast i støtten til Aarhusbugten«.

2

Gert Bjerregaard (V):


»Det har været i forbindelse med debatten om Tangkrogen i 2017, og jeg var ikke klar over, at jeg stadig optræder på den hjemmeside. Vi skal i første omgang se alle høringsforslagene, men som tingene står lige nu, så hælder jeg til at stemme for havneudvidelsen sammen med resten af Venstres byrådsgruppe. Men der kan altid komme nye forslag op, som man skal tage bestik af. Vi har allerede skåret projektet ned fra 140 hektar til ca. 100 hektar, fordi vi synes, at det andet vil blive for voldsomt. Men det kan ikke undgås, at en udvidelse på 100 hektar bliver synligt i bugten«.

3

Jakob Søgaard Clausen (DF):


»Det handlede dengang om udvidelsen af Tangkrogen. Vi står stadig inde for beskyttelse af Tangkrogen, så i forhold til havneudvidelse, så er vi også meget skeptiske over for den store udvidelse, som den ligger nu. Vi kommer i hvert fald ikke til at stemme for den udvidelse, der er fremlagt nu. Men vi har respekt for høringsperioden og de idéer og tanker, som fremkommer der. Inden høringsperioden er slut, melder vi i DF ikke mere klart ud.

4

Thomas Medom (SF):


»Det kræver vist ikke meget journalistisk rugbrødsarbejde at finde ud af, at det handlede om Tangkrogen og rensningsanlægget tilbage i 2017. Det landede jo fornuftigt efter høringsfasen og den offentlige debat. Havneudvidelsen tager vi stilling til, når høringen er slut, og vi har været igennem alt materialet. Alt andet ville være useriøst over for de mange mennesker, eksperter og aktører, der afgiver høringssvar og engagerer sig.«

5

Mette Bjerre (SF):


»Jeg kan ikke huske, at jeg har været med i det. Der, hvor vi står i SF lige nu, er, at vi afventer, indtil høringsfasen er slut, før vi tager stilling, så vi er ikke afklarede endnu. Vi beskytter stadig Aarhusbugten, men som sagt afventer vi høring for at finde ud af, om vi også mener, at det er i overensstemmelse med at udbygge havnen. Men jeg vil meget nødigt udtale mig om havneudvidelsen lige nu, fordi det slet ikke er mig, der er ordfører på sagen, og fordi vi er så uafklarede om, hvor vi står.«

6

Henrik Arens (NB):


»Det, der blev fremlagt dengang, var jeg imod. Og der er sådan set ikke meget, der har ændret sig der. Jeg synes, at det nye, der bliver lagt frem, er alt for voldsomt, og der er for mange ubesvarede spørgsmål i forhold til, hvordan det vil påvirke miljøet. Og så mener jeg personligt, at det vil påvirke byens visuelle udtryk for meget. Havneudvidelse vil påvirke byen de næste 100 år frem, og det synes jeg ikke er den rigtige vej at gå. Jeg mangler at se alternativer. Jeg synes, det er et stort skridt at tage, inden man har belyst tingene.«

Det har ikke været muligt at træffe byrådsmedlem Bünyamin Simsek (V) for en kommentar.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.