Negativ social kontrol, handicappede og hovedrengøring hos ældre

Artiklens øverste billede
Partierne i Aarhus Byråd er blevet enige om Aarhus Kommunes budget. Foto: Liv Møller Kastrup

Der er næsten 60 mio. kr. til klimatiltag i de næste fire år. Ældreplejen får et tilført 62,5 mio. kr. årligt.

Der er sat ca. 39 mio. kr. af ekstra hvert år til socialområdet. Børne- og ungeområdet får en økonomisk indsprøjtning på omkring 50 mio. kr. om året, og over de kommende fire år er der sat 20 mio. kr. af til at styrke trygheden i Aarhus og til indsatsen imod negativ social kontrol.

Sådan lyder nogle af overskrifterne i forliget om Aarhus Kommune budget i årene 2022-2025.

Forhandlingerne, der begyndte torsdag kl. 10 og sluttede kort efter midnat, endte med, at alle partier undtagen Enhedslisten og løsgængeren Dorthe Borgkvist underskrev aftalen.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) erklærede sig efterfølgende stolt:

»Det er et stærkt og bredt velfærdsforlig med store løft til ældre, for naturen, klima og det sociale område.«

Millioner til demensplejehjem

Ældreplejen fik den største pose penge i budgetforliget, og er endt med en kapitalindsprøjtning på 62,5 mio. kr. ekstra årlig i de næste fire år.

Der er bl.a. afsat 7 mio. kr. årligt til 30 nye pladser på demensplejehjemmet Skovvang.

Partierne har også besluttet at spendere 10 mio. kr. årligt til et løft af ældreplejen ved at ansætte flere fysio- eller ergoterapeuter samt efteruddannelse af fysioterapeuter, ergoterapeuter, sosu-medarbejdere og diætister.

Samtidig igangsætte en forsøgsordning med en ekstra hovedrengøring til ca. 2.800 ældre borgere for to mio. kr. i 2022 og 2023.

Det var et af Dansk Folkepartis mærkesager, men det var pladserne på demensplejehjemmet Skovvang, der var det vigtigste resultat for partiets spidskandidat Jakob Søgaard Clausen.

»Jeg er meget tilfreds. Vi har fået stort set alt, vi ønskede på ældreområdet. Vi har også forsøgt at brede det lidt ud, og har været med til at få tryghedsvagter med i forliget,« sagde han.

På ældreområdet er der derudover sat seks mio. kr. af om året fra 2023 til at oprette 10 pladser til udsatte ældre med bl.a. komplekse sygdomme med misbrug, psykiatriske diagnoser og en kaotisk livsførelse.

Voksne med handicap

Socialområdet har også fået et økonomisk løft. For det første er der tale om et generelt løft på små 30 mio. kr. årligt, der »i altovervejende grad« skal afsættes til at sikre et kvalitetsløft i indsatsen for voksne med handicap, fremgår det af forligsteksten.

Samtlige forligspartier udtrykte glæde over resultatet, heriblandt Venstres spidskandidat til det kommende kommunalvalg Christian Budde.

»Det har været en lang sej rejse og det har været en stram og topstyret proces. Men vi blev for at kæmpe for borgerlige aftryk,« sagde han og kaldte det »et super resultat« på voksenhandicapområdet:

»Vi har også kæmpet for at hæve antallet af nyttejob i kommunen fra 500 til 1.000, og derudover har forligskredsen bakket op om en idrætspulje på 24 mio. kr.«

På socialområdet er det også besluttet at tilføre tre mio. kr. ekstra om året til civilsamfundets indsatser på socialområdet. Midlerne vil bl.a. gå bl.a. til foreningen Fundamentet, der hjælper sårbare og udsatte, rådgivning til børn og unge igennem Headspace og organisationen Liva-Rehab, som bl.a. støtter tidligere prostituerede.

Hjemløse og misbrugere har også fået penge i det nye forlig. Således er der 1,75 mio. kr. årlig til en boliggaranti for unge hjemløse og 0,5 mio. kr. om året fra 2023 til at hjælpe borgere på kommunens bosteder ud af misbrug.

Klimafonden vokser

Aarhus Byråd etablerede i 2020 en Klimafond med 116 mio. kr., der skulle hjælpe med at nå kommunens mål om CO2‐neutralitet i 2030. Der er 21,2 mio. kr. tilbage i fonden og frem til 2024 vokser den med 57,3 mio. kr.

Under budgetforhandlingerne blev politikerne enige om at bruge 2,6 mio. kr. fra fonden til frikøb af lavbundsjord, der kan optage meget CO2. Samtidig er der afsat seks mio. kr. til anlægsinvesteringer i tilknytning til frikøbet af jorden, så der kan etableres rekreative områder og tilpasse jorden til at optage vand for at mindske risikoen for oversvømmelser.

Rabih Azad-Ahmad, De Radikales politiske leder og kulturrådmand, kaldte forliget et af de bedste længe.

»Der er et kæmpe løft til klimaet og naturen. Samtidig er det afgørende for trivsel i de aarhusianske folkeskoler, at vi har fået sat et stort beløb af til børn og unge,« sagde han og fremhævede i lighed med Christian Budde idrætspuljen på 24 mio. kr. som et af de vigtigste forligsresultater.

Dansk som andetsprog

Netop børn og unge har også fået en stor pose penge i budgetforliget. Af de 50,1 mio. kr. årligt til området går 20,2 mio. kr. hvert år til at styrke kommunens specialundervisning.

Der er også afsat et tocifret millionbeløb til at sikre minimumsnormeringer i kommunens dagtilbud, fem mio. kr. årligt til et generelt løft af folkeskolen samt 12 mio. kr. over de næste fire år til at løfte sprogundervisning til børn med dansk som andetsprog.

Resultaterne af forliget glædede også SF’s politiske leder og rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom.

»Pengene til specialundervisning vil løse lidt af de problemer mange familier oplever med lang ventetid. Men der er fortsat udfordringer,« sagde han og tilføjede:

»Samtidig er jeg meget glad for at der er midler til at udskifte alle kommunens gamle pavilloner til moderne daginstitutioner. Det er et solidt forlig med klare prioriteter på de store velfærdsområder og det mest grønne forlig til dato.«

Hos De Konservative var smilet også stort hos spidskandidat Steen Stavnsbo:

»Vi har fået mange ting med på erhvervsområdet. Der skal bl.a. følges tættere op på kommunens erhvervsservice og skabes et tættere samspil mellem kommunens erhvervsplaner og beskæftigelsesindsatser, så vi kan blive bedre til at matche vores opkvalificering af arbejdsløse med erhvervslivet behov.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.