Forslag: Digitale armbånd skal sikre hjemløses adgang til egne penge
Et nyt udspil skal forbedre hjemløse i Aarhus Kommunens vilkår og forhåbentlig nedbringe antallet af hjemløse. Et digitalt betalingsarmbånd skal blandt andet sikre de hjemløses adgang til digitale ydelser.
I SF’s nylige udspil til nedbringelse af hjemløshed beskrives den seneste tælling som pinlig. Af den fremgår det, at 750 mennesker mangler tag over hovedet i Aarhus Kommune, hvoraf 319 er unge mellem 18-29.
Det er ikke i alle tilfælde, hvor vi i dag kan tilbyde en bolig, derfor er vi nødt til at afsætte de nødvendige ressourcer.
Rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune Thomas Medom (SF) anskuer situationen som kritisk og ønsker med et nyt udspil at gøre en forskel.
»Der er stadig for mange hjemløse i Aarhus. Derudover ser vi nogle helt konkrete problemstillinger for hjemløse, som vi gerne vil gribe ind og ændre på,« forklarer Thomas Medom (SF).
Digitaliseringens klemme
Særligt finder Thomas Medom det kritisk, at flere hjemløse bliver klemt af digitaliseringens fremgang.
»Der er mange hjemløse, der ikke har adgang til egne penge. Det medvirker til, at vi fastholder folk i hjemløshed og forringer deres livskvalitet. Det er en voksende problemstilling,« siger Thomas Medom, der ikke mener, at vi kan klæde alle på til digitaliseringen, men i stedet bør udvikle nogle tiltag, der imødekommer de hjemløses behov.
»Jeg tror ikke, at det er realistisk, at folk med et blandingsmisbrug og en psykisk sygdom kommer til at kunne administrere at have løbende adgang til digitale løsninger,« fortæller Thomas Medom (SF) og tilføjer:
»Derfor bliver vi nødt til at lave nogle løsninger, der sikrer, at man ikke bliver koblet af store dele af samfundslivet.«
Til at afhjælpe netop denne problemstillingen foreslår SF udviklingen af et betalingsarmbånd, som vi kender det fra festivaler. Armbåndet skal tilkobles betaling og NemID, eventuelt med mulighed for at printe post.
Medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget Gert Bjerregaard (V) anerkender vigtigheden af at hjælpe, hvor der er et behov, men ser ikke løsningen som permanent og slår fast, hvordan et sådan tiltag skal fungere som en overgang.
»Jeg kan sagtens se og anerkender også idéen i et sådan armbånd, da det kan være en hjælp i en svær dagligdag. Men jeg mener, at det skal være med fokus på en overgang fremfor en varig plan,« siger Gert Bjerregaard.
SF ønsker, at armbåndet finansieres og ejes af Digitaliseringsstyrelsen, og Aarhus Kommune kan være med til at afprøve og samarbejde om løsningen.