Vandflyveren blev reddet af hjælpepakker – nu sætter selskabet et ekstra fly i drift
Nordic Seaplanes, som flyver mellem Aarhus og København, vil fra næste uge være tilbage på samme antal flyafgange som inden coronakrisen.
Vandflyruten mellem Aarhus og København ville næppe have overlevet uden den statslige coronahjælp, vurderer direktør Lasse Rungholm. Selskaberne bag flyruten kom ud af 2020 med et samlet underskud på 1,7 mio. kr.
»Det er med statsstøtte. Uden den var vi lukket. Vi tabte næsten halvdelen af vores omsætning i 2020 – fra 23 mio. kr. i 2019 til lidt over 11 mio. kr. i 2020,« forklarer Lasse Rungholm.
»Uden luftfartshjælp, lønkompensation og hjælpen til alle omkostningerne, som har været de samme, bortset fra brændstof, havde vi nok trukket stikket. Men det blev heldigvis ikke aktuelt.«
Sammenlignet med fartplanen under corona er det næsten en fordobling af afgangene, men i forhold til 2019 vil vi nu komme op på det samme antal.
To selskaber i ét
Isoleret set endte Nordic Seaplanes med et underskud på 3,9 mio. kr. Men selskabet står alene for billetsalget på flyruten mellem Aarhus og København. Vandflyverne og personalet hører under søsterselskabet DHC6 Invest ApS, som klarede sig igennem 2020 med et overskud på 2,2 mio. kr.
Virksomheden klarede sig også gennem krisen ved at tære på opsparingen fra perioden inden coronakrisen, hvor forretningen så at sige var flyvende med høj belægning. Det betød, at alle ansatte under nedlukningen blev sendt hjem, men kunne beholde jobbet og deres løn.
»De havde været med til at tjene pengene, så skulle de også være med til at brænde dem af,« forklarer Lasse Rungholm.
»Med en kaptajn, der får 80.000 kr. i månedsløn, nytter 35.000 kr. ikke så meget, men det har været en klar hjælp,« forsikrer han.
Bedre service
Nordic Seaplanes genoptog efter måneders nedlukning flyvningen efter påske. Det skete med to daglige returflyvninger – en tidlig morgenafgang kl. 7 fra Aarhus og retur fra København kl. 8.15 samt en eftermiddagsafgang kl. 16 fra Aarhus med returflyvning kl. 17.15.
Siden er yderligere afgange kommet til, og fra tirsdag den 17. august indsætter selskabet to fly på ruten, så der bliver en morgenflyvning kl. 7.30 fra både Aarhus og København. Det betyder bedre service for kunderne, forklarer Lasse Rungholm.
»Tidligere havde vi det problem, at vi skulle have en afgang fra Aarhus kl. 7 for at have en morgenafgang ud af København kl. 8.15. Nu bliver tiderne mere bekvemme, og samtidig vil de fleste kunne nå det, de skal.«
Markedet retter sig
Lasse Rungholm glæder sig over, at fartplanen igen begynder at se mere normal ud.
»Sammenlignet med fartplanen under corona er det næsten en fordobling af afgangene, men i forhold til 2019 vil vi nu komme op på det samme antal. Vi koncentrerer dem bare på morgen og eftermiddag,« forklarer direktøren.
I virkeligheden er det det nye fly, som benyttes i denne uge, for at sikre at der ikke opstår problemer, når begge fly er indsat på ruten. Lasse Rungholm håber, at efterspørgslen vil være tilstrækkelig til to fly.
»Afgangene ligger bedre for møder osv. Det skulle gerne resultere i en bedre belægning på flyene, når markedet retter sig. Det kunne blive senere på året, men måske bliver det først i 2022,« erkender han.