Østjyske vartegn
Hvis man nu skulle udvælge én ting og udpege den som Østjyllands vartegn, hvad skulle det så være?
Der er skoven og stranden. Søerne ved Silkeborg og Skanderborg. Der er bygninger, som skyder 140 meter i vejret til nogles begejstring og lyden af andres skarpe kritik.
Der er den måde, vi omgås hinanden. Der er smilet, håndtrykket og krammet, som alle har været sat lidt ekstra på prøve i en tid med smittefare og mundbind. Der er hjælpsomhed, venlighed og jysk mådehold.
Ja, Østjylland er rig på oplevelser, bygninger med særkende, natur, kultur og meget mere. Alt sammen elementer, som karakteriserer egnen og dens værdier, fremtid og historie.
Det er elementer, der hver især – og for den enkelte – kan illustrere alt det, Østjylland er og har at byde på. På den måde indkapsler oplevelsen af Østjylland også de forskelle og den diversitet, landsdelens indbyggere repræsenterer.
Men hvis man nu skulle udvælge én ting og udpege den som Østjyllands vartegn, hvad skulle det så være?
Er der bare et fælles vartegn for det østjyske? Eller er der for langt fra Himmelbjerget til Mols Bjerge? Fra Aros til et kram? Fra Lighthouse til et nyt begreb som “Lysets By”?
Lad os høre, hvad du mener! Find JP Aarhus på Facebook – facebook.com/jpaarhus – og giv din mening til kende. Eller send en mail til jpaarhus@jp.dk. Vi er også meget interesserede i at høre, hvad du synes, der er – eller bør være – din kommunes vartegn. JP Aarhus dækker kommunerne Aarhus, Odder, Skanderborg, Silkeborg, Favrskov, Nord- og Syddjurs.
I artikelserien Mit Østjylland har JP Aarhus stillet 18 østjyske personligheder spørgsmålet: Hvad burde være Østjyllands vartegn?
For at komme godt i gang med jagten på vartegn følger her, hvad de svarede. Men måske endnu vigtigere: Hvad er dit svar?
Anna Lund, direktør for Food Aarhus
»Jeg er ikke vild med vartegn. Det er en forsimpling, og det har jeg det svært med. Det begrænser fortællingen om Østjylland i stedet for at mangfoldiggøre.«
Claus Hommelhoff, ejendomsudvikler (bag Lighthouse)
»Lighthouse. Med 143 meter i højden bliver det da Østjyllands vartegn. Du kan se milevidt – det er næsten for højt. Der er 45 etager, og det tager kun 28 sekunder med elevatoren at nå toppen. Det er nærmest som en raket. Og så er der en åben udsigtspost i toppen, hvor folk kan komme og kigge ud. Der er noget symbolsk i navnet Lighthouse – det bliver et fyrtårn for Aarhus og Østjylland, men også et tegn til verden om, at de skal komme og se, hvad vi har. Så det handler ikke om, hvad der burde være Østjyllands vartegn. Det bliver Østjyllands vartegn. Det bliver et sted, hvor folk vil strømme til og bestille tid i forvejen for at komme ind.«
Kristian Krog, direktør på Maltfabrikken i Ebeltoft
»Jeg tænker faktisk en kæmpe krammer. Når jeg beskriver, hvordan det har været at bo i Aarhus, og hvordan vi sammen herude kan så meget, så ville et stort kram vise hele Østjylland. Et kram eller kindkys bliver igen et vartegn efter corona. Det symboliserer, at vi har lyst til at være sammen.«
Anne Hjernøe, tv-kok og kogebogsforfatter
»Det er nok noget med, at vi er så tæt på naturen. Det må være det, der samler os. Vi er virkelig heldige med, at vi har så meget skov og vand omkring os. Jeg er også fuldstændig pjattet med Nationalpark Mols. Jeg er ikke typen, der foreslår en bygning eller et museum som vartegn. Det er mere den fornemmelse af, at vi har naturen, skoven og havet tilfælles. Det er i hvert fald sådan noget, der glæder mig selv.«
Anders Baggesen, skuespiller
»Det er enestående at have en kunstbygning som Aros. Det skal jo af gode grunde have noget med farver og glæde at gøre.«
Mads Vad, danser
»Jeg forestiller mig jo, at Østjyllands vartegn godt kunne være det kommende Lighthouse-tårn på Aarhus Ø. Det er mega sejt, at når man kommer sejlende ind med Molslinjen fra Sjælland, så er tårnet det første, man vil se. Ikke for at negligere de andre ting i Østjylland, men det tårn kandiderer i hvert fald til Østjyllands vartegn som et symbol på et sted, der er i udvikling, og som vil fremad.«
Svend Åge Madsen, forfatter
»Jeg synes jo, at Olafurs regnbue er et symbol på Aarhus, og jeg synes, den er flot som monument og ret iøjefaldende. Jeg er dog heller ikke helt uvildig her, fordi jeg selv har arbejdet sammen med ham. Men jeg synes jo, at det er sjovt, at vi har sådan et samlingspunkt, som alle kender. Og så kan man se den fra mange steder i byen gennem forskelligt lys.«
Jette Torp, sanger
»Jeg ville have troet, at regnbuen på toppen af Aros var vores vartegn, og jeg tror, at det er den, der først springer ind i mit hoved. Det ville være oplagt. Der er en masse symbolik i cirklen, der hænger sammen, og regnbuen, der forbinder to punkter. Og så er det farverigt. Nogle ville måske mene, at det er finkulturelt, men det har alligevel noget dejlig jordnært og væsentligt over sig. Det kunne være fint at komme af med “Smilets By”. Der er for lidt kød på det slogan, og jeg synes faktisk, at vi degraderer os lidt ved at bruge det. Vi er mere end det.«
Elsebeth Egholm, forfatter
»Sådan noget som regnbuen på Aros er da ikonisk, synes jeg. Den er meget fotogen. Og så har jeg et særligt forhold til den regnbue, fordi de filmede ud over Aarhus i introen til “Dicte”-serien, som er baseret på mine bøger, og der var regnbuen en slags centrum. Så det minder mig meget om Aarhus, når jeg ser den. Men et vartegn for hele Østjylland er svært at finde. Det kunne måske være Mols Bjerge. Det er jo et ret vildt og fantastisk sted.«
Troels Gustavsen, sanger
»Jeg ville nok være gået anderledes til værks, hvis jeg var opvokset her, men for mig er der en nostalgi omkring hele det her område. Der er mange, som kommer hertil for at sejle kano eller køre mountainbike, så der falder jeg tilbage på feriestemningen – et sted, hvor man tager hen for at stresse af. Jeg tænker igen særligt på naturen, for Østjyllands natur er ret unik i Danmark, det er virkelig et smukt område. Det er altid det første, mine venner nævner, når de er på besøg fra København. Så for mig ville svaret være naturen og det, den giver til folk, der ikke selv har den.«
Carsten Bang, komiker
»Aarhus Rådhus kan jeg godt lide, så det ville jeg sige. Det er meget Aarhus. Det er ikke et gammeldags, klassisk rådhustårn, det er sin egen.«
Inger Gammelgaard Madsen, forfatter
»Det er et godt spørgsmål. Men det kunne jeg faktisk godt forestille mig, at Dokk1 skulle være. Ikke kun fordi jeg er forfatter, og Aarhus Hovedbibliotek befinder sig der, men også fordi jeg godt kan lide bygningen. Tiden kan forsvinde helt derinde for både børn og voksne med så mange aktiviteter for alle. Der er en café med både ude- og indeservering, udstillinger, bøger, man kan sætte sig og læse i, studiecafé, foredrag og endda udendørsaktiviteter med dekorative og spændende legepladser for børnene og tilmed en fantastisk udsigt over havneområdet.«
Olav de Linde, ejendomsudvikler
»Jeg går meget op i kunst, så jeg tænker, at det kunne være en vindmølle formet kunstnerisk som et træ, som står ved bugten og skoven med et gammelt, men alligevel moderne hus foran. Det skal være noget med det CO2-neutrale, derfor skal det formes som et træ. Østjyllands vartegn er vandet og skoven, og kunsten er særdeles vigtig i hele byen. Derfor vil jeg gerne have, at den bliver formet kunstnerisk. Og i byen har vi bygninger, som gerne må være gamle og alligevel moderne, ligesom jeg selv også restaurerer bygninger.«
Rikke Overgaard, restauratør
»Jeg synes, at vi skal sætte pris på den her kombination af kultur og natur, som vi har i Østjylland. Jeg kommer fra København, og selv om man kan hoppe i en bil og se marker efter et kvarter, så er det bare anderledes herovre, hvor landskabet fletter ind i hinanden på en anden måde. Der er flere steder, hvor man kan tage ud at spise og gå tur i naturen samtidig. Så er der nogle fantastiske kyststrækninger, som er næsten mennesketomme, og så synes jeg selvfølgelig, at vi skal arbejde hårdhændet på at styre biodiversiteten i området. Jeg håber, vi bliver endnu mere bæredygtige, end vi er i forvejen, og bliver en inspiration for andre.«
Stig Tøfting, tidl. fodboldspiller
»Før i tiden var det et håndtryk, så blev det et kram. Nu er det jo en knytnæve, med den måde vi hilser på i dag. Der bliver bygget nyt stadion med Kongelunden, og det kunne være et nyt vartegn, men ellers kunne rådhuset og Dokk1 også være det. Lighthouse kunne blive et vartegn – der kommer endda en restaurant på toppen. Men så rammer man dem, som synes, det er noget forfærdeligt lort, og mit liv er for kort til at gå ind i de diskussioner, jeg vil ikke prøve at overbevise nogen om, at det er fedt, at vi bygger moderne og højt. De må mene, hvad de vil. Men der kommer lidt af det hele med Kongelunden, som binder sporten sammen og giver gode muligheder for at gå ture derude.«
Hans Krull, kunstner
»Det skal være noget, der kan gælde for alle – vi har jo allerede vartegnet med “Smilets By”. Men man skulle gøre noget mere ud af Søfartsmuseet. Kommunen støtter dem ikke. Det savner jeg, for Aarhus er en havneby, og det faktum burde man dyrke noget mere. Det er, som om man vender ryggen til havet, når man skal springe i det. Men hvis der skulle være en nationalfugl i Aarhus, skulle det være mågen. Det var også derfor, jeg lavede “Mågekysset”. Den gør, hvad der passer den, og er lidt flabet. Det kan jeg godt identificere mig med. Når du går hjem fra byen om morgenen op ad gågaden, så flyver de skrigende og larmende om ørerne på en.«
Thera Hoeijmans, tidl. medlem af bandet Cut’N’Move
»Det er så nemt bare at sige Aros eller rådhuset, fordi det nok er de to mest ikoniske bygninger, der er. Men hvis der skal laves et vartegn for hele Østjylland, er det jo en anden sag. Så risikerer man måske, at der er nogen, der vil føle sig overset. Der er så mange smukke steder i Østjylland, så hvis man skulle finde et vartegn, ville det være fedt, hvis det kunne favne mere bredt. Hvis der nu findes en særlig fugl, der netop opholder sig i det her område, eller noget andet, som området er særligt kendt for, og som kan forbindes til Østjylland generelt. Man kunne f.eks. udskrive en rundspørge og lade folket komme med input.«
Nils Malmros, filminstruktør
»I min skoletid lærte vi en sang, der hedder ”Venner, ser på Danmarks kort”, fra Højskolesangbogen. Vi lærte fire vers, men i virkeligheden er der 72, fordi der er et vers for hvert sted i Danmark – også et for Aarhus, og det er virkelig tankevækkende: »Aarhus, med Sankt Clemens’ Chor, med Sankt Clemens’ Bro den høje, har mod Helgenæs sit Øje, men sin Fod i skovklædt Jord! Den gav Videnskabens Skoler tvende højt berømte Ole’r! Tidt besat med Fjendetrop, blomstred den dog altid op.« Teksten er skrevet af Christian Richardt, og med Clemens’ Chor mener han domkirken, den skovklædte jord er Marselisborgskovene, og de berømte Ole’r hentyder bl.a. til videnskabsmanden Ole Rømer, der opdagede lysets hastighed. Vi har altså en verdensberømt aarhusianer. Så i stedet for at bruge “Smilets By” om Aarhus burde man kalde det for “Lysets By”.«
Find JP Aarhus på Facebook – facebook.com/jpaarhus – og giv din mening til kende.