Hjemmehjælpen i Silkeborg Kommune mangler hænder, og det koster på bad og rengøring

I Silkeborg Kommune mangler man 55-60 ferieafløsere, og det koster på servicen. Alzheimerforeningen frygter, at billedet er det samme flere steder.

Artiklens øverste billede
De faste hjemmehjælpere holder sommerferie, men Silkeborg har svært ved at skaffe afløsere til dem. Nu kan de ældre regne med forringelser i servicen. Arkivfoto: Gregers Tycho

Silkeborg Kommunes hjemmehjælperkorps er for alvor ferieramt.

Det betyder, at kommunen frem til august er nødt til at aflyse og omlægge hjemmeplejebesøgene hos de ældre. Årsagen? Kommunen kan ikke finde ferieafløsere. De unge har nemlig i stedet taget job som podere og i vaccinationstjenesten.

Det oplyser Silkeborg Kommune på sin egen hjemmeside.

Gitte Willumsen (K) er formand for sundheds- og ældreudvalget i Silkeborg Kommune, og er dermed den øverst ansvarlige i den politiske ledelse.

Hun fortæller, at der ikke bliver skruet ned for sundhedsplejen, men at der i stedet bliver udsat og aflyst andre opgaver i de ældres hjem, f.eks en sænkelse i antallet af de ældres bad, frekvensen af rengøringer og om avisen bliver hentet i postkassen hver anden dag i stedet for hver dag.

»Det er nogle praktiske ting, som vi prøver på at skrue ned på, sådan at vi kan holde fast i den sundhedsfaglige del,« fortæller Gitte Willumsen.

Er det optimalt?

»Nej, det er det ikke. Folk er jo visiteret til de her ydelser, fordi de har et behov. Vi har penge sat af til det, og vi har visiteret borgerne til det. Vi vil rigtig gerne give det, men vi mangler simpelthen hænder, for at kunne løse opgaven,« siger hun.

De unge vil være podere

Hænderne er i stedet at finde hos Falck, der har ansat en lang række af de normale sommerferieafløsere som podere. Silkeborg Kommune mangler i alt 55-60 ansatte i sommerperioden, oplyser kommunen på sin hjemmeside.

»Jobbet som podere er jo noget, de har fået for lang tid siden, og så bliver de nok der, tror jeg. Der er også noget løn, vi ikke kan konkurrere med. Vi lønner efter overenskomsten, og den er faktisk udmærket, men den kan ikke hamle op med de lønninger, vi har set, man kan få som poder,« siger Gitte Willumsen.

Ifølge DR, som har lavet en rundspørge blandt landets regioner og de private testvirksomheder, tjener en poder i Region Midtjylland omkring 180 kr. i timen eksklusiv tillæg på skæve tidspunkter.

FOA oplyser til DR, at afløsere i den kommunale ældrepleje ofte er ansat på overenskomsten for personale, der ikke har en social- og sundhedsfaglig uddannelse. Her er grundlønnen 137,17 kr. i timen eksklusiv et pensionstillæg.

Basal omsorg

At kommunen nu må aflyse og omlægge hjemmeplejebesøg hos de ældre, møder kritik fra lokalforeningerne i Alzheimerforeningen Østjylland og Ældre Sagen i Silkeborg.

»Jeg synes det er forfærdeligt, men det er nok ikke kun i Silkeborg. Jeg tror, det sker i alle kommuner. Jeg kan høre fra plejecentre rundtomkring, at de mangler personale og ferieafløsere. Så bliver det selvfølgelig ikke den samme standard som normalt,« siger Conny Flensborg, der er lokalformand for Alzheimerforeningen i Østjylland.

Bente Margrethe Nielsen, formand for Ældre Sagen i Silkeborg, stemmer i.

»Det er rigtig skidt. Dem, der har behov for at få hjælp til de personlige ting, er jo folk, der i forvejen er pressede. Det er ikke en tur mindre i wellnesscenteret, vi snakker om. Det er jo helt basal omsorg, det drejer sig om,« siger formanden.

At der slækkes på de ældres ugentlige bade er også en del af sundhedsplejen, og det kan hun bestemt ikke bakke op om.

»Jeg tror ikke, det er gået op for politikerne, hvad det rent faktisk betyder, når man har været vant til at have et hjem, der er ordentligt, og kan se, at støvet begynder at lægge sig. Det er også et spørgsmål om værdighed og velfærd, og som også i sidste ende betyder noget for den samlede sundhedstilstand for den enkelte borger,« siger Bente Margrethe Nielsen.

Flere nullermænd

Silkeborg Kommune oplyser, at de pårørende gerne må hjælpe til gennem sommeren.

»Det, vi beder de pårørende om, er at hente avisen eller tømme skraldespanden. De pårørende skal ikke lave sundhedsfaglig pleje overhovedet,« siger Gitte Willumsen.

Men det er ikke de pårørendes opgave at overtage opgaver fra hjemmeplejen, lyder det fra Alzheimerforeningen og Ældre Sagen.

»Det er at skubbe aben videre. Jeg synes, det viser, at systemet er mere presset, end man måske har ville erkende, inden man nåede sommerferien. Jeg er helt sikker på, at man som pårørende naturligt hjælper, når man er på besøg, men der er også noget værdighed omkring det. Når man får besøg, så har man også behov for at have tid og rum til det besøg, og ikke fordi man skal lave en hel masse andet,« siger Bente Margrethe Nielsen.

»Hvis man har brug for hjælp og har fået bevilget det, så er det fordi, man har brug for det. De raske pårørende bliver jo nedslidte og syge, hvis de skal overtage en række opgaver. Det synes jeg ikke om,« siger Conny Flensborg, lokalformand i Alzheimerforeningen Østjylland.

I Aarhus Kommune har man endnu ikke været nødsaget til at aflyse hjemmeplejebesøg, som man har gjort i Silkeborg.

Aarhus Kommunes Ældre- og omsorgschef Annette Secher kan dog godt genkende billedet med, at det er svært at finde afløsere. Hun oplyser, at de ældre givetvis kommer til at se andre hjemmeplejere over sommeren, end man er vant til.

Skal man som ældre i Silkeborg Kommune være bekymret henover sommeren?

»Nej, det synes jeg ikke, at man skal, for det er hele tiden en sundhedsfaglig vurdering. Det vil sige, at ingen ældre kommer til at lide overlast. Men der kan godt være lidt flere nullermænd i hjørnerne henover sommeren, end der plejer at være,« afslutter Gitte Willumsen fra sundheds- og ældreudvalget i Silkeborg Kommune.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.