Forløbet op til Århus Håndbolds konkurs møder kritik fra flere spillere

Hele forløbet op til den skæbnesvangre dag, hvor konkursbegæringen officielt blev meldt ud, møder nu kritik fra flere spillere fra det nu tidligere Århus Håndbold.

Artiklens øverste billede
Lukas Jørgensen beskriver det som »en gennemtrængende utilfredshed« over hele forløbet. Den 22-årige stregspiller undrer sig over, hvorfor spillerne skulle holdes i uvidenhed indtil få minutter før den opsigtsvækkende udmelding om klubbens konkurs. Arkivfoto

Det er nu halvanden uge siden, at det på et virtuelt pressemøde officielt blev meldt ud, at selskabet Århus Håndbold A/S havde valgt at indgive en konkursbegæring. Halvanden uge siden en uvidende spillertrup med bare få minutters varsel blev informeret om klubbens fallit samt det faktum, at de alle med øjeblikke virkning var fritstillet som en direkte konsekvens.

For nogle var den 5. april en skæbnesvanger dag. For andre markerede den skelsættende udmelding starten på et nyt kapitel: En oplagt og ambitiøs fusion mellem Skanderborg og Aarhus – drømmen om et nyt østjysk tophold i herrehåndbold.

Men utilfredsheden ulmer stadig blandt flere af de nu tidligere Århus Håndbold-spillere. Forløbet og selve håndteringen fra bestyrelsens side i forbindelse med konkursen har især de seneste par dage fået hårde ord med på vejen fra flere kanter.

Blandt andre har den 27-årige bagspiller Jesper Dahl til TV 2 Sporten beskrevet kommunikationen mellem ledelsen og truppen som »mangelfuld« og »horribel«. Eftersom spillerne i Århus-regi blot fik 13 minutter til at forholde sig den trods alt opsigtsvækkende nyhed, inden ledelsen måtte haste videre til det pressemøde, hvor konkursen – og fusionen fra næste sæson – blev offentliggjort for omverdenen. Godt halvanden time efter Skanderborgs spillertrup var blevet informeret om det selvsamme.

Jesper Dahl undrer sig ligeledes over, hvorfor både truppen via dens bødekasse samt klubbens trofaste fans og tilhængere blev opfordret til som en økonomisk håndsrækning at købe såkaldte støttebilletter (i alt blev der solgt 4.315 billetter til 20 kr. pr. stk.) til dét, der altså endte som den uigenkaldeligt sidste hjemmebanekamp for Århus Håndbold, når det ellers siden er kommet frem, at fremtrædende skikkelser i klubben i godt og vel en måneds tid reelt set har haft kendskab til, at noget drastisk var under opsejling.

Der hersker stadig en gennemtrængende utilfredshed med måden, tingene er forløbet på: Hvorfor blev vi ikke oplyst om klubbens alvorlige situation noget før? Det stiller vi os stadig uforstående over for.

22-årige stregspiller Lukas Jørgensen fra Århus Håndbold

»Dårlig timing«

Forløbet op til konkursen får med andre ord hug.

For hvorfor blev spillerne holdt hen i uvidenhed? Hvorfor blev de »lukket ude i mørket« og ikke inddraget i de trods alt drastiske overvejelser? Hvorfor skulle det meldes ud »som et lyn fra en klar himmel« og efterlade spillerne i en form for choktilstand få minutter før pressemødet?

Det er de ord, som den nu tidligere Århus Håndbold-streg Lukas Jørgensen indleder med.

»Der hersker nok stadig en gennemtrængende utilfredshed med måden, tingene er forløbet på: Hvorfor blev vi ikke oplyst om klubbens alvorlige situation noget før? Det stiller vi os stadig uforstående over for. Vi var selvfølgelig godt klar over, at klubben ikke ligefrem svømmede i penge … men forud for sæsonen var vi jo trods alt blevet lovet, at sæsonen ville blive gennemført, hvis vi alle sammen gik 10 pct. ned i løn. Så det var jo den overbevisning, vi gik rundt med. Og når man så sidenhen ovenikøbet får at vide, at planerne om en fusion har stået på i en måneds tid, mens vi selv stadig ud af det blå får meddelt “Nu er det slut” … det har selvfølgelig skabt lidt røre i andedammen,« siger Lukas Jørgensen.

»Og hvis man på bestyrelsesniveau allerede har vist, at forretningen skulle lukkes, hvorfor opfordrer man så både spillere og de mange folk, der i årevis har støttet op om klubben – som jo mange gange er familiemedlemmer og venner – til at købe “støttebilletter”? Så har man på en eller anden måde skrabet mange tusinde kroner ned i et sort hul … Penge, der er gået tabt. Det virker underligt fra vores (spillernes, red.) perspektiv. Under alle omstændigheder er det dårlig timing,« siger den 22-årige stregspiller.

Gøre det ordentligt

Formanden for Århus Håndbolds bestyrelse, Jørgen Noes, understreger, at brikkerne i forhold til den spektakulære fusion med Skanderborg Håndbold først for alvor faldt på plads »relativt sent«.

»Det er ikke rigtigt at sige, at det har været lang tid undervejs. Den sidste underskrift kom først mandag formiddag, og derefter holdt vi pressemøde klokken 14. Og det er først en aftale, den dag blækket er på papiret,« påpeger Jørgen Noes.

Han understreger samtidig, at han ikke var bekendt med, at spillerne var blevet opfordret til at købe støttebilletter via bødekassen.

»Det er mig magtpåliggende at slå fast, at jeg ikke var bekendt med, at spillertruppen på det tidspunkt blev bedt om at donere et beløb fra dens bødekasse. Vi var i dialog på daværende tidspunkt (om fusionen med Skanderborg, red.). Men tingene løste sig først til allersidst. Omvendt må jeg også bare anerkende vores ansatte i Århus Håndbold for at kæmpe til det allersidste for klubbens overlevelse.«

»Vi har forsøgt at gøre det så ordentligt som overhovedet muligt. Det har været vores intention fra starten. Så er der nogle, der påstår noget andet, og det lever vi med. Alle har fået deres løn til og med den 31. marts. Alle fakturaer er blevet betalt. Spillerne er garanteret løn via Lønmodtagernes Garantifond måneder frem. Og vi orienterede spillerne, så tidligt vi kunne – stort set samme tid, som vi underskrev aftalen,« slutter Jørgen Noes.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.