Livemusikken bliver dansk og siddende

Til maj spiller livemusikken igen, men hvordan? Mere dansk, siddekoncerter, udendørs og en masse usikkerhed, lyder svarene fra spillesteder og festivaler.

Artiklens øverste billede
Svendborgbandet Patina får lov at genåbne Train torsdag den 6. maj, og musikfans kan se frem til et forår med masser af dansk musik. Pr-foto

Det bliver mest dansk, og det bliver siddende.

Det er formentlig udsigterne for os musikelskere, når vi fra den 6. maj – efter planen – igen kan gå til livekoncerter i Aarhus og omegn. Sådan lyder det i hvert fald fra Carsten V. Nielsen, direktør for Train i Aarhus.

»Lige nu er smilene ret brede, for vi har endelig fået en åbningsdato efter en lang periode med stor usikkerhed. Vi håber meget snart at få retningslinjer for koncerterne, og min forventning er, at vi kommer til at åbne med siddekoncerter, som vi så i efteråret. Mange af de udenlandske bands er udfordrede, så maj og juni vil nok især blive koncerter med den danske scene,« siger Train-direktøren.

Vi vil gerne åbne, men vi mangler noget konkret at forholde os til.

May-Britt Hansen, medejer og booker på Fatter Eskil

Det bliver Svendborg-bandet Patina, der vandt Karrierekanonen i 2019, der får lov at genåbne Train den 6. maj, men spillestedet skal først have afstandskrav i hus, før man ved, hvor mange billetter der kan sælges.

I efteråret holdt Train en række siddekoncerter med op til 200 tilskuere, og det gik godt:

»Vi er et spillested for et stående publikum, men siddekoncerterne gik over al forventning, og vi fik en hel masse positiv respons fra publikum og musikere,« siger Carsten V. Nielsen, der forventer at arrangere et antal udendørs koncerter hen over sommeren med samarbejdspartnere, og de planer vil snart blive meldt ud.

Dansk på Voxhall

På Voxhall og Atlas er billedet det samme hos manager og booker Tom Fjederholt:

»Vi er selvfølgelig glade for, at der langt om længe er kommet en genåbningsplan, men vi kender ikke retningslinjerne endnu, så vi ved ikke, hvor mange billetter vi kan sælge,« siger han, der også forventer, at maj- og juni-koncerterne bliver med primært danske navne, da mange internationale navne har flyttet koncerter til efteråret eller 2022.

Om musik-sommeren i Aarhus har Tom Fjederholt en opfordring til kommunen:

»Det bliver nemmere at lave koncerter udendørs, og derfor håber jeg, at kommunen vil se mere lempeligt på at bruge byens rum til koncerter. Vi har selv en plan om at indrette en by- og eventpark kaldet ”Pocket Park” på græsarealet mellem Atlas og Voxhall, hvor vi kan holde mindre udendørs koncerter. Der afventer vi fortsat kommunens godkendelse,« siger han.

Første navn på Voxhall er Hjalmar torsdag den 6. maj.

Usikkert på Headquarters

Hos Headquarters i Valdemarsgade i Aarhus er der stadig koncerter i kalenderen. Men det er usikkert, om de bliver gennemført, fortæller ejer og musikchef Amira Gluhic.

»Der er ikke meldt noget klart ud i forhold til os, som også er en natklub, så vi planlægger ikke så meget. Hvis vi ikke kan åbne, kan det være, at vi må lave nogle livestreams. Ellers må vi flytte koncerterne til efter sommeren.«

Hun tror ikke på en åbning foreløbig, men håber på at kunne gennemføre den årlige jazzfestival i juli.

»Vi kan ikke åbne for spillestedet alene, fordi vi så mister vi vores hjælpepakker, som vi er meget afhængige af. Uden bardelen giver det ikke økonomisk mening at spille koncerter,« fortæller hun.

Fatter Eskil afventer

Fatter Eskil i Skolegade i Aarhus har kun to koncerter på programmet til oktober med Østkyst Hustlers.

»De var på i påsken sidste år og er siden blevet flyttet tre gange,« fortæller medejer og booker May-Britt Hansen.

Nu afventer hun mere information.

»Vi vil gerne åbne, men vi mangler noget konkret at forholde os til. Jeg har aftalt med musikerne, at så snart vi ved, hvad vi må, så smider jeg nogle datoer, og så hjælper vi hinanden med at få noget musik i gang,« fortæller May-Britt Hansen, som klarer sig igennem i øjeblikket på hjælpepakker.

»Det er jo ikke sjovt at leve af statens penge. Først og fremmest er der ikke nok af dem, men det er også sjovere at holde åbent og spille musik,« forsikrer hun.

Mere dansk Smukfest

Hos Skanderborg Festival Klub bliver der arrangeret Smukfest i august fuldstændig som normalt. At tiderne ikke er normale, fik klubben dog en erindring om forleden, da den amerikanske musiker, komponist og producer Herbie Hancock aflyste sin optræden i Skanderborg på grund af corona.

Talsmand Søren Eskildsen erkender, at flere internationale navne måske må tages af plakaten igen.

»Vi har planlagt med et musikprogram, som vi kender det, men vi må indstille os på, at der kommer aflysninger fra internationale kunstnere,« siger han.

»Det betyder, at det kan ende med, at musikprogrammet bliver mere dansk, end det var tænkt i udgangspunktet.«

Er der risiko for, at der kan blive perioder med en tom scene under festivalen?

»Der er jo hele tiden noget andet i spil, så skulle der komme afbrud fra en stor international artist, kan der måske være noget andet, vi kan bruge. Der bliver ikke huller i programmet. Vi sætter alt ind på at gennemføre på det højest mulige niveau,« siger Søren Eskildsen.

Skuffelse hos Northside

Hos Northside er der hos festivalchef Brian Nielsen – som hos Dansk Live og Roskilde Festival – skuffelse over, at regeringens genåbningsplan ikke gav svar til festivalerne:

»Vi er enormt skuffede over, at der ikke er en udmelding om festivalerne i regeringens genåbningsplan, selv om vi allerede har spillet en masse muligheder ind, deriblandt en Safe Denmark-plan lavet sammen med Divisionsforeningen. Det er meget sent med en ekspertgruppe nu, for vi skal starte med at bygge Northside op fra starten af maj, men vi tolker det fortsat sådan, at regeringen mener, at der kan holdes festivaler, for vi har ikke fået melding om, at vi ikke må holde festival,« siger Brian Nielsen og fortsætter:

»Vores beslutning er fortsat, at vi arbejder frem mod at holde Northside 2021, og så må det være op til regeringen at trække stikket, hvis den ikke mener, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at gennemføre festivalen.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.