»Dette handler ikke om, at vi med denne plan beslutter at stille møllerne op«

De røde partier i Aarhus Byråd sagde nej tak til et forslag fra de konservative om en ny høring i offentligheden om de påtænkte vindmøller på Aarhus Havn. De radikale byrådsmedlemmer er splittede.

Artiklens øverste billede
De blå partier i Aarhus Byråd mener, at vindmøller på land – og særligt ved Aarhus Havn – ikke står mål med de gener, som vindmøllerne kan påføre mennesker og udsigten over bugten. Arkivfoto

Kalder forslaget om vindmøller på Aarhus Havn på en ny høring blandt borgerne i Aarhus Kommune?

Ja, mener den blå blok i Aarhus Byråd, som på onsdagens byrådsmøde støttede et nyt forslag fra Det Konservative Folkeparti om at sende de opdaterede planer for opførelse af vindmøller på Aarhus Havn i offentlig høring.

Nej, mente de røde partier, der samlede flertal for at fastholde ”Temaplan om VE-anlæg” med en tilføjelse om, at mulighederne for at opstille vindmøller på områderne ”Havnen – Område C” samt ”Vosnæs – Område A” også skal med i planen. De to områder var ellers taget ud af planen i teknik- og miljørådmand Bünyamin Simseks (V) indstilling.

»I rådmandens forslag er vindmøllerne stort set pillet ud. Nu vil rådmanden vælge to områder mere ud, og det er vi ikke med på. Vi vil ikke stoppe en undersøgelse af muligheder, og dem får vi ikke, hvis vi alle muligheder for placering af møller forsvinder. Dette handler ikke om, at vi med denne plan beslutter at stille møllerne op. Selvfølgelig skal vi undersøge områderne til bunds i en ordentlig VVM-redegørelse, inden vi kan stille anlæg op,« sagde Steen Bording Andersen (S).

De blå partier mener, at vindmøller på land – og særligt ved Aarhus Havn – ikke står mål med de gener, som vindmøllerne kan påføre mennesker og udsigten over bugten. Venstre, Dansk Folkeparti og løsgænger Dorthe Borgkvist støttede Det Konservative Folkepartis forslag om en ny høring.

»Vi ser nogle klare fornuftige takter i ændringsforslaget fra K. Vi skal have mulighed for at tage drøftelserne på et fælles forudsætningsgrundlag, hvor vi diskuterer ud fra fakta,« sagde Almaz Mengesha (V) med henvisning til, at de konservative foreslår en ny borgerhøring, hvor de tekniske og økonomiske aspekter i forhold til de bedst egnede mølletyper også debatteres.

»I oplægget er der lagt op til to møller på havnen på 150 meters i højde. Men i virkeligheden bliver møllerne jo op til 200 meter høje. Det fremmer ikke den demokratiske proces,« sagde Mette Skautrup (K), der understregede, at Det Konservative Folkeparti gerne vil fremme vedvarende energi-typer.

Det samme vil Enhedslisten og SF, og en ny høring om indstillingen er ikke nødvendig, påpegede Sander Jensen (SF).

»Hvis vi hver gang skal lave politik ud fra, hvad en stor gruppe af borgere formår at gøre indsigelse mod og komme med underskriftindsamlinger osv., så kan man godt kalde det demokrati, men i sidste ende er det os, som skal tage en beslutning ud fra de værdier, holdninger og fakta, som vi har haft til rådighed. Det er os 31 (byrådsmedlemmer red.), der tager beslutningerne, og vi tager også skraldet. Det er vi også klar til i SF,« sagde Sander Jensen.

Splittede radikale

Det Radikale Venstre mener, at forholdene omkring vindmøllerne bør undersøges nærmere. Men mens det radikale byrådsmedlem Eva Borchorst Mejnertz ikke støttede det konservative ændringsforslag, så var det omvendte tilfældet fra de to andre radikale byrådsmedlemmer Mahat Yussuf og Rabih Azad-Ahmad.

»I forhold til vindmøller vil vi gerne have borgerinddragelse, inden vi tager stilling til sagen. Vi mener, at det konservatives forslag kommer tættere på inddragelse af borgerne i Aarhus,« sagde Rabih Azad-Ahmad kort inden borgmester Jacob Bundsgaard (S) efter 52 minutters debat om sagen konkluderede, at det konservative ændringsforslag var faldet.
Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.