Covid-19-smittede buschauffører er somaliere

Fire buschauffører i Aarhus Sporveje er smittet med covid-19, og de har alle somalisk baggrund. Chef i Sporvejene er overbevist om, at buschauffører og passagerer ikke smitter hinanden.

Artiklens øverste billede
Fire chauffører hos Busselskabet Aarhus Sporveje er smittet med corona, og mindst 10 andre er sendt hjem i karantæne, lød en status torsdag morgen. Arkivfoto: Christian Lykking

De fire covid-19-smittede buschauffører ved Busselskabet Aarhus Sporveje er somaliere. Det oplyser flere kilder til JP Aarhus, og situationen i bybusserne er dermed parallel til det billede, som har tegnet sig i Aarhus den seneste tid.

I sidste uge var tre af fire nye coronasmittede i Aarhus personer med somalisk baggrund, og det fik borgmester Jacob Bundsgaard (S) til at lancere en målrettet indsats i de byområder, hvor der bor mange somaliere.

Jeg kan simpelthen ikke se chauffør/passager-relationen som en smittekilde.

Bjarne Larsen, HR-chef ved Busselskabet Aarhus Sporveje

Da den fjerde buschauffør meldte sig syg med covid-19 onsdag, blev en større undersøgelse sat i gang i Busselskabet Aarhus Sporveje:

»Den fjerde smittede chauffør, der meldte sig smittet onsdag, har kørt bus både mandag og tirsdag aften, og det er ham, der har udløst vores opgørelse af, hvem der har haft en kontakt med ham,« siger Bjarne Larsen, HR-chef ved busselskabet.

Sporvejene opregnede derfor en liste på i alt 43 personer, som kan have været i kontakt med den pågældende chauffør i såkaldte puljebiler, i samme bus eller i de opholdshuse, hvor chaufførerne holder pause.

»Listen gav vi til Styrelsen for Patientsikkerhed, som gik i gang med at kontakte de 43 personer, og torsdag morgen viser vores foreløbige opgørelse, at 10 chauffører er sendt hjem i karantæne, men den liste vil helt sikkert vokse i løbet af dagen,« lød det fra Bjarne Larsen torsdag morgen.

Sygdomsramte i vest

Han vil ikke svare på, om de fire smittede chauffører er somaliere:

»Det har jeg ingen kommentarer til. Jeg opdeler ikke chaufførerne på etnicitet, så det må du spørge Styrelsen for Patientsikkerhed om. Men jeg vil gerne oplyse, at vi på vores station i vest har rigtig mange dygtige somaliske chauffører, og det er herudefra, vi har de sygdomsramte chauffører,« siger han.

Temaet blev også berørt på et pressemøde ved Aarhus Rådhus torsdag middag med deltagelse af bl.a. borgmester Jacob Bundsgaard (S) og Charlotte Hjorth, enhedschef og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed. På spørgsmål, om styrelsen er opmærksom på, at de fire chauffører er somaliere, lyder svaret fra Charlotte Hjorth:

»Vi gør det ikke op i etnicitet. Det er klart, når der er en ophobning, så laver man specielle indsatser, men det at gå op i etnicitet, det gør vi ikke,« siger hun.

Onsdag udtalte Charlotte Hjorth dog i en pressemeddelelse, at en af Aarhus’ større smittekæder vedrører borgere med somalisk baggrund. Det kan derfor også være blandt familie og venner, at de fire buschauffører er blevet smittet og ikke i busserne, men det er ikke afklaret eller oplyst endnu.

Sporvejenes HR-chef Bjarne Larsen er overbevist om, at buspassagerer ikke skal frygte at blive smittet af en eventuelt smittet chauffør.

»Jeg kan simpelthen ikke se chauffør/passager-relationen som en smittekilde, for der er så meget afstand mellem de to parter. Der er minimum én meter mellem chauffør og passagerer og desuden en skærm imellem,« siger Bjarne Larsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.