Fremtrædende somaliere i Aarhus frygter forfølgelse

Partifælle og talsmand er bekymrede over borgmester Jacob Bundsgaards (S) coronamelding om somaliere.

Artiklens øverste billede
Byrådsmedlem Mahad Yussuf (S) er ærgerlig over, at hans partifælle, borgmester Jacob Bundsgaard (S) tirsdag meldte den etniske opdeling af nye coronatilfælde i Aarhus Kommune ud. Arkivfoto: Moten Lau-Nielsen

Byrådsmedlem Mahad Yussuf (S) er bekymret over sin politiske leder og partifælle, borgmester Jacob Bundsgaards udmeldinger tirsdag om, at personer med somalisk herkomst ifølge Statens Serum Institut stod for 61 af i alt 78 coronatilfælde i Aarhus i sidste uge.

»Jeg er ikke enig i, at vi peger fingre ad bestemte grupper i byen. Vi skal ikke begynde at inddele efter etnicitet og baggrund og sige, at det er her, der er problemer, uanset om det er somalisk eller anden baggrund,« siger Mahad Yussuf, der selv har somalisk baggrund.

Hvorfor ikke?

»Jeg kan ikke se, hvad det skal gavne at sige, at bestemte grupper af borgere er hårdere ramt end andre, ud over at det skaber et stigma for de borgere.«

Hvis fakta er, at personer med somalisk herkomst tegner sig for en stor andel af de nye tilfælde med coronasmitte i Aarhus, hvad er der så galt i, at borgmesteren melder det ud og vil lave en fokuseret indsats i det somaliske miljø?

»Selvfølgelig er det et faktum, vi ikke kan komme udenom. Jeg synes bare, at han er byens borgmester. Men det er vigtigt at sige, at det her problem er vi fælles om at løse. Der er ingen grund til at udpege nogle grupper og sige, at der er et særligt problem.«

Abdirahman M. Iidle (tv.) og Daud Hussein Ahmed, talsmænd for den somaliske paraplyorganisation Aarhusomali, mødtes onsdag med borgmester Jacob Bundgaard (S) på Aarhus Rådhus. Foto: Casper Dalhoff

Abdirahman M. Iidle, talsmand for Aarhusomali, der repræsenterer 13 somaliske foreninger i Aarhus, er enig med Mahad Yussuf.

»Borgmesteren er vores borgmester og borgmester for alle. Vi er bange for, at vi somaliere får problemer, og at folk ikke vil komme i nærheden af os. Vi er bange for, at der sker forfølgelse af somaliske grupper, og folk mister deres arbejde. Det er sket i Sverige,« siger Abdirahman M. Iidle.

»Selvfølgelig er det her alvorligt, og vi regner med at gøre noget ved det og stoppe spredningen, men det er vigtigt, at borgmesteren rækker hånden ud til os,« lyder det fra talsmanden, der mener, at borgmesteren skulle have holdt møde med foreningerne og fortalt, at der kom en »foruroligende« udmelding, før han gik i medierne.

»Så kunne vi lave en pressemeddelelse og vise, at vi står side om side med borgmesteren.«

Ros til mindretal

Borgmester Jacob Bundsgaard (S), Aarhus Kommune, forstår bekymringerne. Borgmesteren holdt onsdag eftermiddag møde med Aarhusomali og andre repræsentanter for det somaliske mindretal.

»Der er ingen intention om at hænge nogen ud. Oplysningerne er officielle tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed, og tallene giver os et billede af, hvor vi skal sætte ind med den nødvendige coronaindsats – også over for en minoritetsgruppe, hvor vi skal have en særlig opmærksomhed. Vi kommer til at have tæt kontakt og dialog med mindretallet for at få sat ind over for den nuværende smittespredning,« siger Jacob Bundsgaard, der understreger, at indsatserne sker for at løse et problem og ikke for at udstille nogen.

»Der er store mørketal i forhold til omfanget af coronasmittede. Derfor kan der sagtens være andre dele af befolkningen, som også er smittet. Det taler til det somaliske mindretals samfundsansvar, at så mange har ladet sig teste. Det er forudsætningen for, at vi har et nogenlunde dækkende billede af, hvor smitten er i vores samfund. Så stor anerkendelse for det fra mig til det somaliske mindretal,« siger Jacob Bundsgaard.

Ifølge Statens Serum Institut viser den foreløbige smitteopsporing, at der er tale om ophobning af coronatilfælde inden for familier i flere forskellige boligområder i Aarhus.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.