De højeste punkter på Aarhusegnen

Artiklens øverste billede
Foto: Aidin Esmaeli/Aarhus Kommune

Holme Bjerge danner et mægtigt bakkedrag, hvorfra der er udsigt både nordpå over Aarhus By og Havn og sydpå over Giber Ådal med skovene omkring Moesgård og Aarhusbugten i baggrunden. Områdets højeste punkter er Jelshøj (123 m), Myreknold (118 m) og Tulshøj (112 m). Jelshøj, som er det højeste punkt på Aarhusegnen, og Tulshøj er begge kronet med en gravhøj fra bronzealderen.

124 ha blev fredet i 1967 med det formål at bevare udsigterne fra terrænets højdepunkter samt at værne om bakkernes konturer. Fra p-pladser langs Jelshøjvej udgår et afmærket stisystem over Jelshøj og Tulshøj. Endvidere fører en afmærket vandrerute fra Holme Bjerge ned gennem Hørret, Langballe til Wilhelmsborg. Derfra er det muligt at vandre langs Giberå gennem Fulden-fredningen til Moesgård.

Særlig biologisk, geologisk eller landskabelig værdi

Holme Bjerge er et geologisk set interessant landskab. Bakkerne danner en randmoræne, der under den sidste del af det østjyske isfremstød formede landskabet syd for Aarhus. Randmorænen er, set fra oven, en halvmåneformet banke, der strækker sig fra Marselisborgskovene i øst til Gunnestrup i vest. Landskabet er i dag landbrugsland med enkelte levende hegn, småsøer eller damme samt små bevoksninger omkring områdets ejendomme. I Holme Bjerge blev der i oldtiden anlagt mange gravhøje.

Sådan kommer du til Holme Bjerge

Holme Bjerge nås lettest fra Jelshøjvej, hvor der er to p-pladser umiddelbart syd for vejen. P-pladserne udgør det naturlige udgangspunkt for vandringer i området; her er da opstillet kortborde.

JP Aarhus

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen