Kritik i plejehjemssag: »Rådmanden skal lære at tage ansvar og ledelse«

Et flertal i Aarhus Byråd vil af med fogedforbuddet mod at vise TV 2-dokumentar fra plejehjemmet Kongsgården.

Artiklens øverste billede
TV 2 kæmper fortsat på at få fogedforbuddet mod at vise dokumentaren fra Kongsgården ophævet. Foto: Mads Frost

Sagen om kritisabel pleje på plejehjemmet Kongsgården fik onsdag aften flere byrådsmedlemmer til at sende markant kritik mod ældrerådmand Jette Skive (DF).

»Det har været et uskønt forløb, hvor Jette Skive som privatperson og DF’er har talt om, at hun gerne vil have de skjulte optagelser vist, men samtidig har ansvaret for den afdeling, der har bedt om et fogedforbud. Hun optræder i forskellige roller, men når man er rådmand i Aarhus, kan man ikke vælge at være enten DF’er, rådmand eller den private Jette Skive. Man er rådmand hele tiden,« sagde Lone Hindø (S), formand for sundhed og omsorgsudvalget.

Byrådet behandlede plejehjemssagen på baggrund af en indstilling fra Venstre, der ønsker, at Sundhed og Omsorg anmoder Retten i Aarhus om at ophæve fogedforbuddet, mod at TV 2 viser optagelser fra Kongsgården i Viby. Optagelserne er foretaget med skjult kamera hos en 90-årig beboer på plejehjemmet i efteråret 2019 og viser angiveligt kritisabel ældrepleje.

»I medierne har der været indlæg, der fokuserer på, at sagen handler om faglighed, økonomi og teknologi – det er vi i Venstre hverken enige i eller overbeviste om. Vores opfattelse er, at sagen tyder på mangel på empati og et forkvaklet menneskesyn hos nogle få medarbejdere. Derfor skal sandheden frem, optagelserne skal gøres offentlige, og vi skal alle bruge det som læring og til at gøre det bedre i fremtiden,« sagde forslagsstiller Hans Skou (V).

Et flertal i Aarhus Byråd støttede Venstre-mandens forslag.

Slingrekurs

Pårørende til den 90-årige kvinde på plejehjemmet har i en årrække klaget over dårlig pleje og gik til TV 2, som opsatte opsatte det skjulte kamera i den 90-åriges lejlighed. Efter at have set de skjulte tv-optagelser af plejen har ældrerådmand Jette Skive (DF) beklaget i offentligheden over for de pårørende, der er indsat en ny forstander på Kongsgården, og forvaltningen har placeret sin sundheds- og omsorgschef på Kongsgården.

Lone Norlander (EL) rettede på mødet også kritik mod Jette Skive, som blev beskyldt for »slingrekurs på trods af mange blinkende advarselslamper«.

SF’s Jan Ravn Christensen mener, at »ældreforvaltning med Jette Skive i spidsen« ikke har reageret tilstrækkeligt. Fogedforbuddet skal ifølge ham ophæves for at skabe forståelse for, hvad der sker på plejehjem med stor udskiftning i ledelsen og blandt personale, meget sygdom og mange borgerklager.

»Vi skal se dokumentaren, fordi vi alle skal lære af denne sag. Jeg synes også, at rådmanden skal lære at tage ansvar og ledelse, hun skal forstå, at det i sidste ende er hende, der har ansvar for, hvad der sker,« sagde han og tilføjede:

»Det er dem i den yderste front, der tager skraldet. Ansvaret er kun dryppet nedad. Selv om mange advarselslamper har blinket i mange år, har der været økonomiske overskud på Kongsgården, som er brugt på at bidrage til renovering. Det er meget specielt.«

Kan ikke gøre mere

Jette Skive understregede under byrådsdebatten, at jurister i Sundhed og Omsorg har vurderet, at det ikke er muligt at få retten til at trække fogedforbuddet tilbage. Hun har også bedt jurister i Borgmesterens Afdeling om at se på sagen.

»Jeg er politiker, og derfor kan jeg ikke gøre mere. Men hvis der er nogen mulighed for, at optagelserne bliver offentliggjort, så skal de det. Det har hele tiden været mit ønske. Men jeg går ikke ud fra, at folkevalgte politikere vil opfordre til lovbrud. Mit hjerte banker for de ældre på plejehjemmene, derfor skal der skabes en kulturændring på Kongsgården,« sagde Jette Skive, der ikke direkte adresserede byrådskollegaernes kritik.

Hun fik dog støtte af De Radikale, som også ønskede fogedforbuddet ophævet.

»Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Jette Skive har handlet ud fra bedste intentioner og evner,« sagde Eva Borchorst Mejnertz (R).

Fra De Konservative sendte Peter Sporleder en bredside af sted mod sit tidligere parti, Venstre.

»Vi tror på, at lov skal overholdes for enhver pris, også selv om det er sandhedens pris. Den lovgivende magt skal ikke blande sig i den dømmende magts afgørelser, så Venstre er ude i et tvivlsomt ærinde, som vi tager afstand fra. Det er et knæfald for den offentlige lynchstemning, vi som politikere bør hæve os over,« sagde han.

Peter Sporleder glæder sig i stedet over, at et enigt sundheds- og omsorgsudvalg i Aarhus Kommune i sidste uge krævede en ekstern, uvildig undersøgelse af, hvad der er foregået på det aarhusianske plejehjem.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.