Favrskov får fem præstekadetter. Historisk, siger biskop Henrik Wigh-Poulsen

Formålet med et nyt akademi i Hadsten er at klæde teologistuderende bedre på til livet som præster.

Artiklens øverste billede
Det er første gang, at der er indført en sådan ordning i folkekirken, lyder det fra biskop Henrik Wigh-Poulsen. Foto: Arne Illeborg

Favrskov Provsti har etableret et såkaldt Akademi for Præstekadetter.

Formålet er at tilbyde teologistuderende et relevant studiejob, hvor de kan få indsigt i præsteembedet og praktisk erfaring med arbejdet i folkekirken. Biskop Henrik Wigh-Poulsen, Aarhus Stift, er begejstret og kalder ordningen for historisk.

»Akademi for Præstekadetter er med til at skrive kirkehistorie. Det er første gang, at der er indført en ordning i folkekirken, hvor et provsti kan tilbyde faglige, lønnede studiejob på akademikeroverenskomst til teologistuderende i en længere ansættelsesperiode,« lyder det fra biskop Henrik Wigh-Poulsen.

En stor del af de kandidatstuderende på Aarhus Universitet har søgt stillingerne.

Eva Pedersen, sognepræst og leder af Akademi for Præstekadetter

Akademiet bygger bro

»Formålet med Akademi for Præstekadetter er at bygge bro mellem det akademiske studium og præsteembedet, så folkekirken i højere grad kan tiltrække og fastholde præster,« forklarer provst Anders Bonde.

Der har været rift om de fem pladser på akademiet.

»En stor del af de kandidatstuderende på Aarhus Universitet har søgt stillingerne. Det tyder på, at vi med de faglige studiejob rammer noget, de teologistuderende efterspørger – nemlig indsigt i præsteembedet og praktisk erfaring med arbejdet i folkekirken,« fortæller sognepræst i Hinnerup Eva Pedersen, der er ansat som leder af Akademi for Præstekadetter.

Sognepræst Eva Pedersen er leder af Akademi for Præstekadetter. Foto: Favrskov Provsti

Som præstekadet bliver man en del af den folkekirkelige hverdag og kommer i nærkontakt med de arbejdsopgaver og udfordringer, der er som folkekirkepræst.

Det betyder, at man allerede som studerende får en unik mulighed for at opøve kompetencer i grundlæggende præsteopgaver – det kan være at skrive og holde prædiken, at tilrettelægge og afholde gudstjenester, konfirmandundervisning m.m.

Angstprovokerende

At der er brug for den nye ordning, er Eva Pedersen ikke i tvivl om. Hun erindrer, hvordan det var, da hun selv fik sit første job som sognepræst:

»I min første arbejdsuge som præst havde jeg en begravelse, en gudstjeneste, to hold konfirmander og et menighedsrådsmøde. Jeg havde ikke prøvet noget af det før. Det var en stejl læringskurve. Det var de første par år i det hele taget. Faktisk husker jeg det som angstprovokerende,« fortæller Eva Pedersen i en meddelelse fra Favrskov Provsti.

Åbningen af Akademi for Præstekadetter fejres med festgudstjeneste onsdag i Nr. Galten Kirke, hvor biskop Henrik Wigh-Poulsen prædiker. Provstiets menighedsråd er inviteret, og præsterne deltager i ornat.

pauli

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.