Lighthouse-projekt nærmer sig grønt lys
Beboerne og bygherre på Aarhus Ø er enige om et beskåret forslag for Lighthouse-tårnets sidebygninger. Forslaget kan blive vedtaget af byrådet i starten af marts, og så kan byggeriet af Danmarks højeste bolighus gå i gang.
Startskuddet for Danmarks højeste boligbyggeri kan muligvis snart affyres.
Det handler om Lighthouse-tårnet på op mod 142 meter og de tilhørende sidebygninger på Aarhus Ø. Tårnet er allerede lokalplangodkendt, og nu er bygherre og Teknik og Miljø klar med et revideret forslag til sidebygningerne, som reduceres fra 14 til 11 etager. Forslaget er på Magistratens dagsorden mandag og derefter programsat til endelig behandling i byrådet den 6. marts.
Efter en bumpet vej i byggeprocessen med massive protester fra en række naboer har parterne tilsyneladende fundet hinanden, og beboernes fællesråd har nu sagt god for det reviderede forslag til byggeriet.
Men det er klart, at hvis tingene ikke lander, som vi har talt om, er der en ny situation.
»Vi har ændret taktik og valgt at fokusere på en konstruktiv dialog og har haft en række møder med kommunen og bygherre Rune Kilden. Vi er tilfredse med, at byggeriet nu bliver tre etager lavere, for så virker det mindre bombastisk og giver færre skyggepåvirkninger. Vi er gået ind i en dialog om nogle kompromisser, og så forventer vi at blive inddraget i en dialog om bl. a. servicekørsel i området,« siger Jan Schrøder Christiansen, formand for Fællesrådet for beboerne på Aarhus Ø og de bynære havnearealer.
Forslaget til lokalplan blev sendt i høring i juli sidste år og gav 332 høringssvar, som især indeholdt utilfredshed over, at sidebygningernes højde ødelagde udsynet for en del naboer. Fællesrådet anlagde en kritisk linje på byggeriet, hvor der bl.a. blev indkaldt til borgermøde i Dome of Vision i september.
Rådet hyrede også en advokat, der i en skrivelse vurderede, at opdelingen af Lighthouse i to lokalplaner er ulovlig, og at byggeriet desuden også er i strid med reglerne om vvm-redegørelser. De påstande er dog afvist af Aarhus Kommune.
Ødelægge udsigt
I flere høringssvar blev der som nævnt også protesteret kraftigt mod sidebygningernes 14 etager, som ifølge protesterne ville ødelægge udsigten for nogle naboer. Kritikken blev også fremlagt på borgermødet, hvor bygherre Rune Kilden deltog og bl. a. beklagede, at der ikke hidtil havde været dialog med fællesrådet, og den dialog er efterfølgende etableret.
»Vi har valgt en anden linje, hvor vi tilstræber en dialog mod til gengæld at blive tidligere inddraget og involveret. Det vil give os mest indflydelse, vurderer vi, også i forhold til kommunen, og den linje har vi opbakning til fra de øvrige bestyrelser på Aarhus Ø,« siger Jan Schrøder Christiansen med tilføjelsen:
»Men det er klart, at hvis tingene ikke lander, som vi har talt om, er der en ny situation.«
Ud over en høringsret har fællesrådet ingen formel kompetence til at stoppe et byggeri ud over at klage til f. eks. Planklagenævnet eller anlægge en privat sag, begge dele vil formentlig tage flere år uden at give opsættende virkning, så byggeriet trods klager kan sættes i gang.
Nu vælger fællesrådet i stedet dialogen, og det noterer Rune Kilden med tilfredshed:
»Det er meget positivt, at alle parter nu lytter og har valgt en linje, hvor vi forsøger at finde løsninger, som alle kan leve med. Jeg håber og tror nu på, at der kan træffes en beslutning om byggeriet i starten af marts,« siger Rune Kilden.
Udfordrende undergrund
En af de helt store udfordringer i byggeriet af Lighthouse-tårnet er undergrunden, men efter en række prøveboringer og undersøgelser er der ifølge Rune Kilden nu sikkerhed for, at byggeriet kan gennemføres rent teknisk.
I byrådet var der under førstebehandlingen i juni sidste år opbakning til byggeriet fra S, V, R og SF, mens DF og Enhedslisten havde indvendinger mod størrelsen af byggeriet. Byrådet skal som nævnt afgøre sagen onsdag den 6. marts.