En blodrød dag på Kvindemuseet

At menstruere er noget, som kvinder lever med, men sjældent taler om. Det vil Kvindemuseet gerne gøre op med.

Artiklens øverste billede
Asar Jaradat, der er ingeniørstuderende i Aarhus, lancerer onsdag en ny app på Kvindemuseet, der kan hjælpe kvinder, der pludselig får menstruation. Arkivfoto: Tanja Carstens Lund


Det er ikke noget, man taler højt om alle steder, nogle steder er det endog en skam at have det, men ikke desto mindre er det en fast del af kvinders liv: Menstruation.

Skammen skal fjernes, og man skal helt naturligt tale om den månedligt tilbagevendende tilstand for kvinder, mener man på Kvindemuseet. I anledning af den internationale menstruationsdag - det er den 28. maj - sætter museet onsdag den 30. maj fokus på at bekæmpe netop det tabu omkring menstruation, der er overalt i verden.

Fordi det faktisk er helt normalt at bløde.

Kira Skovbo, forsker

De seneste to år har Kira Skovbo således undersøgt, hvad der sker, når man åbner op for menstruationssnakken. Hun har talt med alle mulige, skoleinspektører, Gomore-bilister, designprofessorer og 11-årige børn med den mission at få så mange som muligt til at tale om menstruation - »fordi det faktisk er helt normalt at bløde«.

Hun kommer med et indlæg på dagen, ”Blood, Sweat and Fierce”, ligesom Emma Libner, der er journalist fra Syddansk Universitet og har skrevet bl.a. om kvinders sundhed og rettigheder.

Sammen med sygeplejerske Maria Zabell har hun bloggen ”Kærlig hilsen Underlivet”, hvor hun har specialiseret sig i menstruation som et kulturelt fænomen med fokus på at nedbryde myter og tabuer forbundet med menstruation. Trine Sig, adm. direktør i Real Relief, fortæller om sin organisations arbejde med at udvikle og distribuere innovative nødhjælpsprodukter til udsatte områder.

Ny app til en nødsituation

Desuden er der besøg af den unge palæstinenser Asar Jaradat, der bor og studerer til maskiningeniør i Aarhus og har opfundet den innovative app PadPals.

Den skal være en hjælp til kvinder i alle aldre, der bliver overrasket af en uventet blødning og ikke har de rette hjælpemidler ved hånden. Meningen er, at man så på app’en skal kunne finde ud af, om der er andre kvinder lige i nærheden, der kan træde hjælpende til med en tampon eller et bind.

Asar Jaradats plan er siden at udvide app’en med gode råd og informationer om den kvindelige cyklus. At det er på Kvindemuseet, hun lancerer sin app, er også for at gøre op med, at app’er er en maskulin affære, udviklet af og ofte også for mænd. Der er for lidt fokus på at udvikle app’er, der har fokus på at hjælpe kvinder med noget, mener hun, der kalder sit eget arbejde for ”FemCare med FemTech”.

Dagen på Kvindemuseet begynder kl. 15, og første oplæg starter kl. 16. Udover taler og oplæg er der mulighed for at deltage i en debat og en quiz, høre musik, se gøglershow eller gå på opdagelse i det nyeste inden for menstruationsremedier.


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.