Nu begynder kampen om byrådets bedste politiske ben

Analyse: Hvem skal løse byens udfordringer med infrastruktur som teknikrådmand, og får De Radikales Rabih Azad-Ahmad endnu fire år i spidsen for kultur- og fritidsområdet?

Artiklens øverste billede
Tirsdag talte vælgerne, og natten til onsdag begyndte fordelingen af posterne som rådmænd og pladserne i udvalg og bestyrelser. Foto: Casper Dalhoff

Valget blev for de fleste aarhusianere afsluttet, da de i går satte deres krydser i stemmeboksene på et af byens 46 valgsteder og måske i løbet af aftenen så, hvordan partierne klarede sig.

Men for de 203 kandidater til Aarhus Byråd er der fortsat stor spænding om, hvordan valget gik for dem personligt. Det får de først at vide onsdag, når de personlige stemmer bliver talt op og offentliggjort kl. 19.30.

Ud over at kandidaternes stemmetal afgør, hvilke navne der skal stå på skiltene ud for de 31 pladser i byrådssalen, har de også en stor betydning for, hvor attraktive poster politikerne hver især får.

I alt skal der fordeles 56 centrale udvalgs- og magistratsposter inklusiv borgmesterposten. Derudover skal der udnævnes et par hundrede poster i diverse bestyrelser, nævn og udvalg.

Den mest prestigefulde post, borgmesterposten, har den fungerende borgmester Jacob Bundsgaard (S) formentlig allerede sikret sig.

Herefter følger de fem rådmandsposter, der – i varierende grad – er attraktive, da de er politiske fuldtidsjob.

Den hårde armlægning om, hvilke partier der skal have hvilke rådmandsposter, er sandsynligvis allerede blevet afklaret natten til onsdag, da borgmesteren traditionen tro konstituerede sig.

Derimod er det yderst usikkert, hvilke fem politikere der kan skrive ”rådmand” i årene 2018-2021 på deres cv.

Hvis Socialdemokratiet har fået et godt valg, vil partiet givetvis – ud over borgmesterposten – kunne sætte sig på en rådmandspost. En sådan har Kristian Würtz i øjeblikket. Han har dog haft en turbulent periode som politisk leder af Teknik og Miljø, der har været præget af skandalesager. Ligesom han som trafikrådmand – og bestyrelsesmedlem i Aarhus Letbane – har været tæt involveret i den forsinkede letbane.

Han er tilmed rykket ned fra nummer to til nummer tre på Socialdemokratiets opstillingsliste. Over ham på listen står gruppeformand og formand for teknisk udvalg, Camilla Fabricius, der også har vikarieret på rådmandsposten for Kristian Würtz, da han var på barsel.

Hvis Kristian Würtz bliver straffet af vælgerne, og Camilla Fabricius opnår en stor stak personlige stemmer, kan hun være svær at komme uden om som rådmand.

Socialdemokratiets formand i Aarhus, Morten Pless, forklarer, at partiet læner sig op af netop personlige stemmetal samt tidligere erfaring både i og uden for byrådet, når rådmandsposterne skal fordeles.

Camilla Fabricius’ køn kan også tælle til hendes fordel, når kabalen om rådmands- og udvalgsposter skal lægges. Kun seks af Socialdemokratiets 21 kandidater til kommunalvalget er kvinder, og partiet vil ifølge Morten Pless have fokus på mangfoldighed i bl.a. køn og etnicitet, når posterne skal besættes.

Hvad sker der i Venstre?

I den borgerlige blok kan Bünyamin Simsek, politisk leder af oppositionens største parti, Venstre, komme under pres, hvis han for andet valg i træk ikke formår tilnærmelsesvist at nå Jacob Bundsgaard i antal af personlige stemmer. Hvis listens nummer to, Lene Horsbøl nærmer sig Simsek i stemmetal, kan hun banke på til at overtage posten som politisk leder. I stil med efter valget i 2009, da Laura Hay overstrålede Venstres daværende leder, Gert Bjerregaard, i stemmetal.

Hos Det Konservative Folkeparti har partiets politiske leder, Marc Perera Christensen, i dag titlen som 2. viceborgmester. Men om den post bliver hos de konservative vil også afhænge af den endelige mandatfordeling og fordelingen i de to valgforbund, som i år har fordelt sig på de typiske røde og blå partier.

Også Det Radikale Venstres leder, Rabih Azad-Ahmad, der i dag er rådmand for Kultur og Borgerservice, må vente i spænding på, at stemmerne bliver opgjort.

Fire bejlere

Hvis borgmesteren i konstitueringen har vekslet opbakningen fra De Radikale til en rådmandspost, som også Alternativet, Enhedslisten og SF bejler til, kræver det, at Rabih Azad-Ahmad har fået stemmer nok til at kunne gøre krav på denne. I 2013 fik han 2.048 personlige stemmer – 723 stemmer flere end De Radikales andet byrådsmedlem, Anne Nygaard, som i dag er 1. viceborgmester.

Med SF’s partiliste skal der gå meget galt for partiets leder, Thomas Medom, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, hvis ikke han sikrer sig et af partiets mandater. Og hvis partiet har fået en rådmandspost, vil den givetvis gå til SF-lederen.

Det samme vil gøre sig gældende for Enhedslistens spidskandidat, Keld Hvalsø Nedergaard, som står til comeback i byrådssalen. Keld Hvalsø Nedergaard har tidligere været medlem af Aarhus Byråd fra 2002 til august 2009, hvor Keld Hvalsø Nedergaard trådte ud af byrådet i utide af arbejdsmæssige årsager. Men nu er han klar igen som partiets spidskandidat, og dermed Enhedslistens førstebejler til den rådmandspost, partiet følte sig snydt for efter valget i 2013.

De gode ben

Hos Alternativet er der derimod stor usikkerhed om, hvem der kommer i byrådet, og dermed også hvem der skal have debutantpartiets eventuelle rådmandspost.

Alternativet opererer nemlig ikke med spidskandidater, så det personlige stemmetal må formodes at være udslagsgivende.

De fremtrædende politikere, som ender med sorteper i rådmandskabalen, bliver typisk honoreret med formandsposter i udvalg og/eller gode ben i bestyrelser, som Aarhus Kommune skal udpege repræsentanter til. I alt er der 42 poster i kommunens stående politiske udvalg som f.eks. børne- og ungeudvalget og teknikudvalget, og tre pladser i et nyoprettet opgaveudvalg for hele byrådsperioden. Der er mest prestige i at blive medlem af det centrale økonomiudvalg, hvor borgmesteren også deltager i møderne. Men også formandsposten i teknisk udvalg er eftertragtet. Socialdemokratiet har i dag formandsposterne i både økonomiudvalget og teknisk udvalg.

Ulønnede bestyrelsesposter

Ud over posterne på rådhuset har Aarhus Kommune også bestyrelsesposter i en række eksterne selskaber. Her kan de udpegede repræsentanter hæve bestyrelseshonorarer på op mod 164.000 kr., som gives til formanden i Midttrafik. Der er 47.000 kr. til medlemmerne af bestyrelsen for Aarhus Havn, hvor borgmesteren som født formand får 56.000 kr., mens honoraret som næstformand i Aarhus Vand er på 75.000 kr. Honoraret til kommunens to medlemmer af bestyrelsen for Aarhus Letbane I/S er 30.000 kr.

Men flertallet af de i alt ca. 215 poster til råd, nævn og bestyrelser er ulønnede. Til gengæld giver en ulønnet post i f.eks. bestyrelsen for Fonden bag udstilling af skulpturer ved Aarhusbugten og en plads i Taxinævnet byrådsmedlemmer mulighed for indflydelse, omtale og at profilere sig på mærkesager.

Hvem der får de 31 pladser i byrådet står klart, når borgmester Jacob Bundsgaard onsdag aften i byrådssalen på Aarhus Rådhus læser navnene op. Herefter kan kampen om de gode politiske ben for alvor gå i gang.

Top seks-posterne

  • Borgmester

Borgmesterens afdeling er kommunens mindste magistratsafdeling både målt på antal ansatte og budget, men borgmesteren har det overordnede ansvar for kommunens økonomi og de mere end 22.000 ansatte.

I den kommende byrådsperiode skal borgmesteren forholde sig til, hvordan Aarhus bedst muligt håndterer de omkring 4.000-5.000 nye indbyggere i kommunen, der ventes at runde 350.000 indbyggere i løbet af den næste valgperiode.

Nuværende borgmester: Jacob Bundsgaard (S).

  • Børne- og ungerådmand

Denne post er nr. to på listen over de mest eftertragtede politiske poster – kun overgået af borgmesterposten.

Børn og Unge har bl.a. ansvaret for vuggestuer, børnehaver, skoler, fritidstilbud og specialskoler.

Med Aarhus’ befolkningsboom skal der givetvis planlægges flere nye skoler i den kommende byrådsperiode.

Nuværende rådmand: Bünyamin Simsek (V).

  • Teknisk rådmand

Med ansvaret for byens veje og udvikling af nye byområder giver posten som teknisk rådmand en stor synlighed. I indeværende periode har Teknik og Miljø været ramt af sager om bl.a. manglende udbud, mistanke om bestikkelse samt fyringer af en forvaltningschef og direktør. Desuden er åbningen af letbanen flere gange blevet udskudt.

Nuværende rådmand: Kristian Würtz (S).

  • Sundhed- og omsorgsrådmand

Byens plejehjem, hjemmehjælp og ældrepleje hører under sundhed- og omsorgsrådmandens ansvarsområde. Ældreområdet opfattes af vælgerne ifølge meningsmålinger som et af de vigtigste valgemner, og således har posten befolkningens bevågenhed.

Nuværende rådmand: Jette Skive (DF).

  • Social- og beskæftigelsesrådmand

Afdelingen hjælper borgere, der er ramt af arbejdsløshed, sygdom, misbrugsproblemer, familieproblemer, hjemløshed, handicap m.m.

Området er under et stort økonomisk pres og står jævnligt for skud i sager om handicappede og udsatte børn.

Nuværende rådmand: Thomas Medom (SF).

  • Kulturrådmand

En af de mindste magistratsafdelinger. Men efter et 2017, hvor Aarhus har været europæisk kulturhovedstad, er denne post givetvis blevet mere attraktiv. Ud over muligheden for at være kommunens ansigt ved premiererne på byens scener og sportsarrangementer er rådmanden også chef for bibliotekerne og står for dele af kampen mod social svindel.

Nuværende rådmand: Rabih Azad-Ahmad (R).

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.