*

Europa

Brexit kan koste Danmarks EU-rabat på 1 mia. kroner

Danmark har siden 2013 fået EU-rabat. Men Kommissionen vil fjerne den, når Storbritannien er trådt ud.

EU-Kommissionen vil tage rabatten fra Danmark, når briterne har sagt farvel. Foto: Thomas Borberg/Polfoto

BRUXELLES — Storbritanniens farvel til EU kan blive en dyr fornøjelse for Danmark og den øvrige håndfuld EU-lande, der i dag får rabat på deres bidrag til fællesskabet.

Rabatterne er nemlig oprindelig en britisk opfindelse, og EU-Kommissionen lægger op til, at alle rabataftaler annulleres, når brexit er gennemført.

»Når briterne siger farvel, siger alle rabatters moder også farvel. Og når moren går, synes jeg også, man skal lade børnene gå. Derfor foreslår vi, at alle rabatter skal forsvinde,« sagde budgetkommissær Günther Oettinger på en konference i Bruxelles i sidste uge.

»Det vil være mere fair, og der vil være mindre hestehandel over budgettet. Vi har brug for et budget uden rabatter, hvor hver medlemsstat bidrager på basis af sin kapacitet og klare kriterier.«

Forslaget kommer, mens EU forbereder sig på den økonomiske situation efter briternes exit i 2019. Dels vil fællesskabet mangle ”kontingentkroner” fra Storbritannien på omkring 80 mia. kr. hvert år. Dels trænger en række nye opgaver sig på som sikkerhed, forsvar og migration. Derfor er der behov for et reformeret og stærkere budget, mener kommissionen.

Danmark betaler omkring 18 mia. kr. årligt til EU inklusive rabatten på 1 mia. kr. Rabatten får vi i årene 2014 til 2020, hvor den skal genforhandles.

EU ønsker større budget

Men budskabet fra kommissionen gør det på forhånd svært at få rabatten videreført, vurderer direktør i tænketanken Bruegel Guntram B. Wolff.

»Medlemsstaterne vil sikkert insistere på at bevare deres rabatter. Men kommissionen vil have en større debat om, hvordan budgettet kan styrkes til nye opgaver. I den sammenhæng er diskussionen om rabatter meget lille og ikke særlig vigtig,« siger Wolff.

Finansminister Kristian Jensen (V) mener, at spørgsmålet om fremtidige rabatter først er aktuelt »at se på, når vi kender den samlede regnings størrelse«.

»Det vigtigste for regeringen er, at Danmark ikke skal betale mere til EU på grund af Storbritanniens beslutning om at forlade EU. Det væsentlige er således ikke, hvad Danmark får i rabat, men hvad Danmark betaler,« skriver han i en kommentar.

Følg
Jyllands-Posten
Britisk EU-afstemning
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her